Het bijzondere indigoblauw van de Indigostruik of indigofera

Het bijzondere indigoblauw van de Indigostruik of indigofera De indigo is een halfheester die eigenlijk uit een warm land komt, maar die het heel goed doet in een koel klimaat als dat in Nederland. De plant die in land van herkomst eigenlijk een struik is, wordt hier een soort vaste plant door de omstandigheden. De Indigo kent veel soorten. Bovendien heeft de Indigo heel bijzondere bloemen. En indigoblauw kent waarschijnlijk iedereen wel. Het is het blauw van onder meer de spijkerbroek.

Veel soorten Indigofera's

De Indigofera kent heel veel verschillende soorten. Het zijn wel allemaal heesters met klein, geveerd blad. Doordat die blaadjes zo klein zijn lijkt het een heel leuk en luchtige plant. De indigo heeft roze of paarse vlinderbloemetjes die in grote aren worden gevormd. Dit gebeurt in de nazomer en de herfst. In die tijd zijn veel andere heesters al lang uitgebloeid. De Indigofera kirilowii bloeit alleen een beetje vroeger namelijk al aan het begin van de zomer. Het is tevens de kleinste Indigofera met ongeveer een meter hoogte en met opvallend groen blad. Dit blad lijkt wel op de acacia.

De bloemen van de Indigo

De lichtroze bloemen van de indigo verschijnen niet allemaal tegelijk, maar doen er ongeveer 6 weken over om tot volle wasdom te komen. Het blad blijft overigens ook erg lang erg groen, namelijk tot diep in de herfst.

Indigo als kleurstof

De bekendste indigostruik is de Indigofera heterantha. Deze is anderhalve meter hoog en heeft kleine paars-roze bloemtrosjes die in september en oktober bloeien. Dit is tevens de soort waaruit lang geleden de kleurstof indigo werd gewonnen. Dit gebeurde tot halverwege de negentiende eeuw. Toen namelijk werd uitgevonden hoe indigo synthetisch gemaakt kon worden. Op kleine schaal wordt de plant overigens nog wel gebruikt voor het verven van spijkerbroeken die zeer exclusief zijn. Voor de duidelijkheid: indigoblauw is dus de kleur die van de Indigo werd gemaakt en nu vooral synthetisch wordt gemaakt.

Indigofera amblyantha

De Indigosoort Indigo amblyantha is een opvallende andere soort van het geslacht. Hij heeft kleine, roze en wat bijzonder rechtop staande aartjes. Deze soort wordt anderhalve meter hoog en is oersterk. Bijna geen enkele temperatuur is in staat om de struik dood te laten gaan door bevriezing.

Snoeien van de indigostruiken

Wie geen gigantisch hoge indigostruiken wil kan de plant in het voorjaar vlak boven de grond snoeien. Hij ontwikkelt dan een compacte struik.

Zaaien indigo

Het zaaien van een indigostruik is heel gemakkelijk. De plant produceert zelf zwarte zaadpeulen die gewoon verzameld kunnen worden en vervolgens geplant. Het beste gaat dat door ze in het voorjaar in een bloempot met goede aarde te zetten in de vensterbank. De zaden eerst een nacht in lauw water leggen helpt, want ze ontkiemen dan al binnen 2 weken.

Halfheester

De indigo is een halfheester. Daaronder wordt veel verstaan maar ook onder andere dat dit planten zijn die in het land van herkomst echte struiken zijn, maar in een veel kouder klimaat als dat in Nederland tot aan de grond toe invriezen. Zo is de fuchsia in het land van herkomst een struik, maar in Nederland wordt het een soort vaste plant. De indigo is in het land van herkomst dus ook een struik, maar hier in Nederland eigenlijk meer een vaste plant.
© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Breng zo wat kleur in uw huisBreng zo wat kleur in uw huisWelke kleur neemt u in huis? Overal worden we geconfronteerd met kleur. En gelukkig maar. Kleuren zijn prachtig en vaak…
Pruimenboom snoeien, hoe en wanneerPruimenboom snoeien, hoe en wanneerPruimenbomen kun je het beste snoeien in de periode van medio april tot medio september. Snoei niet te veel takken, het…
De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?De snoeitabel, wanneer en hoe snoeien?Wanneer en hoe je planten en struiken moet snoeien kun je vinden in de snoeitabel in dit artikel. Een snoeitabel wordt o…
Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat?Verplanten van bomen en heesters, wanneer en hoe doe je dat?Soms is het noodzakelijk om bomen en heesters van de ene plek in de tuin naar de andere te verhuizen. Dit is echter niet…

Vogeltjes kijken in eigen tuin, al of niet met kinderenVogeltjes kijken in eigen tuin, al of niet met kinderenKinderen zijn gek op dieren. Vooral in de winter is het super tof om met hen naar vogeltjes te kijken, om ze te leren da…
Naaldbomen en coniferenNaaldbomen en coniferenNaaldbomen en coniferen zijn lang "uit de gratie" geweest en werden dan ook nog maar weinig toegepast in de particuliere…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Het bijzondere indigoblauw van de Indigostruik of indigofera"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: Februari 2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!