Tuingereedschap, de basis van een tuin in topvorm

Tuingereedschap, de basis van een tuin in topvorm Lijkt het gras bij de buren groener? Als uw gazon er futloos uitziet, uw struiken uit model zijn gegroeid en uw haag een onbereikbare hoogte heeft gekregen is het dringend tijd om in te grijpen. Een tuin heeft voortdurend onderhoud nodig. Juist omdat veel klusjes regelmatig terugkomen is het noodzakelijk om het juiste tuingereedschap te kiezen zodat het werk licht en eenvoudig wordt. Bekijk stapsgewijs welk tuingereedschap u van pas zou kunnen komen zodat uw tuin een mooie groene oase blijft.

Grasmaaiers

Kooimesmaaier

Een siergazon kan het beste tweemaal in de week worden gemaaid, het liefst behoorlijk kort, op 2 tot 2,5 cm. Een speelgazon dat veel wordt belopen maait u eenmaal per week op een hoogte van 4 of 5 cm. In voor- of najaar hoeft er minder te worden gemaaid en kan de hoogte wat hoger worden afgesteld.

Er bestaan handmaaiers ofwel kooimesmaaiers met een maaibreedte van circa 35 cm, geschikt voor kleine gazonnen tot 200 vierkante meter. Een accu-handmaaier kan al meer aan, namelijk tot max. 300 vierkante meter, en een elektrische kooimesmaaier wordt aanbevolen bij middelgrote gazons tot 500 vierkante meter. Kooimesmaaiers zijn relatief goedkoop, stil en licht in gewicht dus gemakkelijk hanteerbaar. De maaihoogte is meestal traploos instelbaar (2-6 cm) met een simpele knop. Uitbreiding in de vorm van een grasopvangzak (bijv. 35 liter) is mogelijk.

Zwenkmaaier

Voor een groter gazon is er de zwenkmaaier, een elektrische cirkelmaaier met veel wendbaarheid die soepel langs obstakels maait. Er bestaan accu-zwenkmaaiers voor gazons tot 300 vierkante meter, elektrische zwenkmaaiers met een smallere maaibreedte voor middelgrote gazons tot 500 vierkante meter en typen voor grote gazons tot 800 vierkante meter. Maaihoogten zijn instelbaar. Er zijn typen die het maaisel ook nog eens versnipperen en over het gazon uitspreiden. Verder zitten de verschillen in hetzij een duwbeugel of juist een zwenkbare stuurkolom die traploos verstelbaar is. De maaier is vaak inklapbaar en heeft een opvangbak voor afgemaaid gras. Er bestaan tevens maaiers met rollers voor een trendy streeppatroon in het gazon, of een 'vision window' dat laat zien wanneer de grasopvangbak moet worden geleegd. Handig zijn wielen die binnen het maaidek blijven waardoor u strak langs de kantjes kunt maaien en minder trimwerk heeft.

Zweefmaaier

De lichte zweefmaaiers hebben geen wielen en werken als een hovercraft. Een elektromotor drijft een centrale waaier aan, waardoor een luchtkussen ontstaat waar de grasmaaier op zweeft. Het voordeel is dat u niet ergens kunt blijven 'steken' en moeiteloos oneffen terrein, glooiende hellingen, speelse vormen, randjes en kantjes aanpakt. Zweefmaaiers zijn er in diverse maaibreedtes, voor elk gewenst oppervlak. Ze zijn naast elektrisch, ook in benzine-uitvoering verkrijgbaar.

Gazonverbeteraars

Gazonbeluchter

Om een te compacte grond tegen te gaan en gras beter te laten groeien bestaan er elektrische gazonbeluchters. Achtergebleven maairesten kunnen een viltlaag geven, waardoor lucht, water en voedingsstoffen de wortels van het gras niet meer kunnen bereiken. Een gazonbeluchter kamt met verende pinnen mos en vervilting uit het grasveld. Hierna wordt het opgevangen in een flinke opvangbak. Er bestaan ook elektrische gazonbeluchters die via een systeem van tegengesteld draaiende veren de viltlaag verwijderen, waardoor het zo weer 'lucht' krijgt. Leverbaar in diverse hoogten en met opvangbak waar de uitgekamde resten compact worden samengeperst. Beluchten mag eens per vier tot zes weken gebeuren.

Verticuteermachine

Een verticuteermachine is voor het zwaardere werk omdat de grond hiermee ook een beetje wordt opengesneden. Het apparaat heeft instelbare messen die mos, onkruid en maaiafval uit het gras verwijderen. Het is voldoende om dit een tot twee keer per jaar te doen, waarna kale plekken direct kunnen worden bijgezaaid.

Strooiwagen

Een strooiwagen wordt gebruikt bij bemesting. Met deze vinding kunt u gazonmest gelijkmatig over het gazon verdelen, zodat elke plek evenveel krijgt. Natuurlijk kunt u het ook gebruiken voor het strooien van graszaad, kalk, zand of bijvoorbeeld zout op de oprit in de winter.

Kortwiekers

Gazontrimmer

Een trimmer wordt gebruikt om gazonranden netjes te maken, maar kan ook worden ingezet bij graspaden of het afsnijden van te hoog gekomen begroeiing. De trimmer komt op moeilijk bereikbare plekken zoals rondom bomen, onder struiken, onder tuinmeubilair of langs muren. Trimmers zijn verkrijgbaar zonder snoer, in diverse uitvoeringen voor kleiner of zwaarder trimwerk. Vaak zit er een 90 graden draaibare snijkop op zodat het apparaat in een handbeweging een kantensnijder wordt, en kunt u rekenen op ongeveer 30 minuten looptijd van de accu. De steel is soms verlengbaar en instelbaar.

Grasschaar

Een accugrasschaar dient om graskantjes te knippen. Voor optimale prestaties zijn de meeste accuscharen uitgerust met een lithium-ionen-accu, waarmee u afhankelijk van het type 45 tot 100 minuten zonder snoer kunt knippen. Het apparaat is altijd direct klaar voor gebruik. Er bestaan diverse snijbreedtes in de orde van 8, 10 of 20 cm. De bredere types zijn geschikt voor smalle gazonnen en alle plekken waar een gewone maaier te 'groot' is. Soms heeft de grasschaar een instelbare telescoopsteel om uw rug te ontzien, ook zijn er exemplaren die 360 graden kunnen draaien waardoor ze geschikt zijn voor zowel links- als rechtshandigen. Deze wendbaarheid is ook van nut bij moeilijk bereikbare plaatsen, zoals langs randen.

Heggenschaar

Heeft u een heg dan is een heggenschaar een must. Voor een flinke haag wordt een model met golfsnede aanbevolen. Gaat het meer om een vormsnoei dan zijn er modellen met gladde en iets kortere messen om precies te werk te gaan. Er bestaan heggenscharen met uitschuifbare armen, meestal 20 cm extra lengte, geschikt voor hoge heggen. Dit maakt ladders overbodig. Een verstelbare kop zorgt voor snel scheren van zijkanten of de bovenzijde van een haag. Er zijn typen die een 180 graden draaibaar mes hebben. Takken mogen doorgaans maximaal 15 mm dik zijn. Met een accu-heggenschaar kunt u, afhankelijk van het type en de omstandigheden, ongeveer 60 minuten aan de slag.

Buxusschaar

Iedereen kent de buxus in fantasievolle figuren, bollen en spiralen of gewoon als haag. Buxusscharen zijn licht in gewicht en zijn veelal snoerloos. Het apparaat heeft soms een smalle scheerkop zodat het precisiewerk bij ronde of ingewikkelde vormen moeiteloos kan worden gedaan. Het rechte buxusmes heeft doorgaans een snijlengte van 20 cm, zodat haagjes strak en snel in model kunnen worden gebracht.

Snoeischaar

Een snoeischaar dient om stengels en takken tot maximaal 2 cm dikte door te knippen. Ze bestaan in twee modellen: De papegaaienbek en het aambeeld-model. Het model met papegaaienbek heeft twee snijdende messen die langs elkaar glijden. Dit model knipt zachte jonge twijgen zonder deze te kneuzen, ook ideaal voor planten en bloemenborders. Het aambeeld-type kent slechts een snijdend mes, maar deze wordt via het knippen tegen het vaste ondermes, het aambeeld, aangedrukt. Dit type snoeischaar is met name geschikt voor dood hout en niet al te dikke houtige takken.

Takkenschaar

Gaat het om dikkere takken met een doorsnee tot zo'n 3,5 cm dan komt u terecht bij de takkenschaar, welke een wijdere bek en langere armen heeft. Hierdoor kunt u veel beter kracht zetten. Nieuwe tandbeugeltechniek zorgt daarnaast voor extra knipkracht. Ook takkenscharen bestaan in zowel het aambeeldmodel voor hard en droog hout en een papegaai-model voor jonger hout.

Boomzaag

Lukt laag snoeiwerk niet met de takkenschaar, dan komt de snoeizaag er aan te pas. Er bestaan universele zagen met drie verwisselbare bladen, voor kunststof, metaal en hout, en dit maakt dit type geschikt voor allerlei klussen rondom het huis. Met een beugelzaag, leverbaar in diverse groottes, kunt u een dikke tak verwijderen. Het beste kunt u dit doen in najaar of winter en met dezelfde zaag kunt u de openhaardblokken op maat maken. Met een "StarCut" van Gardena kunnen al staand bomen en hoge struiken gesnoeid worden. De snoeibek wordt bediend middels een trekkoord dat in de lange steel is vastgemaakt. De hoek waaronder u wilt snoeien is in te stellen. Het apparaat kan takken tot 32 mm aan en is te verkrijgen met een steel van 160 cm, maar ook met een telescoopsteel van 230 tot maar liefst 410 cm lang, waarmee u tot op zes meter hoogte snoeiwerk kunt doen.

Hakselaar

Na al het tuinwerk zit u waarschijnlijk met een berg snoeihout of snoeiafval. Hiervoor bestaat de ruimte- en tijdbesparende hakselaar die korte metten maakt met de tuinresten. Er bestaan meerdere modellen. Een gewone hakselaar kan takken tot zo'n 42 mm dikte aan, maar er is ook een power-hakselaar voor grote tuinen of veel snoeihout met stevige takken. Overigens kunt u plantaardig afval ook tot compost verwerken. Compost is waardevol, zorgt voor een betere structuur van de bodem en voorkomt dat voedingsstoffen te vlug uitspoelen. Verhakselt u het afval tot kleine stukjes dan verkort dit het omzettingsproces aanzienlijk. Van Flymo is er de ruimtebesparende Pac-a-shredder met opvangbox voor het snoeiafval waarin de hakselaar zelf ook kan worden weggeborgen.

Bladblazer

Een bladblazer is er niet alleen voor het opruimen van herfstbladeren, maar het hele jaar inzetbaar voor het schoonmaken van paden en terrassen of het opruimen van heggenknipsels. De modellen hebben een ingebouwde versnipperaar waardoor het tuinafval minder volume inneemt. Een bladblazer en -zuiger wordt in de hand gedragen. Sommige typen hebben ook een straalzuigerfunctie, zodat vochtig tuinafval met een onderstroom wordt opgezogen. Krachtige typen zijn ook geschikt voor het opzuigen van papiertjes en ander zwerfafval.

'A garden is a grand teacher. It teaches patience and careful watchfulness; it teaches industry and thrift; above all it teaches entire trust. ~ Gertrude Jekyll
© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goed tuingereedschap vraagt onderhoudGoed tuingereedschap vraagt onderhoudGoed onderhoud is een eerste vereiste voor tuingereedschap. Niet alleen werkt het prettiger in de tuin met een propere s…
Tips voor het kiezen van de juiste grasschaarEen grasschaar is onmisbaar wanneer je gras in de tuin hebt liggen. Een grasmaaier kan namelijk niet overal bij, je wilt…
Elektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarElektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarVeel tuinliefhebbers verkiezen een heg als afscheiding van hun gebied in plaats van een schutting. Gelukkig zijn de beto…
Tuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinTuingereedschap: kopen en huren van gereedschap voor de tuinHet is op veel plaatsen mogelijk om tuingereedschap te kopen of te huren. Er zijn een groot aantal verschillende soorten…

Bestaande tuin veranderen: stappenplanBestaande tuin veranderen: stappenplanWilt u uw bestaande tuin veranderen of misschien wel een nieuwe tuin aanleggen? Ga dan te werk volgens een goed doordach…
Vergelijking tussen benzine- en elektromaaiers voor gazonWelke grasmaaier je nodig hebt voor je gazon hangt van enkele factoren af. Zowel elektrische als benzinemaaiers hebben e…
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 11-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.