De veelzijdige goudsbloem, van alle markten thuis

De veelzijdige goudsbloem, van alle markten thuis Bloemen maken een tuin mooier en vriendelijker. De goudsbloem is een mooie verschijning in je tuin. Maar de goudsbloem is niet alleen mooi. Onderdelen van de plant kun je gebruiken ter consumptie, maar de bloem heeft ook een genezende geschiedenis. Een veelzijdige bloem als de goudsbloem wil je wel in je tuin opkweken en dat is gelukkig niet zo moeilijk.

Historie van de goudsbloem

Oorspronkelijk komt de goudsbloem uit de zuidelijke streken van Europa. De goudsbloem (met de taxonomische naam Calendula Officinalis) wordt ook wel aanduid als kroningsbloem of oranjebloem. In de middeleeuwen was de plant ook in onze streken al bekend, toen vooral onder de naam Mariagold. De gelovige mensen uit die tijd verbonden graag aanduidingen met Maria, moeder van Jezus, met mooie dingen. De goudsbloem was zo’n mooi ding. Niet alleen de mooie eigenschappen vielen op, ook speelde de goudsbloem een rol bij natuurgenezers of heksen, als deze spreuken gebruikten die nodig waren in het kader van gezondheid of bescherming. Ook nu nog kan de goudsbloem worden ingezet voor medische werking, of als bestanddeel van voedsel.

Goudsbloem / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Goudsbloem / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De goudsbloem in je eigen tuin

De goudsbloem is een éénjarige plant, die het prima in onze tuinen doet. Op zonnige plekken heb je meer kans op succes. Je zaait de goudsbloem in het voorjaar. Dat kan meteen in de tuin, een paar weken eerder kun je ook onder glas zaaien. Zodra de zaadjes zijn ontkiemd en opgekomen, kun je de plantjes op een afstand van 30 tot 45 centimeter uit elkaar uitplanten. Let erop, dat de grond niet te nat is. Over het algemeen zijn de meeste grondsoorten prima, een fijne leemsoort is voor de goudsbloem het beste.

Dierlijke bezoekers

Goudsbloemen zijn niet alleen bij mensen populair. Rupsen en vlindersoorten gebruiken de goudsbloem als voedselbron. Met goudsbloemen in je tuin heb je dus meer kans om van vlinders te genieten, maar het gaat wel ten koste van de goudsbloemen zelf.

Oogsten

De goudbloem is een mooie bloem om in je tuin van te genieten. Het is dan ook niet vreemd, dat de goudsbloem in verschillende siertuinen een plekje heeft gekregen. Wil je de plant ook voor andere doelen gebruiken? Verschillende onderdelen van de plant kunnen gebruikt worden.

Het gebruik

De goudsbloem is op verschillende manieren te gebruiken:
  • Als kleurstof
  • Voor consumptie
  • Medicinaal
  • Bindmiddel

Kleurstof

De gele kleurstof van de bloem kan gebruikt worden om sauzen, boter, kaas of andere consumptieartikelen van een dieper gele kleur te voorzien. In het verleden werd goudsbloem ook wel gebruikt bij het vervalsen van saffraan.

Voor consumptie

De bloemen, eventueel ook gedroogde exemplaren, kunnen gebruikt worden in diverse soepen. Ook jonge bladeren zijn eetbaar.

Medicinaal

Het eten van jonge bladeren en bloemen zou een positieve werking hebben op gal en lever. De plant, met name de bloemblaadjes, bevat etherische olie, die gebruikt wordt om zalf van te maken Deze zalf werkt herstellend bij verwondingen van de huid en heeft tevens desinfecterende eigenschappen.

Bindmiddel

Als je de bloemen laat doorbloeien, ontstaan er vruchtjes. Deze zijn ook oliehoudend, en de olie die uit de goudsbloem wordt gewonnen is bruikbaar als bindmiddel in allerlei lak- en verfsoorten. Mits goed bewerkt is de goudsbloemolie zelfs te gebruiken als verfverdunner in plaats van schadelijke, chemische middelen.

Nog meer gebruik

Wie de goudsbloem vooral in de tuin heeft staan omdat de bloem zo mooi is, die heeft nog een extra gebruiksmogelijkheid. Als de bloem is uitgebloeid kun je de zaadjes verzamelen en laten drogen. Hiermee zorg je dat je in het volgende voorjaar weer opnieuw goudsbloem in je tuin hebt!
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van calendula of goudsbloemDe geneeskracht van calendula of goudsbloemDe calendula is een gecultiveerde bloem; hij wordt sinds jaar en dag om zijn diverse medicinale eigenschappen gebruikt.…
Calendula, het wondermiddelCalendula, het wondermiddelCalendula wordt al vanaf de middeleeuwen gebruikt als kruidengeneesmiddel. Het helpt littekenvorming te verminderen en w…
Goudsbloem, wetenschappelijk bekekenGoudsbloem, wetenschappelijk bekekenGoudsbloem, de gemakkelijk groeiende, gele en oranje bloeiende tuinplant is niet alleen bij de siertuinliefhebbers beken…
De kracht van GoudsbloemenDe kracht van GoudsbloemenDe goudsbloem kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. Voor culinaire doeleinden of voor de huisapotheek. De go…

Knolselderij, dat is lekker en gezondKnolselderij, dat is lekker en gezondGroentes eten is gezond want groentes bevatten allerlei belangrijke en noodzakelijke voedingsstoffen. Een van de groente…
Bodemsoort van je tuin bepalenBodemsoort van je tuin bepalenAls je je tuin gaat (her)inrichten, is het belangrijk te weten met welke bodemsoort je te maken hebt. Er zijn namelijk v…
Bronnen en referenties
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 17-10-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.