De veelzijdige goudsbloem, van alle markten thuis
Bloemen maken een tuin mooier en vriendelijker. De goudsbloem is een mooie verschijning in je tuin. Maar de goudsbloem is niet alleen mooi. Onderdelen van de plant kun je gebruiken ter consumptie, maar de bloem heeft ook een genezende geschiedenis. Een veelzijdige bloem als de goudsbloem wil je wel in je tuin opkweken en dat is gelukkig niet zo moeilijk.
Historie van de goudsbloem
Oorspronkelijk komt de goudsbloem uit de zuidelijke streken van Europa. De goudsbloem (met de taxonomische naam Calendula Officinalis) wordt ook wel aanduid als kroningsbloem of oranjebloem. In de middeleeuwen was de plant ook in onze streken al bekend, toen vooral onder de naam Mariagold. De gelovige mensen uit die tijd verbonden graag aanduidingen met Maria, moeder van Jezus, met mooie dingen. De goudsbloem was zo’n mooi ding. Niet alleen de mooie eigenschappen vielen op, ook speelde de goudsbloem een rol bij natuurgenezers of heksen, als deze spreuken gebruikten die nodig waren in het kader van gezondheid of bescherming. Ook nu nog kan de goudsbloem worden ingezet voor medische werking, of als bestanddeel van voedsel.
De goudsbloem in je eigen tuin
De goudsbloem is een éénjarige plant, die het prima in onze tuinen doet. Op zonnige plekken heb je meer kans op succes. Je zaait de goudsbloem in het voorjaar. Dat kan meteen in de tuin, een paar weken eerder kun je ook onder glas zaaien. Zodra de zaadjes zijn ontkiemd en opgekomen, kun je de plantjes op een afstand van 30 tot 45 centimeter uit elkaar uitplanten. Let erop, dat de grond niet te nat is. Over het algemeen zijn de meeste grondsoorten prima, een fijne leemsoort is voor de goudsbloem het beste.
Dierlijke bezoekers
Goudsbloemen zijn niet alleen bij mensen populair. Rupsen en vlindersoorten gebruiken de goudsbloem als voedselbron. Met goudsbloemen in je tuin heb je dus meer kans om van vlinders te genieten, maar het gaat wel ten koste van de goudsbloemen zelf.
Oogsten
De goudbloem is een mooie bloem om in je tuin van te genieten. Het is dan ook niet vreemd, dat de goudsbloem in verschillende siertuinen een plekje heeft gekregen. Wil je de plant ook voor andere doelen gebruiken? Verschillende onderdelen van de plant kunnen gebruikt worden.
Het gebruik
De goudsbloem is op verschillende manieren te gebruiken:
- Als kleurstof
- Voor consumptie
- Medicinaal
- Bindmiddel
Kleurstof
De gele kleurstof van de bloem kan gebruikt worden om sauzen, boter, kaas of andere consumptieartikelen van een dieper gele kleur te voorzien. In het verleden werd goudsbloem ook wel gebruikt bij het vervalsen van saffraan.
Voor consumptie
De bloemen, eventueel ook gedroogde exemplaren, kunnen gebruikt worden in diverse soepen. Ook jonge bladeren zijn eetbaar.
Medicinaal
Het eten van jonge bladeren en bloemen zou een positieve werking hebben op gal en lever. De plant, met name de bloemblaadjes, bevat etherische olie, die gebruikt wordt om zalf van te maken Deze zalf werkt herstellend bij verwondingen van de huid en heeft tevens desinfecterende eigenschappen.
Bindmiddel
Als je de bloemen laat doorbloeien, ontstaan er vruchtjes. Deze zijn ook oliehoudend, en de olie die uit de goudsbloem wordt gewonnen is bruikbaar als bindmiddel in allerlei lak- en verfsoorten. Mits goed bewerkt is de goudsbloemolie zelfs te gebruiken als verfverdunner in plaats van schadelijke, chemische middelen.
Nog meer gebruik
Wie de goudsbloem vooral in de tuin heeft staan omdat de bloem zo mooi is, die heeft nog een extra gebruiksmogelijkheid. Als de bloem is uitgebloeid kun je de zaadjes verzamelen en laten drogen. Hiermee zorg je dat je in het volgende voorjaar weer opnieuw goudsbloem in je tuin hebt!