Welke middelen helpen tegen slakken in de tuin?
Het is de schrik van elke hobby-tuinier. Slakken die in een razend tempo complete sla-bedden verorberen. Slakken behoren dan ook tot de grootste vijanden van tuinders. Gedurende de dag verbergen slakken zich onder stenen, hout en andere schaduwrijke en beschutte plaatsen. Ze komen meestal alleen ‘s avonds uit hun schuilplaatsen, tenzij het regent, dan zie je ze ook overdag tussen de planten. Er is een veelheid aan chemische middelen tegen slakken, middelen die ook daadwerkelijk helpen. Maar er is ook een aantal biologisch verantwoorde middelen om een slakkenplaag de baas te worden.
Zorg voor nuttige dieren in de tuin die op slakken jagen
Wie de mogelijkheid heeft, kan zijn tuin inrichten als een kleine biotoop en nuttige dieren aantrekken. Want de egel, de spitsmuis en de mol laten zich slakken smaken en houden het ongedierte zo op afstand. En in sommige contreien is het niet ongebruikelijk om eenden als huisdier te houden. Ook eenden zijn dol op slakken en kunnen er niet genoeg van krijgen.
Slakken vangen met biervallen
Stel in je groentebedden biervallen op. Je kunt dergelijke vallen kopen of zelf bouwen. Gebruik daarvoor enkele lege yoghurtbekers en graaf die tot de bovenkant in de aarde in. Vul deze bekers voor 2/3 met bier. Het mag gerust goedkoop bier zijn, slakken zijn wat dat betreft niet erg kieskeurig. Zorg er wel voor dat het niet in de bekers kan regenen. Je kan ze beveiligen met een stuk folie en een paar houten stokken. Plaats de stokken in de grond en maak er dan de folie enigszins hellend aan vast zodat het regenwater kan weglopen.
De bierval trekt de slakken nu onweerstaanbaar aan, ze vallen in de beker en kunnen er niet meer uit. Je kunt dan de vervelende en ongenode gasten verzamelen en weer uitzetten op een plek waar ze minder schade berokkenen.
Vang slakken in een kunstmatig onderdak
Zoals reeds vermeld, hebben slakken het graag donker en vochtig. Daarom verbergen de slijmerige beestjes zich overdag. Dat is een omstandigheid die amateur-tuinders moeten benutten. Zet op strategische plaatsen kunstmatige schuilplaatsen op. Dat kan met een beetje groen, een houten plank als dak, een omgekeerde doos en dergelijke. Je kan de kruipende beestjes dan de hele dag gemakkelijk verzamelen.
Maak een slakkenhek als omheining
Een slakkenhek wordt meestal gevormd door een band van metaal of kunststof van ongeveer 20 tot 30 cm hoogte. Graaf de metaalplaat of kunststof band ten minste 10 cm diep in en laat die 10 tot 20 cm boven de grond uitsteken. Nu moet de bovenrand, ongeveer 3 tot 5 cm breed, naar buiten worden weg gebogen, dus van het groentebed af. De slakken mag het niet lukken om deze "overhang" te overwinnen. Het slakkenhek moet volledig vrij staan en mag niet door andere planten worden beroerd. Ook mag er geen contact zijn met de groenten. Alleen dan kan het slakkenhek de slakken weren. En vergeet uiteraard niet de controle binnen de omheining. Want het het is natuurlijk niet uitgesloten dat zich hier nog jonge slakken-exemplaren bevinden.
Barrières van kalk of zaagsel zijn effectieve middelen tegen slakken
Er zijn ook natuurlijke barrières die slakken niet graag oversteken. Daartoe behoren zaken als ongebluste kalk of gewoon zaagsel.
Zo’n barrière moet minstens 30 cm breed zijn om te voorkomen dat de slakken er tóch over kruipen. Ongebluste kalk maakt de planten niets uit. Die is immers ook geschikt is als meststof. Maar overdrijf het niet, want te veel is voor de planten en de grond ook niet goed. En zijn er enkele regenachtige dagen geweest, herhaal dan deze procedure. Ook zaagsel is uitstekend geschikt slakken de toegang tot hun favoriete slaplanten te bemoeilijken. Strooi daarvoor een echt dikke laag, minimaal 5 cm hoog en een halve meter breed, rondom het gehele groentebed.
Koffiedrab, verse brandnetels en kruiden ter afschrikking
Een veel toegepast middel om slakken af te schrikken, is ook het strooien van koffiedrab, verse brandnetels of kruiden als rozemarijn. Maar op het internet circuleert een video die overduidelijk aantoont dat
het nut van dat soort barrières te betwijfelen valt: bij wijze van proef werden 3 zijden van een trottoirtegel bestrooid met dergelijke materialen. Het gros van de beestjes koos niet voor de makkelijke ontsnappingsroute, maar wurmde zich over en door de opgeworpen barrière. Een aantal van hen keerde zelfs nog een maal via dezelfde route terug.
De slakken handmatig verzamelen en afvoeren
De eenvoudigste maar waarschijnlijk ook een van de meest tijdrovende en meest onaangename slakkenbestrijdingsmiddelen, is om ze te verzamelen en af te voeren. Maar hiervoor moet je als tuinier wel elke dag aan de bak, de beestjes zijn namelijk genadeloos en wachten niet. Om je zoektocht ook de moeite waard te laten zijn, moet je ‘s avonds of net voor zonsopgang op slakken jagen.
Wat doen met de verzamelde slakken
De verzamelde slakken moet je in geen geval zomaar bij de buurman lozen. Want niet alleen krijg je op die manier problemen met de buren, maar in feite verplaats je het probleem op die manier alleen maar enigszins. Als je pech hebt, keren ze al snel weer terug. Slakken zijn namelijk erg hardnekkig en, hoewel relatief lang onderweg, niet snel moe te krijgen.
Slakken niet met zout bestrooien
Afgeraden wordt om de slakken met
zout te bestrooien. Dat is voor de beestjes de meest afgrijselijke manier om te sterven. Overgiet ze liever met kokend water of gooi ze in een oude pot met kokend water. De dood treedt op die manier vrijwel direct in.
Gebruik sla-kappen tegen slakken
Ook het gebruik van sla-kappen kan een effectief middel zijn tegen slakken. Zo’n sla-kap heeft overigens meerdere functies:
- het beschermt zaailingen tegen vervelende slakken;
- het beschermt jonge planten tegen de kou;
- het beschermt planten tegen zware regenval en verblindende zon.
Belangrijk bij het plaatsen van sla-kappen: bedek de onderste rand met een beetje aarde, zodat wordt voorkomen dat de beestjes eronderdoor kruipen. Hoewel de term sla-kappen anders doet vermoeden, worden deze niet alleen ingezet voor de bescherming van slaplanten, maar voor alle kwetsbare jonge plantjes.
Eenden als biologisch verantwoorde slakkenverdelger
Een dame in Zwitserland kweekt slakken etende eenden en verhuurt die in het seizoen. Een paar eenden houdt ze steeds zelf, anders zou ze iets missen. Op het idee van “Rent en Ent" (huur een eend) kwam ze 15 jaar geleden. Steeds meer buren en kennissen raakten geïnteresseerd in slakken etende eenden, maar wilden er niet meteen zelf een kopen. In de tuinbouwcursussen die ze verzorgde, kreeg ze regelmatig de vraag of er niet een biologisch verantwoorde oplossing voor het slakkenprobleem was. Welnu Indische loopeenden kunnen die oplossing zijn: ze maken gif overbodig. Elke eend eet per dag wel tot 30 slakken en eet ook larven en ander ongedierte.