Zelf courgette telen: makkelijk en resultaat verzekerd!

Zelf courgette telen: makkelijk en resultaat verzekerd! Zelf courgette telen is leuk om te doen. Het is bovendien helemaal niet moeilijk. En als de courgette de juiste standplaats krijgt en er af en toe wat extra wordt bij gemest, dan kan je een hele zomer blijven oogsten. Zelfs één enkele plant zal al doorlopend voor vruchten zorgen. Laat ze vooral niet te lang aan de plant zitten, want jong geoogst zijn de courgettes het smaakvolst. Bij een late oogst zit het hart van de vrucht vol zaad. De echte verse smaak is er dan af, maar voor een heerlijke soep is het ook dan nog steeds het oogsten waard. Heb je nog een vierkante meter grond vrij? Ga dan eens zelf courgette telen!

Courgette telen


Gele courgette / Bron: Krzys16, PixabayGele courgette / Bron: Krzys16, Pixabay

De courgette (Cucurbita pepo) is gemakkelijk zelf te telen

De Courgette komt van oorsprong uit Noord-Amerika en is sinds de 16e eeuw bekend in Europa. In Italië is hij ook bekend onder de naam Zucchini. Deze naam komt men dan ook vaak tegen in gerechten waar courgettes in verwerkt worden. Courgette is een hele gezonde groente en bevat veel ijzer en vitamine C. Voor wie in het bezit is van een moestuin of nog een vierkante meter tuin over heeft is het zelf telen van courgettes een echte aanrader!

Courgette zelf zaaien

Courgette kan heel goed zelf gezaaid worden. De grote zaden kiemen erg gemakkelijk, maar willen daarvoor wel een hoge temperatuur hebben. Daarom is het belangrijk om voor een goed en snel resultaat binnenshuis of in de kas voor te zaaien. Zaai in potgrond en leg de zaden 1,5 tot 2 cm. diep. Daarna de potgrond steeds licht vochtig houden. Kweek de courgette binnen verder op en plant het liefst pas na de IJsheiligen buiten uit. De courgetteplant is heel gevoelig voor nachtvorst. Bij eerder uitplanten en kans op nachtvorst de plant even goed afdekken.

Jonge courgette planten kopen

Is zelf zaaien geen optie, dan kan een courgette-plant ook zo gekocht worden. Diverse tuincentra bieden in het voorjaar jonge groente planten aan. Jonge courgette-planten kunnen ook besteld worden. Bij Easyplant® zijn jonge plantjes online te bestellen. Zij leveren nog veel meer jonge groente-planten, die vervolgens zelf verder opgekweekt kunnen worden.

Ronde courgettes / Bron: Hans, PixabayRonde courgettes / Bron: Hans, Pixabay

Standplaats en verzorging van de courgette

Courgette kan op alle grondsoorten worden geteeld. Ze staan graag op een warme en zonnige plaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende vocht kan opnemen. De vruchten bestaan immers voor het grootste gedeelte uit vocht. Maar de grond rondom de plant mag weer niet te vochtig zijn, anders gaan de bladeren en vruchten rotten. Om dit te voorkomen kan ook stro of doek (anti-wortel doek of landbouwfolie) om de plant gelegd worden. Geef de courgette-plant een ruime standplaats. Ze bereiken zonder probleem binnen enkele weken een omvang van 100x100cm.

Bemesten van courgette

De jonge courgetteplant moet aangeplant worden in goed bemeste grond. Bij het aanplanten en regelmatig daarna een aantal korrels samengestelde mest (12-10-18) geven. Dit houdt de plant goed aan de groei en zorgt tevens voor een overvloedige oogst.

Ziekten en plagen bij courgette

Courgettes zijn sterke gezonde planten, die op de juiste plaats aangeplant geen last zullen hebben van ziekten en plagen. Staat de courgetteplant te vochtig, dan is hij zeer vatbaar voor Botrytis (grijs schimmelpluis). Ook water geven van bovenaf kan deze ziekte veroorzaken. Giet water altijd rondom de plant en zorg dat de plant zelf niet (te) nat wordt. Aan het einde van de zomer verschijnen vaak witte vlekken op de bladeren. Ook pompoenen hebben hier last van. De planten zijn dan aangetast door echte meeldauw. Haal aangetaste bladeren weg. De vruchtzetting en rijping van de courgettes zal gewoon doorgaan.

Oogst van groene courgettes / Bron: GutundTasty, PixabayOogst van groene courgettes / Bron: GutundTasty, Pixabay

Het oogsten van courgette

De groeisnelheid van de vruchten is 1 cm per dag. De oogst kan verwacht worden ongeveer 45 dagen na het zaaien. De courgette is het lekkerst als hij nog klein is, oogst daarom als de vrucht een lengte heeft van 15 à 20 cm. Er wordt zelfs al vanaf 7 cm geoogst. Vaak zit bij deze kleine vruchten de bloem er nog aan. De kleine vruchten met bloem worden verhandeld onder de naam "courgette fleur" en zijn een ware delicatesse. Te grote vruchten zijn eigenlijk oneetbaar geworden. De kern van de vrucht zit vol met zaden en is melig van smaak. Alleen het buitenste vruchtvlees is dan nog eetbaar. Verwijder ook de schil, want die is veel te hard en niet eetbaar meer. Bij courgettes die op tijd geoogst worden, wordt ook de schil gegeten. Er kan vaak tot in september door geoogst worden. Geoogste courgettes moeten bewaard worden op een temperatuur van 10°C tot 13°C. De courgetteplant is een 1-jarige plant. Zodra er sprake is van een beetje nachtvorst zal de plant bevriezen en is het gedaan met de oogst. Maar tegen die tijd ben je al lang toe aan andere, meer bij het seizoen passende groentes. Deze plant heeft jou dan ook vast al voldoende vruchten geleverd. In het volgende voorjaar begin je gewoon weer opnieuw!

Courgette in de keuken

De courgette kan als groente, gewoon gekookt in water met wat zout, worden gegeten. Maar ook rauw of gebakken is het een heerlijke groente. Zelfs courgettesoep behoort tot de mogelijkheden. Niet alleen de courgette is eetbaar, maar ook de bloem kan gegeten worden. Vaak wordt de bloem gefrituurd. Met een beetje fantasie, tover je de heerlijkste gerechten met courgette uit de keuken.

Courgettesoorten

  • Cucurbita pepo F1 "Ambassador" (mooie, grote vruchten)
  • Cucurbita pepo "Black beauty lange groene" (donkergroene vruchten)
  • Cucurbita pepo "Wintersquash Sweet Dumpling" (ronde, zoete vruchten, wit met groene strepen)
  • Cucurbita pepo "Tondo di Piacenza" (knapperige, smaakvolle, ronde vruchten van tennisbal formaat)
  • Cucurbita pepo "F1 Gold Rush" (gele vruchten)
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De courgette, wat kun je met de courgette?De courgette, wat kun je met de courgette?De courgette is familie van de komkommer. Net als de komkommer heeft ook de courgette zelf niet veel smaak, maar kun je…
Courgette, een veelzijdige groenteCourgette, een veelzijdige groenteCourgette is een algemeen verkrijgbare groente. Je vindt deze groente in de supermarkt, op de markt en ook in veel moest…
Hoe gezond is de courgette?Hoe gezond is de courgette?Courgette is een populaire groente en veelzijdig in gebruik. Het is familie van de komkommer en augurk, maar ook van de…
Recepten met courgetteRecepten met courgetteCourgette is een groente, die qua uiterlijk wel wat weg heeft van een komkommer. Hij is ook fris van smaak, maar verder…

Split in de tuinSplit in de tuinSplit wordt weer steeds meer gebruikt in de tuin en split is er in allerlei variaties. Een afwijkende kleur in de tuin o…
Hot tub, spa, jacuzzi, whirlpool; relaxen in eigen tuinHot tub, spa, jacuzzi, whirlpool; relaxen in eigen tuinHeerlijk relaxen in je eigen tuin. Voor de één betekent dat een luie stoel en een goed boek. Voor een ander kan het tuin…
Bronnen en referenties
Reactie

Favoritie, 05-06-2017
Bedankt voor het mooie artikel!

Ik vraag mij af of je de plant ook kan verpotten als hij al bloeit.

Ik heb mijn plantje namelijk in een te klein potje laten groeien met de bedoeling hem over te potten zodra hij iets groter zou zijn. Maar voordat ik dat kon doen was hij al vol in bloei! Dat is prachtig natuurlijk maar ik wil hem meer ruimte geven op mijn balkon (dus geen vaste grond beschikbaar), maar ik ben bang dat dit niet goed voor de plant is. Wie weet het antwoord? Ik ben erg benieuwd! Reactie infoteur, 06-06-2017
Probeer het maar en zorg bij het verpotten dat de kluit goed heel blijft en er zo weinig mogelijk wortels beschadigd raken.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.