Inbraak en preventie

Inbraak en preventie Steeds vaker zijn we doelwit van inbraak maar denk niet "als ze binnen willen zijn, lukt het toch". Preventie loont. Hoe maak je het dieven zo moeilijk mogelijk?

Preventie: woning door de ogen van de inbrekers

In het kader van preventie organiseren sommige gemeenten in de donkere dagen voor Kerst een zogenaamd “donkere-dagen-offensief” waarbij agenten panden observeren “door de ogen van de inbreker”.

Daarbij halen ze geen kunstgrepen uit om maar binnen te geraken, maar ze voelen wel aan elke deur of raam en geven hun bevindingen door aan de bewoners. Zijn die niet thuis dan krijgt men een rapportje in de brievenbus.

Meer inbraken door gebrek aan sociale controle

Ook wordt bewoners gewezen op het belang van sociale controle. Vroeger was die er veel meer. Inbrekers hadden het daardoor moeilijker. Mensen letten op elkaar en op elkaars huizen. Ongewone zaken vielen sneller op.

In sommige buurten heb je complete huizenblokken met tweeverdieners die hele dagen van huis zijn. De ideale omgeving voor inbrekers. Gelegenheid maakt de dief, nietwaar? Zorg er daarom voor dat de woning er altijd bewoond uitziet, ook tijdens je afwezigheid:
 • laat ’s avonds op enkele plekken licht branden;
 • zet de muziek aan;
 • houd ’s avonds de gordijnen gesloten.

Maar heb niet de illusie dat je met deze maatregelen het boevengilde altijd om de tuin kunt leiden. De echte professionals bellen gewoon bij je aan en controleren op die manier of er iemand in huis is.

Bewijs van inbraak is moeilijk te leveren

De pakkans bij inbraken bedraagt volgens de politie niet meer dan 10% en het bewijs van inbraak is vaak moeilijk te leveren. Inbrekers hebben het recht om eerst een advocaat te spreken voordat men hen kan verhoren. En het eerste wat zo’n raadsman hen influistert is “houd je mond”.

Maar ondanks dat moet men altijd schade melden, hoe gering ook. Want af en toe kan de politie na een aanhouding toch een aardig succesje boeken en zie je het aantal inbraken in de betrokken buurt plotseling aantoonbaar dalen. Voor inbraak geldt doorgaans een celstraf van drie maanden.

Zonder heler geen steler

Vroeger probeerde men heling tegen te gaan door beroepsbeoefenaars als juweliers en fietsenzaken van gemeentewege te verplichten om een register bij te houden van al hun aankopen. Tegenwoordig bestaat een dergelijk controle helaas niet meer.

In een tijd dat de goudprijs record na record breekt, vinden veel gestolen sieraden hun weg naar de opkopers van goud en juwelen wiens advertenties dagelijks in de kranten zijn terug te vinden. Wellicht zou de invoering van een digitaal register uitkomst kunnen bieden. Want wie maandelijks de sieraden van zijn overleden oma aanbiedt, wekt op zijn minst argwaan.

Waarin zijn inbrekers het meest geïnteresseerd?

Inbrekers zijn doorgaans niet geïnteresseerd in grotere voorwerpen zoals flatscreen-tv’s omdat die te onhandig zijn om snel even mee te grissen. Doorgaans heeft men meer belangstelling voor zaken als:
 • ]iPads;
 • notebooks;
 • spelcomputers;
 • goud en sieraden;
 • contant geld.

Helpen rolluiken tegen inbraak?

Rolluiken zijn vaak een probaat middel om boeven buiten de deur te houden. Een inbreker is immers "allergisch" van een drietal zaken:
 • licht
 • geluid
 • oponthoud

Als hij de keus heeft, dan valt die keus vrijwel altijd op de woning van de buren die geen rolluiken heeft.

Welk type woning heeft de voorkeur bij inbrekers?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn niet kapitale villa’s het meest begeerde doelwit voor inbrekers. Wat voor hen het meest telt, is het feit of de woning gemakkelijk toegankelijk is en goede vluchtwegen heeft.

Om die reden zijn ook rijtjeshuizen met een gezamenlijke afgesloten brandgang niet erg populair. Een hoekwoning daarentegen, gelegen aan een parkje, een fietspad of een onverlichte veldweg is daarom veel meer in trek.
© 2012 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Inbraak voorkomen tijdens uw vakantieU maakt de grootste kans op een inbraak op momenten dat u niet thuis bent. Op het moment dat u op vakantie bent, hebben…
Misdaad in kaartMisdaad in kaartDe politie komt regelmatig met initiatieven ter preventie van misdaad. Hiervoor is het 'misdaad in kaart' in het leven g…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…

Koolmonoxidevergiftiging: plaatsen van koolmonoxidemelderKoolmonoxidevergiftiging: plaatsen van koolmonoxidemelderEr overlijden jaarlijks in Nederland tientallen mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Dit komt omdat er n…
Aannemers in AmsterdamAannemers in AmsterdamEr zijn een aantal specifieke dingen waar u op moet letten bij het kiezen voor een aannemer in Amsterdam. Omdat dit een…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 21-12-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.