Hoe groeit een plant?

Hoe groeit een plant? Hoe groeit een plant/ Dat vragen veel mensen zich wel eens af. Planten beginnen zich in januari alweer voor te bereiden op een seizoen vol groei en bloei. Maar daar hebben ze wel wat voor nodig. Want het groeiproces van planten gaat niet zomaar. Het groeit een plant? De groei van een plant uitgelegd.

Zaad zorgt eerst voor de eigen voeding

Voor een plant is bevruchting van een zaadje nodig in veel gevallen. Als dit zaadje is ontkiemd, komt er een heel klein worteltje uit dat de benodigde voedingstoffen uit de grond kan opnemen. Dit is het begin van de plant en daaruit groeit ook het eerste stengeltje met blaadjes. Dit worden ook wel ‘lobbladen’ genoemd. Is al het voedsel dat in het zaad lag opgeslagen opgebruikt, dan moet de omgeving van het plantje zorgen voor het benodigde eten.

Fotosynthese

Als het minuscule plantje in het stadium is dat het eten uit de omgeving nodig heeft, heeft het eigen systeem inmiddels twee processen opgang gebracht die daarvoor moeten zorgen. Dit is fotosynthese. Tijdens fotosynthese maakt de plant
  • Glucose
  • Zuurstof aan

Glucose (voeding)

Glucose wordt gemaakt onder invloed van licht. De plant neemt water op door de wortels, kooldioxide door de bladmondjes en het licht komt van de zon. Door een vernuftig proces wordt van die drie ingrediënten glucose gemaakt. ‘

Zuurstof

Een plant heeft zelf niet veel zuurstof nodig en verbruikt zelfs veel meer kooldioxide. Daarvan maakt ze bovendien zuurstof voor de omgeving. Overigens is het ’s nachts omgekeerd, want dan heeft de plant wel zelf zuurstof nodig. Door het ontbreken van licht werkt het systeem van fotosynthese dan namelijk niet. Het is dan ook niet verstandig om een slaapkamer vol planten te zetten, want zij gebruiken ’s nachts zuurstof die eigenlijk bestemd is voor degene(n) die in de kamer slapen.

Wanneer groeit en bloeit een plant het best?

De fotosynthese regelt de plant zelf. Hij heeft echter nog wel wat meer zaken nodig om goed te kunnen groeien en bloemen. Dit zijn:
  1. Verzorging
  2. Groeistoffen
  3. Leefomstandigheden

Verzorging van de plant

Planten doen het beter als zij een goede en op hen specifiek gerichte verzorging krijgen. Dit is echter voor elke plant anders.

Groeistoffen in de plant zelf

Een plant maakt zelf groeistoffen aan, te vergelijken met hormonen die het menselijk lichaam aanmaken. Zij worden bij een plant in de stengel en de worteltop aangemaakt. De sappen in de plant vervoeren ze vervolgens naar de delen die aan het groeien zijn. Wat er in een plant wordt aangemaakt aan groeistoffen bepaalt ook waar hij kan bloeien en groeien. Zo doet de ene plant het goed in een warm klimaat, terwijl de ander daar niet op berekend is. Grondsoorten zijn tevens bepalend, net zoals de hoeveelheid licht die een plant nodig heeft.

Leefomstandigheden die planten tot bloei brengen

Een plant die eigenlijk in de zon hoort te staan, maar die in de schaduw wordt gezet overleeft het vaak niet. Toch hebben veel planten wel de vaardigheid om zich aan te passen aan externe omstandigheden. Bomen in een dichtbegroeid bos ontwikkelen bijvoorbeeld alleen hoge takken en bij hen zijn de onderste takken afgestorven.

Wat is slecht voor planten?

Zaken die de groei van een plant negatief kunnen beïnvloeden zijn:
  • Droogte
  • Koude
  • Wind
  • Teveel licht
  • Te weinig licht
  • Te schrale grond
  • Te zware grond

Grond met voldoende mineralen, maar ook weer niet te veel

Iedere plant heeft dus andere zaken nodig om tot groei of bloei te komen. Grond met weinig ijzer bijvoorbeeld zorgt er voor dat planten er (net als bij mensen die te weinig ijzer in het bloed hebben) blekig uitzien. Voor goede plantengroei moet de bodem waarin de planten staan voldoende zouten bevatten met daarin stikstof, fosfor, kalium, calcium, zwavel, ijzer en magnesium aanwezig zijn. Teveel van zo’n stof is echter ook weer niet goed. Teveel koper en zink kunnen (ook weer net als bij mensen) tot ziekten en afwijkingen leiden.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is fotosynthese?Wat is fotosynthese?Planten zijn in staat om zichzelf te voorzien van energie. Dit is in tegenstelling tot dieren die energie opdoen uit org…
Het wonder van de fotosyntheseHet wonder van de fotosyntheseEen plant kan op een bijzondere wijze met behulp van zonlicht uit koolstofdioxide en water, suiker (glucose) maken. Het…
Invloed licht/temperatuur op snelheid fotosyntheseInvloed licht/temperatuur op snelheid fotosyntheseWelke factoren hebben invloed op de snelheid van de fotosynthese? Wat is de invloed van licht? En wat is de invloed van…
Waarom een blad groen isWaarom een blad groen isIs een blad groen? Nee hoor, eigenlijk is een blad niet echt groen maar geel of rood. Maar waarom zie je dan het groen i…

Snoeien kruisbes na de winterSnoeien kruisbes na de winterDe Ribes rubrum of te wel de kruisbes moet gesnoeid worden tussen januari en maart, voordat de knoppen of ogen uitlopen…
Botanische tuinen in NederlandBotanische tuinen in NederlandNederland herbergt een groot aantal botanische tuinen. De Latijnse naam voor een botanische tuin is Hortus Botanicus. Vo…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.