Zwembadonderhoud: chloor, water verversen en filter

Kristalhelder water, dat is de wens van elke zwembadeigenaar. In deze beschrijving vindt u een aantal tips om dit te bereiken en eventuele problemen op te lossen.

Chloor

Nadat uw zwembad eenmaal gevuld is met leidingwater dient het zo snel mogelijk behandeld te worden met Chloor shock. Dit is een extra hoge concentratie chloor die in poedervorm aan het zwembadwater toegevoegd wordt. Na deze zogenaamde shock, dient u het onderhoud bij te houden met chloortabletten die u in de skimmer of in een aparte chloordoseer-drijver aan het water toevoegt.

U kunt de chloorconcentratie en tevens de hardheid van het water eenvoudig controleren met speciaal daarvoor verkrijgbare strips, die u in het water dompelt en waarna de verkleuring u iets zegt over de kwaliteit van het water. In mijn eigen ervaring werkt een testkit waarbij u een klein beetje zwembad water neemt en er vervolgens zelfs stoffen aan toevoegt die het water zelf laten verkleuren echter beter. U kunt een dergelijke kit bij elke zwembad winkel krijgen maar tegenwoordig vindt men dit ook al regelmatig bij doe-het-zelf zaken of tuinwinkels.

Hardheid

Met deze testkit kunt u tevens ook de hardheid van het water bepalen. Als de pH-waarde te laag is dient u pH+ wederom in poedervorm aan het water toe te voegen. Omgekeerd bij een te hoge pH-waarde is er pH- verkrijgbaar om het probleem op te lossen.

Water verversen

Hoe goed u ook uw best doet om het water schoon te houden. Uiteindelijk zult u toch een keer het water moeten verversen. Al is het maar om alle opgehoopte chloor en nitraat delen in het water te verminderen. U kunt ervoor kiezen het verdampte water bij te vullen. Als u echter geen verwarmd bad heeft kan het tijdens een slechte zomer ook voorkomen dat u wat water weg dient te pompen en dit verschoont met leidingwater.

Filter

Tevens is het belangrijk dat u de zwembadfilter goed onderhoudt. Eenmaal terugspoelen per week om de vuildeeltjes uit de filter te verwijderen is aan te raden.

Vuil

Nu we de kwaliteit van het water zelf gecontroleerd en behandeld hebben is het enkel nog een kwestie van het zwembad zelf schoon houden. Bladeren kunnen eenvoudig met een schepnet verwijderd worden. Zand en vuil op de bodem kan verwijderd worden met een bodemzuiger. Hiervoor zijn allerlei types en modellen verkrijgbaar. Van een eenvoudige mechanische roller of een zuiger die u op de filterpomp aansluit tot volledig automatische robotinstallaties.
© 2008 - 2024 Mick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergisch voor chloorAllergisch voor chloorZwemmen is een leuke bezigheid en vooral kinderen vinden het heerlijk om lekker naar het zwembad te gaan. Minder leuk wo…
Zwemmen in eigen tuinZwemmen in eigen tuinEr zijn verschillende mogelijkheden om te kunnen zwemmen in de eigen tuin. U kunt kiezen voor het traditionele zwembad,…
Zwembad: onderhoud en reinigingMensen die het hele jaar door gebruik maken van hun zwembad houden best de kwaliteit van het water nauwlettend in het oo…
Simpel helder zwembadwater in het opzetzwembadLekker zwemmen in je iegen zwembad, maar niet teveel werk? Lees dan dit artikel en je weet hoe het moet.

De kruidentuin: teelt van kruidenZelf kruiden kweken begint met de aankoop van het zaad. Daar staat u dan, pakje zaad in de hand en wat nu…
Kruiden: Lievevrouwebedstro (Asperula Odorata)Lievevrouwebedstro mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkun…
Mick (1 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.