Snoeisel van de taxus inleveren voor mensen met kanker

Snoeisel van de taxus inleveren voor mensen met kanker Niet alleen leent de taxus zich uitstekend als heg voor de tuin, het snoeisel kan ook worden gebruikt om medicijnen tegen kanker van te maken. Alle soorten taxus bevatten het uiterst giftige taxine. Taxine is een alkaloïde. Alkaloïden zijn stoffen die stikstof bevatten en basisch reageren. Ze komen in veel planten en soms ook in schimmels, bacterieën en dieren (padden) voor. Het is dus oppassen geblazen met de taxus. De Taxus Baccata bevat echter ook een stof waaruit een medicijn tegen kanker kan worden gemaakt.

Taxus of venijnboom

De Taxus is een inheemse plant. Dat wil zeggen dat hij van nature in Europa voorkomt. Tegenwoordig zien we hem niet meer in het wild. Hij wordt meestal aangeplant als haagplant. De Taxus is groenblijvend en behoort tot de familie van de coniferen. Hij leent zich ervoor om dicht op elkaar geplant te worden en men kan hem in een nette vorm snoeien. Ook als solitair komt hij wel voor in de Nederlandse tuin. Hij kan goed tegen schaduw. Het duurt even, maar dan heeft men er ook een mooie haag aan. De Taxus kan heel oud worden. Er zijn exemplaren van wel duizend jaar oud bekend.

Giftigheid

De plant is giftig. Het zijn de naalden, de takken en het zaad waarin zich het gif bevindt. Het zaad bevindt zich in de eventueel aanwezige rode bessen. Het rode omhulsel van het zaad is niet giftig.

Chemotherapie

In de jonge naalden van de Taxus Baccata zit de stof baccatine 3. Baccatine 3 is een grondstof voor cytostatica.Via een chemisch procedé wordt deze stof omgezet in stoffen die de celdeling remmen. De grondstof dient om paclitaxel, docetaxel, cabazitaxel en andere zogenaamde taxanen aan te maken. Deze worden in de medische oncologie gebruikt voor de bestrijding van kanker. Naar schatting gebeurt tot 50% van alle chemokuren wereldwijd op basis van deze taxanen.

Soorten kanker

De chemokuren op basis van taxanen worden voornamelijk toegepast bij borstkanker en bij baarmoederhals- en eierstokkanker. Steeds vaker worden echter ook andere kankersoorten met deze middelen bestreden.

Snoeisel verzamelen

Omdat voor het vervaardigen van de anti-kankermiddelen éénjarig snoeisel (takken tot 30 centimeter lang en maximaal 1 centimeter dik) nodig is, zijn er allerlei initiatieven in België en Nederland op gang gekomen waarbij van mensen met een Taxushaag wordt gevraagd het snoeisel dat zij jaarlijks van de haag knippen te verzamelen en in te leveren. Hoe zuiverder het snoeisel is, hoe hoger het rendement. Daarom is snoeisel waar vuil of aarde in is gekomen niet gewenst. Het snoeisel van de Taxus wordt eerst gedroogd en dan voor een belangrijk deel naar China verscheept. Daar haalt men de stof baccatine 3 uit de naaldjes en verwerkt men dat tot geneesmiddel.

Benodigd

Omdat er nogal wat snoeisel nodig is voor één chemotherapeutische behandeling is het van belang zoveel mogelijk van het jonge snoeisel te verzamelen. Dertig meter Taxusheg levert ongeveer 1 kubieke meter jong snoeisel op. Dat levert 18 gram werkzame stof op, de hoeveelheid voor één chemotherapeutische behandeling.

Waar inleveren

In Nederland houdt de stichting Vergroot de Hoop zich bezig met het inzamelen van taxussnoeisel. Een groot aantal gemeenten stelt een inzamelingspunt ter beschikking. Wie een Taxushaag snoeit kan zijn snoeisel bij zo'n inzamelingspunt inleveren. Er zijn inmiddels ook organisaties die de heg willen komen snoeien en het snoeisel ophalen. De gemeenten die een inzamelpunt voor stichting Vergroot de Hoop hebben, krijgen voor elke kuub snoeisel die zij aanleveren 50 euro. De afspraak is dat zij dat geld weer doneren aan een doel dat te maken heeft met het bestrijden van kanker. Op de website van de stichting is een lijst met gemeentelijke adressen te vinden waar men zijn snoeisel kan inleveren: verzamelplaatsen. Dit kan tot eind augustus. De baccatine in de planten wordt daarna snel minder.

De stichting is ontstaan uit een initiatief in België waar al langer Taxussnoeisel wordt ingezameld. Zij werkt met vrijwilligers en hoopt uit te groeien tot een Europese organisatie.
© 2015 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergroot de Hoop: doneer het snoeisel van je taxushaagVergroot de Hoop: doneer het snoeisel van je taxushaagMisschien geef je niet graag geld aan het goede doel. Je hoort zo vaak berichten over geld dat verdwijnt of dat voor and…
Taxus of VenijnboomTaxus of VenijnboomIn mijn woonplaats kom ik dagelijks langs een indrukwekkende Taxushaag. Mysterieus mooi staat hij daar zomer en winter g…
Eierstokkanker wordt vaak te laat ontdektEierstokkanker wordt vaak te laat ontdektEierstokkanker wordt helaas vaak te laat ontdekt. Weliswaar komt het ook niet heel veel voor, maar de vrouwen die het kr…

Stroming in een koivijverStroming in een koivijverVoor onze koi willen we ervoor zorgen dat deze opgroeien onder de beste omstandigheden. We zorgen ervoor dat de waterkwa…
Aardappeltopluis - LuizenBladluizen, iedereen heeft er een hekel aan maar hoe kom je er van af? Daarvoor moet je eerst wat weten over de levenscy…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Website: http://www.vergrootdehoop.nl/taxus
  • Website: http://www.tuinieren.nl/plant/venijnboom-taxus-baccata
  • Website: http://www.taxusbestellen.nl/service/taxus-soorten/
  • Website: http://taxussnoeisel.nl/over-taxussnoeisel/
  • Website: http://www.uzbrussel.be/u/view/nl/5888632-50+van+alle+chemokuren+wereldwijd+op+basis+van+ons+taxussnoeisel.html
  • Website: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/mijn-tuinafval-tegen-kanker-vijf-vragen
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 18-07-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.