De tuin egelvriendelijk maken
De natuur in ons land heeft het steeds moeilijker. Meer en meer natuurgebied verdwijnt, en Nederland verstedelijkt. Vaak is het enige toevluchtsoord voor dieren onze achtertuin. Echter, door de huidige tuintrends is onze tuin vaak niet erg geschikt voor allerlei dieren. Steeds meer tuinen bestaan uit beton en kiezels. Vele mensen vinden het echter wel leuk om allerlei dieren in de tuin te zien. Vooral egels zijn leuke koddige diertjes om in de tuin te hebben, en ze eten insecten die de planten vernielen. Hoe u uw tuin geschikter kunt maken voor egels wordt in dit artikel uitgelegd.
Voeding
In een tuin met voldoende onafgedekte grond en veel planten zal een egel prima zijn eigen voedsel kunnen vinden. Het liefst eten ze slakken, kevers, rupsen, larven en wormen. Bijvoeren kan echter prima en vooral eerstejaars egels zullen dit soms nodig hebben in jaren met vroege nachtvorst, zodat ze voldoende vetreserves op kunnen bouwen. Let wel op dat het alléén bijvoeren is. Geschikt voedsel om egels mee bij te voeren zijn: meelwormen, kattenvlees uit blik, kattenbrokken, fruit en gekookt ei. Om te drinken kunt u water geven, maar geef nooit melk, hier kunnen egels niet tegen! Een alternatief is geitenmelk, dit kunnen ze wel verdragen.
Schuilplekken
Egels lopen graag onder hagen en struiken, een natuurlijke afscheiding van de buren is dus beter voor egels dan een schutting. Verder zijn komposthopen, bladhopen en stapels takken geliefde slaapplaatsen. Ook worden deze plekken vaak gebruikt om te overwinteren. Let dan ook op met het verbranden met stapels met takken die al langere tijd liggen, er kunnen egels onder zitten. Egels kunnen verder met een slaapplek geholpen worden door een egelhuisje te plaatsen op een beschutte plek. Hiervoor zijn er vele tips en tekeningen op internet te vinden.
Gevaren
Vijvers vormen een spannend element in iedere tuin. Ze kunnen een fijne drinkbron zijn voor egels. Ze kunnen echter ook een gevaar vormen wanneer egels erin vallen. Egels kunnen zwemmen, maar wanneer een vijver een steile rand heeft kunnen ze er niet zelf uitklimmen, wat de verdrinkingsdood tot gevolg kan hebben. Ook zwembaden kunnen wat dit betreft een gevaar vormen. Vijvers met meer geleidelijk lopende oevers zijn een betere optie. Een andere optie is een plek creëren waar een egel er makkelijk uit zou kunnen, bijvoorbeeld door een plank naar de oever te leggen. Ook elementen in de tuin waar egels in kunnen vallen, zoals keldergaten, dienen afgesloten te worden.
Een ander groot gevaar voor egels zijn wegen. Jaarlijks worden vele egels doodgereden terwijl ze een weg proberen over te steken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om kleine doorgangen te maken naar andere tuinen, zodat egels kunnen migreren zonder een weg over te hoeven steken. Doorgangen kunnen gecreëerd worden door kleine openingen in heggen, of door een poortje in de schutting te maken.
Verder kunnen netjes, die bijvoorbeeld gebruikt worden om planten met bessen te beschermen, een gevaar vormen voor egels. Egels kunnen hier namelijk in verstrikt raken, met alle gevolgen van dien. Als laatste moet u oppassen met het gebruik van vergif tegen ongedierte. Gebruik geen slakken gif, en plaats eventueel muizen of rattengif zodanig dat egels er niet bij kunnen.
Gewonde egels en nestjes
Het kan voorkomen dat u een gewonde egel vindt in de tuin. Deze kunnen soms gedesoriënteerd zijn en overdag midden in de tuin zitten. Vaak zitten er dan ook veel vliegen om de egel heen. Soms is de oorzaak een aanvaring met een roofdier of huisdier, maar nog vaker worden verwondingen veroorzaakt door gevechten om territorium met andere egels. Wanneer u een gewonde egel vindt, is het de beste optie om het dier naar een egelopvang te brengen. Hier wordt de egel verzorgd, en later weer uitgezet in een gebied met weinig egels. Ook wanneer u in de winter overdag een egel ziet rondlopen, kunt u deze het best naar een opvang brengen, vaak is er dan iets mis.
Verplaats nooit een egel wanneer dit niet nodig is! Laat ook eventuele nestjes met rust. Verplaats nestjes niet en raak de jongen ook vooral niet aan, dit kan de moeder verjagen. Een moeder zal pas naar het nestje terugkeren wanneer u weg bent. Onderneem alleen actie wanneer u er absoluut zeker van bent of het nestje verlaten is, en overleg eerst met een lokale egel/dieren opvang.
© 2013 - 2024 Darkeyes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de egelDe egel komt veel voor in Nederland. Vooral in de herfst worden er veel egels gezien, dit komt doordat de egel in de her…
De winterslaap van de egelEen voorbeeld van een dier dat een winterslaap houdt, onze stekelige vriend de egel. Zijn normale lichaamstemperatuur is…
Egels in je tuin lokkenEgels, wie vindt ze niet leuk? Soms heb je geluk en zie je zo'n vriendelijk stekelbolletje op pootjes. Egels leven op he…
De levende vijverEen vijver is een populair onderdeel van de tuin. Vijvers zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, vaak aange…
Bronnen en referenties
- http://www.egelopvang.nl/egelleven.htm