Koken met seizoengroenten

Koken met seizoengroenten Een eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook wanneer de groenten in de supermarkt of op de markt worden gehaald is het interessant om met seizoengroenten te koken. U bespaard dan veel geld namelijk.

Groenten per maand weergegeven

Januari

In januari zijn de volgende groenten vers te verkrijgen (of van uw eigen land te oogsten). Sommige groentesoorten kennen meerdere rassen, waardoor het mogelijk is dat de in uw groentetuin geplante groenten niet geoogst kunnen worden.
Aardappelen, knolselderij, paddenstoelen, pompoen, prei, raap, rode biet, rode kool, savooie kool, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.

Februari

Aardappelen, groene selderij, knolselderij, paddenstoelen, pompoen, prei, raap, rode biet, rode kool, savooie kool, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.

Maart

Aardappelen, bloemkool, groene selderij, knolselderij, paddenstoelen, pompoen, prei, raap, radijs, rode biet, rode kool, savooie kool, spinazie, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.

April

Aardappelen, andijvie, bloemkool, groene selderij, paddenstoelen, prei, raap, raapstelen, radijs, rode biet, spinazie, uien en witlof

Mei

Andijvie, asperges, bloemkool, doperwt, groene selderij, kropsla, paddenstoelen, prei, raap, raapstelen, radijs, spinazie, spitskool, uien en wortelen.

Juni

Aardappelen, andijvie, artisjok, asperges, bloemkool, broccoli, doperwtjes, groene selderij, kropsla, paddenstoelen, prei, prinsessenbonen, raap, radijs, spinazie, spitskool, tomaten, uien, venkel en wortelen.

Juli

Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, doperwtjes, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paprika, prinsessenboon, prei, radijs, rode biet, rode kool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, uien en wortelen.

Augustus

Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, prinsessenboon, prei, radijs, rode biet, rode kool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, uien en wortelen.

September

Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selderij, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, prinsessenboon, prei, radijs, rode biet, rode kool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, uien en wortelen.

Oktober

Aardappelen, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selderij, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, prinsessenboon, prei, radijs, rode biet, rode kool, snijbonen, spinazie, spitskool, spruiten, tomaat, uien, witlof en wortelen.

November

Aardappelen, andijvie, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, groene selderij, knolselderij, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, raap, rammenas, rode biet, rodekool, savooikool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, venkel, witlof, witte kool en wortelen.

December

Aardappelen, knolselderij, paddenstoelen, pompoen, prei, raap, rode biet, rode kool, savooie kool, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool en wortelen.

En dan een gerecht maken rondom de seizoensgerechten

Ik gebruik zelf vaak een aantal site's om weer eens aparte verrassende nieuwe recepten te verkrijgen. Bijvoorbeeld:

Een leuke site met leuke gerechten. Maar uiteraard kunt u ook uw eigen recepten gebruiken om met deze heerlijke groenten een lekkere maaltijd op tafel te toveren.

Invriezen

De seizoensgroenten kunnen ook goed ingevroren worden, om op een later tijdstip in het jaar toch nog voordelig de groente te kunnen eten. Hieronder een overzicht van groente waar ik persoonlijk een goede ervaring mee heb qua invriezen.
  • artisjokken (2 tot 4 maanden) vooraf 8 minuten blancheren
  • bloemkool & witte kool (8 tot 10 maanden) vooraf 4 minuten blancheren - indien in roosjes 2 minuten
  • bonen en peulvruchten (8 tot 10 maanden) vooraf 3 minuten blancheren
  • erwten (doperwten tuinbonen) (tot 1 jaar) vooraf 3 minuten blancheren
  • paprika (2 tot 4 maanden) vooraf 2 minuten blancheren
  • tuinkruiden (8 tot 10 maanden)
  • rode kool (8 tot 10 maanden) vooraf 3 minuten blancheren

Lees verder

© 2009 - 2024 Inge81, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groenten invriezenBij het invriezen komen altijd een paar zaken om de hoek kijken. Wat moet ik wel en niet doen voordat ik groenten invrie…
Groenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenGroenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenDiepvries groente zijn net zo gezond als verse groenten. Maar dat geldt niet als mensen hun eigen groenten invriezen. Di…
De groentetuin: keuzes en materialenDe groentetuin: keuzes en materialenZelf groenten kweken is leuk. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
Voedsel invriezenVoedsel invriezenVoedsel invriezen: zo heb je altijd eten op voorraad. De meeste mensen vriezen voedsel in omdat ze slechts eenmaal per w…

Een compacte moestuin: tuinieren op terras of balkonVeel groenten kan je kweken in potten. Zo kan je een compacte moestuin maken op je terras of balkon met weinig moeite. I…
Sierbestrating van grind, grit, schelpen of boomschorsDat sierbestrating niet alleen maar uit beton- of natuurstenen klinkers en plavuizen hoeft te bestaan, zal iedereen beke…
Inge81 (11 artikelen)
Laatste update: 22-08-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.