Rode bladeren geven de tuin een mysterieuze sfeer
Rode bladeren van bomen, struiken en vaste planten geven de tuin een onmiskenbare mysterieuze sfeer. Er wordt de laatste jaren door kwekers volop aandacht gegeven aan de ontwikkeling van steeds meer planten met rood, roodbruin of purper blad. Ook onder de eenjarige planten zijn spectaculaire soorten te vinden met opvallende rode bladeren. Zelfs onder de bloembollen zitten nog genoeg soorten met rode of roodbruine bladeren. Rood is een gemakkelijke kleur om mee te combineren. Je kunt het toepassen in een rood-oranje-gele border, maar ook tussen pastelkleurige beplanting kan rood zorgen voor een bijzonder effect.
Rode bladeren of rood uitlopend blad in de tuin
Er zijn best veel planten met rode of roodbruine bladeren. Wie er naar op zoek gaat zal er nog van staan te kijken bij hoeveel bomen, struiken, vaste planten, eenjarige en zelfs bloembollen dit voorkomt. Er blijkt dus eigenlijk keuze genoeg te zijn. Een ruime keuze uit planten met rood blad dus. Maar daarnaast zijn er ook nog andere opvallende manieren om rood in de tuin te halen. Zo bestaan er planten waarvan in het voorjaar het jonge blad rood uitloopt en pas later naar groen verkleurd. Dit fenomeen kan in een rode tuin een heel leuk en subtiel accent geven. En dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om met rood te spelen door de aanplant van een bladverliezende boom of struik die in de herfst een spectaculaire rode bladverkleuring heeft.
Bomen met purper, rood of roodbruin blad
Cercis canadensis "Forest Pansy" (Judasboom)
Deze mooie cultivar met prachtige purperen bladeren is een sieraad voor de tuin. Het blad heeft wel iets weg van de bladeren van Viola labradorica. Deze kleine boom of struik past heel goed achter in een border of in een kleine tuin. De kleine roze bloemen verschijnen aan het begin van de zomer, maar zijn weinig opvallend. Je plant hem dus echt aan voor de gehele verschijningsvorm van de boom en zijn mooie bladeren. De Judasboom staat graag in de zon en in goed gedraineerde grond.
Fagus sylvatica "Purpurea" (Rode Beuk)
De Rode Beuk is naar verluidt, in deze vorm, in de natuur gevonden. Dit maakt hem misschien wel tot de enige soort die van nature roodbruin blad heeft. Veel andere planten met een dergelijke bladkleur zijn speciaal hierop gekweekt. Beuken zijn grote imposante bomen, die beslist niet geschikt zijn voor de kleine tuin. Daar kan, desgewenst, dan maar beter gekozen worden voor de rode variëteit van de haagbeuk.
Struiken met purper, rood of roodbruin blad
Acer (Japanse esdoorn)
Onder de struiken is de Acer waarschijnlijk wel de bekendste soort met rood blad. Acer is een grote groep en er zijn dan ook allerlei soorten struiken in te vinden. Van heel klein tot heel groot en met prachtig licht groen tot diep donker rood blad. Wie er over denkt om een Acer aan te schaffen moet eens gaan kijken bij een gespecialiseerde kweker. Enkele soorten met rood blad zijn Acer palmatum "Atropurpurea", "Burgundy Lace", "Rubrum" en "Trompenburg".
Berberis (Zuurbes)
Niet alle soorten van de Berberis zijn bedekt met kleine rode blaadjes, maar de meeste beschikken wel over deze voor de berberis zo bekende kleur. Berberis is vooral bekend als ondoordringbare haag en als een plant met enorme stekels. Vooral dat laatste maakt hem minder geliefd, maar er zijn toch heel mooie soorten die het aanplanten meer dan waard zijn. Berberis thunbergii "Rose Glow" is daar een voorbeeld van. Het jonge blad heeft lichtgrijze, rode en witte strepen/vlekken en verkleurt later naar egaal rood. Deze soort groeit heel compact en kan goed in de border.
Cotinus coggygria "Royal Purple" (Pruikenboom)
De Pruikenboom is een prachtige struik met donker purper blad. Alleen al door dit mooie blad is de struik het aanplanten meer dan waard. De bloemen zijn eigenlijk nauwelijks de moeite waard, de vele behaarde bloemsteeltjes echter, die de struik helemaal kunnen bedekken, doen de naam pruikenboom eer aan. Een heel gemakkelijke struik, die snoei goed verdraagt. Helaas gaat dit wel ten koste van een rijke bloei. Een andere mooie variëteit is Cotinus coggygria "Velvet Cloak".
Hydrangea macrophylla "Merveille Sanguine" (Hortensia)
Ook binnen de grote groep van
Hortensia's komen roodbladige soorten voor. Hydrangea macrophylla "Merveille Sanguine" is daarvan een mooi voorbeeld. De bladeren zijn diep purper van kleur en ook de bloemen zijn prachtig donker, bijna ossenbloed rood.
Physocarpus opulifolius "Diabolo"
De Physocarpus is echt een zogenaamde modestruik geworden. Met het steeds populairder wordende rode blad, is deze struik opeens volledig in beeld gekomen. Terecht, want hij is ook erg mooi, maar ook wel heel groot. Om goed tot zijn recht te komen moet hij daarom echt wel voldoende ruimte krijgen. De schermvormige roze/witte bloemen contrasteren mooi met het purperbruine blad.
Vaste planten met purper, rood of roodbruin blad
Eupatorium rugosum "Chocolate" (Koninginnekruid)
Deze Eupatorium, met chocoladebruine bladeren, is de hele zomer een opvallende en verbindende borderplant. Pas vrij laat, vanaf eind augustus/begin september, verschijnen de talloze witte bloemschermen, die dan prachtig contrasteren tegen het donkere blad. Ook Eupatorium rugosum "Braunlaub" is een prachtig exemplaar.
Euphorbia amygdaloides (Wolfsmelk)
Met Wolfsmelk blijft het altijd oppassen. Het giftige melksap uit de stelen kan veel irritatie opleveren, vooral bij de ogen. Doe daarom altijd handschoenen aan als je met deze plant aan de slag gaat. Maar het blijven, ondanks dat, toch heel dankbare planten. De soorten met purperkleurige stengels en bladeren zijn zonder meer prachtig. Zet ze in normale, kalkrijke tuingrond en in de zon. Dan heb je jarenlang plezier van deze planten. Euphorbia amygdaloides "Purpurea" en "Purper" zijn mooie soorten met rood blad. Als de uitgebloeide bloemen op de plant blijven, dan wordt gemakkelijk zaad gevormd en zal je in het daaropvolgende jaar overal in de tuin zaailingen aantreffen.
Heuchera (Purperklokje)
In een overzicht van roodbladige planten mag de heuchera natuurlijk niet ontbreken. Het is misschien wel de bekendste tuinplant met rood blad. Heuchera is een uitgebreide groep planten in allerlei verschijningsvormen. De een heeft nog donkerder blad dan de andere. Heuchera "Palace Purple" was de eerste gekweekte soort met prachtig rood blad, maar inmiddels zijn daar onder andere "Can Can", "Chocolate Ruffles", "Plumpudding", "Rachel" en "Stormy Seas" aan toegevoegd.
Imperata cylindrica "Red Baron" (Japans bloedgras)
Een heel opvallende grassoort is Imperata cylindrica. Het jonge blad verschijnt groen en verkleurt daarna vanaf de punt, langzaam naar intens rood. En dan is het werkelijk een vlammende en alle aandacht opeisende grassoort. Plant Japans bloedgras daarom aan in een grote groep, dan komt hij helemaal tot zijn recht. Zorg wel voor een goed doorlatende grond, want dit grasje kan slecht tegen natte voeten.
Ligularia dentata
Ligularia is een imposante bladplant, die graag een enigszins vochtig plekje krijgt. Aan de rand van een (natuurlijke) vijver bijvoorbeeld. Deze plant wordt meestal voor het blad aangeplant, de bloeiwijze is dan bijzaak. Mooie soorten met donker grijspaars blad zijn Ligularia dentata "Desdemonia", Moorblut" en "Othello".
Ophiopogon planiscapus "Niger"
Een vaste plant, met de verschijningsvorm van een grassoort. Dat is Ophiopogon met zijn prachtige vrij korte grasachtige bladeren. Zodra de lila bloemen op de zwarte stelen verschijnen, is duidelijk te zien dat we hier niet met een grassoort te maken hebben. Zodra de bloei achter de rug is, verschijnen er mooie donkere zaaddozen. Ophiopogon is bodem bedekkend en verdraagt zon en halfschaduw. Het blad is eigenlijk niet rood, maar eerder zwart.
Eenjarige met rood blad
Amaranthus cruentus Oeschberg (Amarant of Kattenstaart)
De rode of paarse kattenstaart is een spectaculaire blikvanger in de border. Het is een eenjarige die je zelf uit zaad gemakkelijk kunt opkweken. Het is in alles een hele mooie plant, met zijn recht opgaande bladeren en mooie rode pluimen. In een boeket bloemen uit de tuin mag deze beslist niet ontbreken. Hij bereikt een hoogte van ongeveer 80 centimeter. Zaait zich gemakkelijk uit.
Atriplex hortensis rubra (Rode tuinmelde
Atriplex hortensis rubra is een verrassend gemakkelijk en decoratief eenjarig plantje. Het zaait zich gemakkelijk, maar niet hinderlijk, uit. Het teveel aan zaailingen is heel goed weg te schoffelen. Een andere naam voor de rode tuin melde is Duitse bergspinazie. Het is dus een eetbare eenjarige en het kan gegeten worden als spinazie. Maar door het mooie rode blad en de bijzondere bloeiwijze is het echt een aanrader om als accent toe te passen in de border. Daarnaast is het ook nog een opvallende aanvulling voor een boeket bloemen uit de tuin.
Begonia semperflorens (Perkbegonia)
De Begonia semperflorens is misschien een wat ouderwets ogend plantje, maar kan ook heel goed in de moderne tuin worden toegepast. Er zijn nogal wat verschillende soorten. De bloemkleuren zijn wit, roze of rood. Het blad is fris groen of donkerrood. De soort met donkerrood blad heeft witte bloemen. Het zijn heel dankbare eenjarige, ze bloeien onafgebroken door tot aan de eerste nachtvorst. En, in tegenstelling tot de meeste eenjarige, de perkbegonia kan heel goed in de schaduw staan.
Ricinus communis (Wonderboom)
Echt een wonderboom, deze Ricinis communis. Het is toch altijd weer heel fascinerend om te zien hoe van een klein zaadje in één seizoen zo'n grote plant kan groeien. De wonderboom wordt dus inderdaad heel groot. Een hoogte van twee meter is heel goed mogelijk. Het is een tropische plant met grote dieprode/purper kleurige bladeren. De bloemen zijn klein en wit. Na de bloei vormen zich felrode zaadknoppen, die hiermee het rode plaatje compleet maken. Door zijn imposante verschijning is de aanplant van enkele plant eigenlijk al voldoende.
Bloembollen met rood blad
Dahlia "Bishop of Llandaff"
Deze Dahlia-soort heeft prachtig diep donkerrood, bijna zwart, blad. De bloemen zijn fel rood. De plant kan een hoogte van meter bereiken. De Dahliaknollen zijn niet winterhard en moeten dus aan het einde van het seizoen vorstvrij bewaard worden.
Oxalis triangularis (purperklaver, geluksklaver)
Oxalis triangularis is binnen de vele Oxalis-soorten degene met het meest rode blad. Het blad is donkerrood en de kleine lila bloemen zijn klokvormig. Het is een bolletje dat geschikt is voor aanplant in pot, in de border komen ze minder tot zijn recht. Deze bloembol is niet winterhard, maar aangeplant in een pot, kan het in zijn geheel voor de winter naar binnen.