Het bijzondere indigoblauw van de Indigostruik of indigofera

Het bijzondere indigoblauw van de Indigostruik of indigofera De indigo is een halfheester die eigenlijk uit een warm land komt, maar die het heel goed doet in een koel klimaat als dat in Nederland. De plant die in land van herkomst eigenlijk een struik is, wordt hier een soort vaste plant door de omstandigheden. De Indigo kent veel soorten. Bovendien heeft de Indigo heel bijzondere bloemen. En indigoblauw kent waarschijnlijk iedereen wel. Het is het blauw van onder meer de spijkerbroek.

Veel soorten Indigofera's

De Indigofera kent heel veel verschillende soorten. Het zijn wel allemaal heesters met klein, geveerd blad. Doordat die blaadjes zo klein zijn lijkt het een heel leuk en luchtige plant. De indigo heeft roze of paarse vlinderbloemetjes die in grote aren worden gevormd. Dit gebeurt in de nazomer en de herfst. In die tijd zijn veel andere heesters al lang uitgebloeid. De Indigofera kirilowii bloeit alleen een beetje vroeger namelijk al aan het begin van de zomer. Het is tevens de kleinste Indigofera met ongeveer een meter hoogte en met opvallend groen blad. Dit blad lijkt wel op de acacia.

De bloemen van de Indigo

De lichtroze bloemen van de indigo verschijnen niet allemaal tegelijk, maar doen er ongeveer 6 weken over om tot volle wasdom te komen. Het blad blijft overigens ook erg lang erg groen, namelijk tot diep in de herfst.

Indigo als kleurstof

De bekendste indigostruik is de Indigofera heterantha. Deze is anderhalve meter hoog en heeft kleine paars-roze bloemtrosjes die in september en oktober bloeien. Dit is tevens de soort waaruit lang geleden de kleurstof indigo werd gewonnen. Dit gebeurde tot halverwege de negentiende eeuw. Toen namelijk werd uitgevonden hoe indigo synthetisch gemaakt kon worden. Op kleine schaal wordt de plant overigens nog wel gebruikt voor het verven van spijkerbroeken die zeer exclusief zijn. Voor de duidelijkheid: indigoblauw is dus de kleur die van de Indigo werd gemaakt en nu vooral synthetisch wordt gemaakt.

Indigofera amblyantha

De Indigosoort Indigo amblyantha is een opvallende andere soort van het geslacht. Hij heeft kleine, roze en wat bijzonder rechtop staande aartjes. Deze soort wordt anderhalve meter hoog en is oersterk. Bijna geen enkele temperatuur is in staat om de struik dood te laten gaan door bevriezing.

Snoeien van de indigostruiken

Wie geen gigantisch hoge indigostruiken wil kan de plant in het voorjaar vlak boven de grond snoeien. Hij ontwikkelt dan een compacte struik.

Zaaien indigo

Het zaaien van een indigostruik is heel gemakkelijk. De plant produceert zelf zwarte zaadpeulen die gewoon verzameld kunnen worden en vervolgens geplant. Het beste gaat dat door ze in het voorjaar in een bloempot met goede aarde te zetten in de vensterbank. De zaden eerst een nacht in lauw water leggen helpt, want ze ontkiemen dan al binnen 2 weken.

Halfheester

De indigo is een halfheester. Daaronder wordt veel verstaan maar ook onder andere dat dit planten zijn die in het land van herkomst echte struiken zijn, maar in een veel kouder klimaat als dat in Nederland tot aan de grond toe invriezen. Zo is de fuchsia in het land van herkomst een struik, maar in Nederland wordt het een soort vaste plant. De indigo is in het land van herkomst dus ook een struik, maar hier in Nederland eigenlijk meer een vaste plant.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Indigokinderen en hun missieIndigokinderen zijn de eerste generatie Nieuwetijdskinderen. De eerste Indigo's werden geboren na de tweede wereldoorlog…
Anouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)recensieAnouk - Together Alone (recensie cd met o.a. Nobody's Wife)Anouk Teeuwe is een onbekende tot 1996. Dan komt voorlopend op het album de single Mood Indigo uit. De cd Together Alone…
Natuurlijke kleurstoffen afkomstig van planten en insectenNatuurlijke kleurstoffen afkomstig van planten en insectenKleuren maken veel dingen in het leven vrolijker. Wat zou het saai zijn als alles alleen zwart-wit was. Kleuren zijn teg…
De geneeskracht van wilde indigoWilde indigo komt van oorsprong voor in het oosten van Noord-Amerika maar het is inmiddels verspreid in heel de V.S. De…

Vogeltjes kijken in eigen tuin, al of niet met kinderenVogeltjes kijken in eigen tuin, al of niet met kinderenKinderen zijn gek op dieren. Vooral in de winter is het super tof om met hen naar vogeltjes te kijken, om ze te leren da…
Naaldbomen en coniferenNaaldbomen en coniferenNaaldbomen en coniferen zijn lang "uit de gratie" geweest en werden dan ook nog maar weinig toegepast in de particuliere…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.