Koken met seizoengroenten
Een eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook wanneer de groenten in de supermarkt of op de markt worden gehaald is het interessant om met seizoengroenten te koken. U bespaard dan veel geld namelijk.
Groenten per maand weergegeven
Januari
In januari zijn de volgende groenten vers te verkrijgen (of van uw eigen land te oogsten). Sommige groentesoorten kennen meerdere rassen, waardoor het mogelijk is dat de in uw groentetuin geplante groenten niet geoogst kunnen worden.
Aardappelen, knolselderij, paddenstoelen, pompoen, prei, raap, rode biet, rode kool, savooie kool, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.
Februari
Aardappelen, groene selderij, knolselderij, paddenstoelen, pompoen, prei, raap, rode biet, rode kool, savooie kool, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.
Maart
Aardappelen, bloemkool, groene selderij, knolselderij, paddenstoelen, pompoen, prei, raap, radijs, rode biet, rode kool, savooie kool, spinazie, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.
April
Aardappelen, andijvie, bloemkool, groene selderij, paddenstoelen, prei, raap, raapstelen, radijs, rode biet, spinazie, uien en witlof
Mei
Andijvie, asperges, bloemkool, doperwt, groene selderij, kropsla, paddenstoelen, prei, raap, raapstelen, radijs, spinazie, spitskool, uien en wortelen.
Juni
Aardappelen, andijvie, artisjok, asperges, bloemkool, broccoli, doperwtjes, groene selderij, kropsla, paddenstoelen, prei, prinsessenbonen, raap, radijs, spinazie, spitskool, tomaten, uien, venkel en wortelen.
Juli
Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, doperwtjes, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paprika, prinsessenboon, prei, radijs, rode biet, rode kool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, uien en wortelen.
Augustus
Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, prinsessenboon, prei, radijs, rode biet, rode kool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, uien en wortelen.
September
Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, prinsessenboon, prei, radijs, rode biet, rode kool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, uien en wortelen.
Oktober
Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selderij, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, prinsessenboon, prei, radijs, rode biet, rode kool, snijbonen, spinazie, spitskool, spruiten, tomaat, uien, witlof en wortelen.
November
Aardappelen, andijvie, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, venkel, witlof, witte kool en wortelen.
December
Aardappelen, knolselderij, paddenstoelen, pompoen, prei, raap, rode biet, rode kool, savooie kool, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.
En dan een gerecht maken rondom de seizoensgerechten
Ik gebruik zelf vaak een aantal site's om weer eens aparte verrassende nieuwe recepten te verkrijgen. Bijvoorbeeld:
Een leuke site met leuke gerechten. Maar uiteraard kunt u ook uw eigen recepten gebruiken om met deze heerlijke groenten een lekkere maaltijd op tafel te toveren.
Invriezen
De seizoensgroenten kunnen ook goed ingevroren worden, om op een later tijdstip in het jaar toch nog voordelig de groente te kunnen eten. Hieronder een overzicht van groente waar ik persoonlijk een goede ervaring mee heb qua invriezen.
- artisjokken (2 tot 4 maanden) vooraf 8 minuten blancheren
- bloemkool & witte kool (8 tot 10 maanden) vooraf 4 minuten blancheren - indien in roosjes 2 minuten
- bonen en peulvruchten (8 tot 10 maanden) vooraf 3 minuten blancheren
- erwten (doperwten tuinbonen) (tot 1 jaar) vooraf 3 minuten blancheren
- paprika (2 tot 4 maanden) vooraf 2 minuten blancheren
- tuinkruiden (8 tot 10 maanden)
- rode kool (8 tot 10 maanden) vooraf 3 minuten blancheren
Lees verder