Inbraak en preventie
Steeds vaker zijn we doelwit van inbraak maar denk niet "als ze binnen willen zijn, lukt het toch". Preventie loont. Hoe maak je het dieven zo moeilijk mogelijk?
Preventie: woning door de ogen van de inbrekers
In het kader van preventie organiseren sommige gemeenten in de donkere dagen voor Kerst een zogenaamd “donkere-dagen-offensief” waarbij agenten panden observeren “door de ogen van de inbreker”.
Daarbij halen ze geen kunstgrepen uit om maar binnen te geraken, maar ze voelen wel aan elke deur of raam en geven hun bevindingen door aan de bewoners. Zijn die niet thuis dan krijgt men een rapportje in de brievenbus.
Meer inbraken door gebrek aan sociale controle
Ook wordt bewoners gewezen op het belang van sociale controle. Vroeger was die er veel meer. Inbrekers hadden het daardoor moeilijker. Mensen letten op elkaar en op elkaars huizen. Ongewone zaken vielen sneller op.
In sommige buurten heb je complete huizenblokken met tweeverdieners die hele dagen van huis zijn. De ideale omgeving voor inbrekers. Gelegenheid maakt de dief, nietwaar? Zorg er daarom voor dat de woning er altijd bewoond uitziet, ook tijdens je afwezigheid:
- laat ’s avonds op enkele plekken licht branden;
- zet de muziek aan;
- houd ’s avonds de gordijnen gesloten.
Maar heb niet de illusie dat je met deze maatregelen het boevengilde altijd om de tuin kunt leiden. De echte professionals bellen gewoon bij je aan en controleren op die manier of er iemand in huis is.
Bewijs van inbraak is moeilijk te leveren
De pakkans bij inbraken bedraagt volgens de politie niet meer dan 10% en het bewijs van inbraak is vaak moeilijk te leveren. Inbrekers hebben het recht om eerst een advocaat te spreken voordat men hen kan verhoren. En het eerste wat zo’n raadsman hen influistert is “houd je mond”.
Maar ondanks dat moet men altijd
schade melden, hoe gering ook. Want af en toe kan de politie na een aanhouding toch een aardig succesje boeken en zie je het aantal inbraken in de betrokken buurt plotseling aantoonbaar dalen. Voor inbraak geldt doorgaans een celstraf van drie maanden.
Zonder heler geen steler
Vroeger probeerde men heling tegen te gaan door beroepsbeoefenaars als
juweliers en fietsenzaken van gemeentewege te verplichten om een register bij te houden van al hun aankopen. Tegenwoordig bestaat een dergelijk controle helaas niet meer.
In een tijd dat de
goudprijs record na record breekt, vinden veel gestolen sieraden hun weg naar de opkopers van goud en juwelen wiens advertenties dagelijks in de kranten zijn terug te vinden. Wellicht zou de invoering van een digitaal register uitkomst kunnen bieden. Want wie maandelijks de sieraden van zijn overleden oma aanbiedt, wekt op zijn minst argwaan.
Waarin zijn inbrekers het meest geïnteresseerd?
Inbrekers zijn doorgaans niet geïnteresseerd in grotere voorwerpen zoals flatscreen-tv’s omdat die te onhandig zijn om snel even mee te grissen. Doorgaans heeft men meer belangstelling voor zaken als:
- ]iPads;
- notebooks;
- spelcomputers;
- goud en sieraden;
- contant geld.
Helpen rolluiken tegen inbraak?
Rolluiken zijn vaak een probaat middel om boeven buiten de deur te houden. Een inbreker is immers "allergisch" van een drietal zaken:
Als hij de keus heeft, dan valt die keus vrijwel altijd op de woning van de buren die geen rolluiken heeft.
Welk type woning heeft de voorkeur bij inbrekers?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn niet kapitale villa’s het meest begeerde doelwit voor inbrekers. Wat voor hen het meest telt, is het feit of de woning gemakkelijk toegankelijk is en goede vluchtwegen heeft.
Om die reden zijn ook rijtjeshuizen met een gezamenlijke afgesloten brandgang niet erg populair. Een hoekwoning daarentegen, gelegen aan een parkje, een fietspad of een onverlichte veldweg is daarom veel meer in trek.