Hot tub, spa, jacuzzi, whirlpool; relaxen in eigen tuin

Hot tub, spa, jacuzzi, whirlpool; relaxen in eigen tuin Heerlijk relaxen in je eigen tuin. Voor de één betekent dat een luie stoel en een goed boek. Voor een ander kan het tuinieren zeer ontspannend zijn. Maar het ultieme relaxen, wat bovendien ook nog eens een luxe gevoel zal geven, is een heerlijke zit in je eigen hot tub. Wanneer je maar wilt, 24 uur per dag beschikken over een eigen spa. Twaalf maanden per jaar, relaxen in eigen tuin. Alsof je bezit over je eigen sauna. Het is natuurlijk anders, maar zeker in de winter, geeft het wel een soortgelijke ervaring. Om het eens uit te proberen bieden sommige bedrijven de hot tub ook te huur aan.

Wat is een hot tub, spa, jacuzzi of whirlpool?

Verschillende benamingen voor een verwarmd bad

Wat is een hot tub? Of een Spa? En wanneer spreek je over een Jacuzzi of een Whirlpool? Deze benamingen worden door elkaar gebruikt, maar duiden allemaal hetzelfde aan. Het zijn dus gewoon allemaal verschillende benamingen voor één en hetzelfde product. Het komt er op neer dat met deze verschillende benamingen altijd een verwarmd bad bedoeld wordt. Een verwarmd bad gevuld met water van ongeveer 38°C, waarbij luchtbellen in het water een ontspannend effect veroorzaken. Aan de naamgeving is verder dus niets af te leiden. Het zegt helemaal niets over de verschillende mogelijkheden van het verwarmde bad en ook niets over de afmetingen. Ook het verschil tussen een binnen- of buitenbad zit niet in de naamgeving.

Wat is een Whirlpool?

Baden die als Whirlpool worden aangeduid zeggen niets over het soort bad, maar alleen maar iets over het merk. Whirlpool is namelijk gewoon een merknaam. Dit bedrijf kent een lange geschiedenis, die teruggaat tot 1911. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe een bedrijf- of merknaam een eigen leven gaat leiden en als productaanduiding verder gaat.

Wat is een Jacuzzi?

Ook de als Jacuzzi aangeduide baden vertellen niets over het bad zelf. Jacuzzi® is namelijk ook een merknaam. Het is wel zo dat hier de oorsprong ligt van de verwarmde baden met masserende luchtbellen. Het is namelijk Roy Jacuzzi geweest die, al in 1956, als eerste een masserende lucht/waterstroom combineerde met een gewoon ligbad. Deze uitvinding heeft inmiddels al de hele wereld veroverd en heeft bovendien bijgedragen aan een nieuwe zienswijze waarop wij tegenwoordig het baden beleven. Momenteel is Jacuzzi® een voor iedereen heel herkenbaar merk met een luxe uitstraling.

Wat is een Spa?

Er worden voor de verwarmde baden dus allerlei verschillende namen gebruikt. Maar misschien is de enige juiste aanduiding wel gewoon Spa. Spa staat voor Sanitus Par Aqua. Dit betekent letterlijk gezondheid door water.

Wat is een hot tub?

Veruit de meest gebruikte benaming voor een verwarmd bad buiten in de tuin is hot tub. Hierbij denken we dan gelijk aan het ronde houten vat, dat de laatste jaren in steeds meer tuinen verschijnt. Een hot tub trekt ons naar buiten en dan niet alleen in de zomer. Deze verhoging van het buitenplezier is steeds vaker vooral van toepassing in de wintermaanden. Want als de tuin in winterslaap is en de buitentemperaturen worden lager, is het juist heerlijk om buiten te genieten van een verwarmd bad. Het contrast tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het water in de hot tub is een geweldige ervaring. Het verhoogt dan ook absoluut het ontspannende effect dat van een verwarmd bad uitgaat.

Een hot tub in de tuin plaatsen

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een hot tub?

 • Hoe belangrijk is de uitstraling van de hot tub?
 • Wil je een exemplaar van hout of kunststof?
 • Is zitcomfort belangrijk?
 • Hoeveel tijd wil of kan je besteden aan het onderhoud?
 • Hoe belangrijk is de veiligheid (bv. voor de kinderen)?
 • Is de opwarmingsduur belangrijk voor je?
 • Met hoeveel mensen wil je tegelijk kunnen baden?

Gebruik van de hot tub in de winter

Je kunt de hot tub dus heerlijk gebruiken in de wintermaanden. In de Scandinavische landen wordt het verwarmde buitenbad zelfs het meest gebruikt als de temperaturen onder het vriespunt liggen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het therapeutische effect groter is naarmate het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en het water in de hot tub toeneemt.

Isolatie van een hot tub

Voor een hot tub die veel gebruikt wordt in de winter moet, om een te groot verlies van warmte tegen te gaan, extra isolatie worden aangebracht. De wanden van het bad moeten extra geïsoleerd worden en ook het afdekzeil moet isolerend zijn. Dit maakt de hot tub bij aanschaf uiteraard wel duurder, maar door het afgenomen energieverlies is een geïsoleerde hot tub uiteindelijk wel goedkoper in gebruik. Er zijn ook opblaasbare baden in de handel. Dit zijn prima baden, die goed functioneren. Maar voor gebruik in de wintermaanden zijn ze minder geschikt, omdat de wanden niet geïsoleerd zijn.

Afstand tussen hot tub en de woning

In de zomermaanden zal niemand het een probleem vinden om een stukje te moeten lopen voor een heerlijk verwarmd bad. Maar in de winter ligt dat uiteraard anders. Ben je van plan om de hot tub in de winter veel te gaan gebruiken, houd hier dan rekening mee bij het bepalen van de juiste locatie.

Een hout gestookte of een elektrische hot tub?

De hout gestookte hot tub

De hout gestookte hot tub kent zijn oorsprong in de Arctische gebieden, waar men vroeger met de middelen die men voorhanden had een warm bad creëerde. Met het aanwezige hout was het mogelijk om op eenvoudige wijze een hout gestookt bad in elkaar te zetten. Dit basisconcept, baden zonder gas of elektriciteit, is iets wat ook nu nog veel mensen aanspreekt. Als je overweegt om zelf een hout gestookte kachel aan te schaffen, dan moet je wel rekening houden met de plaatsing van een schoorsteen. Dit neemt uiteraard extra ruimte in de tuin in beslag. De pijp moet voldoende hoog zijn, zodat de rook goed wordt afgevoerd, en de buren niet in de rook komen te zitten.

De elektrische hot tub

Een elektrische hot tub heeft gewoon de uitstraling van een authentieke hot tub, vanwege de houten buitenkant. Maar je hebt wel het moderne comfort van een bad dat altijd verwarmd is. Daar waar een hout gestookt bad de nodige voorbereidingstijd vraagt, kan je van een elektrisch bad direct genieten. Wanneer je maar wilt: het bad met heerlijk verwarmd water staat altijd voor je klaar. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan en is bovendien niet zo milieuvriendelijk.

Wat is een Softub?

Een Softub is gemaakt van polybond en leathertex, wat resulteert in een bad met een vrij licht gewicht. Deze combinatie van materialen zorgt voor een kwalitatief hoog bad, dat bestand is tegen alle weersinvloeden en bovendien kan het zwaar belast worden. Het onderhoud aan een dergelijk bad is minimaal. De Softub heeft als groot voordeel dat het gemakkelijk zelf te plaatsen is en je dus geen erkende installateur nodig hebt. Na plaatsen is het een kwestie van vullen met water, aansluiten op de elektriciteit en je kunt genieten van een heerlijk warm bad. Het geheel heeft het uiterlijk van een opblaasbaar bad, maar dan met de luxe van verwarmt water. Houd je van een meer esthetische uitstraling? Dan is het mogelijk om de Softub te voorzien van een speciale rand. Door deze speciale omranding kan je er voor zorgen dat het bad wat meer opgaat in de tuin en niet al te erg opvalt. Bovendien heb je dan ook, ter verhoging van het comfort, een afzet ruimte om spullen op te zetten.

Hot tub kopen of huren?

Ben je er (nog) niet zeker van of je echt een hot tub in de tuin wilt plaatsen? Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om een hot tub te huren. Dit is een ideale manier om uit te proberen of het iets voor jou/jullie is. Huren kan al voor een dag, maar elke gewenste periode is meestal mogelijk. Op diverse plaatsen in Nederland bestaat de mogelijkheid om een hot tub af te halen. Maar als dit lastig is, dan kan het bad desgewenst ook thuis bezorgd worden. Het op een degelijke manier uitproberen is ideaal. De aanschaf van een hot tub is immers een flinke investering. En dit bied je de mogelijkheid om in alle rust te ervaren of je deze investering wel of niet moet doen. Het huren van een hot tub is ook leuk voor een vakantieperiode. Wie niet naar de wintersport gaat, maar toch iets bijzonders wil doen kan bijvoorbeeld een bad huren gedurende de voorjaarsvakantie. En wat denk je van de kerstvakantie? Na het kerstdiner heerlijk ontspannen in je eigen tuin in een verwarmd bad?
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een jacuzzi of whirlpool aanleggenEen jacuzzi of whirlpool kun je laten aanleggen, maar ook zelf doen. Een buitenbad is gemakkelijker zelf aan te leggen d…
Buitenbubbelbad: kopen van een buitenjacuzziBuitenbubbelbad: kopen van een buitenjacuzziHet plaatsen van een buitenjacuzzi hoeft niet eens heel duur te zijn. Door allerlei ontwikkelingen is het de laatste jar…
Bubbelbad, wat zijn er voor een soorten?Een bubbelbad is tegenwoordig niet langer alleen te vinden in zwembaden en wellness oorden, maar steeds vaker hebben men…

Zelf courgette telen: makkelijk en resultaat verzekerd!Zelf courgette telen: makkelijk en resultaat verzekerd!Zelf courgette telen is leuk om te doen. Het is bovendien helemaal niet moeilijk. En als de courgette de juiste standpla…
Slakken hoe bestrijdenSlakken hoe bestrijdenSlakken drijven tuiniers in vochtige zomers vaak tot wanhoop. Het tuincentrum kan hulp bieden bij bestrijding van slakke…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
 • http://www.storvatt.com/
 • http://www.hottubsite.nl/
 • http://www.tubandabarrel.nl/
Reactie

Nancy Arntz, 17-11-2009
Hallo wij hebben misschien interesse in een hottube maar we vroegen ons af hoe vaak je het water moet verversen en of je daar ook grondwater in kunt doen. Reactie infoteur, 18-11-2009
Regelmatig reinigen is belangrijk i.v.m. legionella of andere bacterien. Er kan ook een waterzuiveringsinstallatie toegevoegd worden. Gebruik voor het vullen altijd leidingwater.

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.