Gekke architectuur: vreemde en rare huizen en gebouwen

Gekke architectuur: vreemde en rare huizen en gebouwen Er zijn in de wereld heel veel vreemde, rare en bizarre gebouwen te vinden. Een aantal daarvan zijn bij nagenoeg iedereen bekend, maar er zijn ook heel veel onbekende architectonische hoogstandjes. In dit artikel hebben we een aantal gekke huizen en gebouwen voor u op een rijtje gezet. Van Nederland tot Columbia en van China tot de Verenigde Staten. Er staan huizen tussen die je niet zo snel op funda.nl, de drukst bezochte Nederlandse huizenaanbodsite, of een buitenlands equivalent zult vinden.
Kettle house / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.comKettle house / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Kettle house

Dit fluitketelhuisje is te bezichtigen in Galveston, Texas, in de Verenigde Staten. Het verhaal gaat dat het gebouwtje in de jaren '50 van de vorige eeuw is gebouwd. Het is opgetrokken uit de bovenkant van een silo, die is omgedraaid en waar een dak overheen is gelegd. Het huisje is erin geslaagd om de orkaan Ike te overleven, die er in 2009 tekeerging Het was de ergste orkaan die Galveston trof sinds 1900.

Voor de liefhebbers die het huisje willen bezichtigen: het adres is 14108 San Luis Pass Road.

Bron: Stern, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Stern, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

House Attack

Over vreemde gebouwen gesproken. Alsof iemand uit het niets een huis op het gebouw heeft geplakt. Het is een museum: mumok, een afkorting van 'MUseum MOderner Kunst'. Het museum is bekend om haar uitgebreide collectie 20e en 21e eeuw moderne kunst. Je kunt het vinden in Wenen, Oostenrijk.

Kunstenaar Erwin Wurm staat bekend om zijn ongewone, soms humoristische en soms raadselachtige werk. Het intrigerende van 'House Attack' is de sensatie die je ervaart door onder een huis door te lopen dat is neergestreken in deze precaire en hachelijke positie.

The Basket Building

Bron: Rosswirth42, PixabayBron: Rosswirth42, Pixabay
Voor dit gebouw moet je naar Newark, Ohio, in de Verenigde Staten. Hier kun je genieten van 's werelds grootste mandvormige gebouw. Het is eigenlijk een kantoorgebouw en het herbergt het hoofdkwartier van Longaberger Basket Company. Dat verklaart de ongewone vorm. De man die dit bedrijf oprichtte, is Dave Longaberger. Hij verdient zijn brood met het fabriceren van picknickmanden en mandjes. Het gebouw is een nauwkeurige replica van een normaal winkelmandje en is nu één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Het ontwerp is perfect en accuraat en alle details zijn bewaard gebleven. Zo heeft het gebouw twee handvatten, net als een gewone picknickmand. Deze handgrepen worden gedurende de wintermaanden voortdurend verwarmd om ijs- en sneeuwafzettingen te vermijden.

Bron: Joymaster, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Joymaster, Wikimedia Commons (Publiek domein)

The Crooked House

Dit gebouw heeft iets onwerkelijks, het lijkt op een surrealistisch schilderij of cartoon, maar het is een echt gebouw. Het is waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw in Polen en het is gelegen in Rezydent winkelcentrum in de stad Sopot. Dit gebouw werd ontworpen door de Poolse architect Szotynscy Zaleski, die zich liet inspireren door de sprookjesachtige illustraties van Jan Marcin Szancer en de kunstwerken van Per Dahlberg. Een saillant detail aan dit buitengewone gebouw is het dak van blauw-groene geëmailleerde dakspanen, welke is ontworpen om de indruk van een draak te geven. Wanneer het gebouw 's-avonds wordt verlicht, ziet het er pas echt fantastisch en sprookjesachtig uit.

Bron: Diliff, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Diliff, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Casa Milà

Wie Barcelona bezoekt, moet een bezoekje hebben gebracht aan dit appartementengebouw van architect Antoni Gaudí. Het is één van zijn bekendste werken. Het ligt aan de Passeig de Gràcia in Barcelona. De buitenmuren zijn golvend uitgevoerd en op het dak hebben de luchtkanalen en schoorstenen grillige vormen welke kenmerkend zijn voor het gebouw. Het gebouw wordt ook La Pedrera genoemd, Catalaans voor De Steengroeve. Deze naam slaat op het uiterlijk van het gebouw en is negatief bedoeld. Het gebouw voldeed destijds (begin 19e eeuw) niet aan de toen geldende architecturale normen.

Bron: WT shared, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: WT shared, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zaanse Schans

Even wat bizarre architectuur uit eigen land. In het centrum van Zaandam is een hotel opgetrokken dat als het ware is opgebouwd uit de gevels van traditionele Zaanse huisjes. Het lijken 70 lossen huisjes, maar in de stapel bevinden zich 160 kamers, verdeeld over 11 verdiepingen. Het is uitgevoerd in vier kleuren Zaans groen.

Het gebouw is typische fusionarchitectuur: het heden wordt op inventieve en eigenzinnige wijze met het verleden verbonden. Het hotel is ontworpen door WAM architecten en is in 2010 opgeleverd.

Bron: Jennyzibreva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Jennyzibreva, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Dancing house

Het Dansende Huis (Tancici dum) is gevestigd in is gevestigd in Praag, Tsjechië en gebouwd tussen 1992-1996. Dit moderne, glazen gebouw wordt omgeven door historische architectuur. Dansende huis is ontworpen door de architecten Vlado Milunc en Frank O Gehry.

Alleen de bovenste verdieping van het Dansende huis is toegankelijk voor het publiek. Je zou het misschien verwachten, maar er is geen dancing in gevestigd; het is de thuisbasis van één van de grootste restaurants van de stad: Celeste Restaurant.
© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hundertwasser (1928 - 2000)Hundertwasser (1928 - 2000)Friedensreich Hundertwasser was een excentrieke Oostenrijkse schilder en architect. De kunst van Hundertwasser heeft alt…
Charles Willard Moore: een biografieCharles Willard was een architect uit de Verenigde Staten. Naast zijn werk als uitvoerend architect gaf hij les op unive…
Dubai architectuur: bezienswaardighedenDubai architectuur: bezienswaardighedenIn Dubai kijk je je ogen uit. Niet voor niets is Dubai een hele populaire vakantiebestemming. Shoppen is een paradijs (v…
Het belang van 19e eeuwse engineering voor de architectuurHet belang van 19e eeuwse engineering voor de architectuurHet ontstaan van de moderne architectuur, welke veelal wordt gedomineerd door een veelheid aan glas en staal, heeft zijn…

Verhuizen naar een verzorgingshuisVerhuizen naar een verzorgingshuisEr zijn veel mensen die op oudere leeftijd verhuizen naar een verzorgingshuis. Dat komt omdat zij minder in staat zijn d…
Bezwaar maken tegen WOZ-waarde van woningBezwaar maken tegen WOZ-waarde van woningEr zijn steeds meer mensen die bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van hun woning. Aan het begin van elk jaar komt er een…
Bronnen en referenties
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.