Struiken voor in de schaduw

Struiken voor in de schaduw Zeker in de schaduwtuin kan ook naar hartenlust getuinierd worden. Dat gedeelte van de tuin hoeft helemaal niet saai te zijn. Of we nu te maken hebben met droge of juist vochtige schaduw: er zijn volop struiken die goed schaduw verdragen. En daarbij is het zelfs mogelijk om ook nog eens verspreid over bijna het gehele jaar bloemen te hebben in dat donkere hoekje van de tuin. Wacht daarom niet langer en maak ook de schaduwtuin tot een aantrekkelijk stukje grond. Mogelijkheden volop!

Struiken voor in de schaduw

Ook in een donkere schaduwrijke hoek van de tuin kan getuinierd worden. Een dergelijke plek kan met de juiste beplanting heel aantrekkelijk gemaakt worden. Ook met de aanplant van mooie struiken. Struiken met mooie en opvallende bladeren, of bloeiende struiken. Aan jou de keus, er is voor elke smaak wel een passende struik te vinden.

Berberis (Zuurbes)

De Berberis of zuurbes is een struik die vooral vroeger veel werd toegepast als ondoordringbare haag. Met zijn venijnige stekels houdt hij ongewenste indringers inderdaad wel tegen. Voor de vogels echter is dit juist weer extra aantrekkelijk om in te nestelen. Een natuurlijke vijand als de poes bedenkt zich wel twee keer voordat hij de haag in komt. Maar ook voor de aanplant moet je goed over deze eigenschap nadenken. De Berberis is een prachtige struik, zeker ook de variëteiten met rood blad. Maar je hebt wel altijd met de stekels te maken. Berberis kan dus als haag, maar ook heel goed als solitaire struik worden toegepast. Het is een uitgebreide groep planten waar voor elke tuin wel iets in te vinden is. Variërend in hoogte, bladkleur, bloeiperiode, bladverliezend of wintergroen.
 • Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
 • Hoogte: variërend van 25 tot 200 cm.
 • Bloeiperiode: afhankelijk van de soort

Camellia (Camelia)

De Camelia is een prachtige wintergroene struik die graag, ondanks de behoefte aan schaduw, wel wat middagzon nodig heeft. En bij voorkeur wordt deze plant aangeplant in humeuze grond. Het is raadzaam om voor de aankoop goed te controleren of de gewenste soort goed winterhard is. De meeste Camelia's die worden aangeboden zijn voor ons klimaat prima geschikt, maar soms zitten er exemplaren tussen waarvoor dit niet geldt. De spectaculaire bloemen van de Camelia geuren heerlijk, dit geldt vooral voor de bloemen van de herfstbloeiende soorten. Bloeiende Camelia's worden regelmatig overvallen door een vorstperiode. De struiken hebben hier verder geen last van. Alleen de bloemen die al open zijn, zullen op dat moment verloren gaan. Maar naar de vorstperiode zal de struik zich weer helemaal herstellen.
 • Standplaats: halfschaduw
 • Hoogte: 250 cm
 • Bloeiperiode: herfstbloeiers en voorjaarsbloeiers

Hydrangea (Hortensia)

De Hydrangea of Hortensia is wellicht één van de bekendste schaduw struiken. Een makkelijke struik die weinig onderhoud vraagt. Er zijn talloze verschillende soorten in allerlei kleuren. Dit maakt ze zeker voor de schaduwtuin ook zo interessant. Daar kan immers altijd wel een kleurtje gebruikt worden.
 • Standplaats: halfschaduw, schaduw
 • Hoogte: 100 tot 300 cm.
 • Bloeiperiode: juli - september

Juniperus (Jeneverbes)

Eén van de weinige coniferen die een plek in de schaduw verdraagt is de Juniperus of Jeneverbes. Maar ook voor deze soort is de diepe schaduw te veel van het goede. Het is best het overwegen waard om eens een conifeer aan te planten in de tuin. Met zijn opvallende andere bladvorm vormt hij namelijk een mooi contrast met de overige beplanting.
Juniperus is er in vele soorten en gedaantes. Van hoge zuilvormige bomen tot hele lage, bijna bodem bedekkende en breed uitgroeiende soorten.
 • Standplaats: zon, halfschaduw
 • Hoogte: 60 tot 600 cm.
 • Bloeiperiode: niet van toepassing

Mahonia (Mahoniestruik)

Ondanks het akelig prikkende blad is de Mahoniestruik het zeer de moeite waard om aangeplant te worden in de schaduwtuin. Voor de bloeiperiode is interessant: midden in de winter is de struik bedekt met fel gele bloemen. Deze bloemen verspreiden een heerlijke zoete honing geur. En nog een mooie bijkomstigheid: de Mahonia is ook wintergroen. De zeer langzaam groeiende struik gaat het liefst zijn eigen gang. Snoeien is absoluut niet nodig.
 • Standplaats: zon, halfschaduw
 • Hoogte: 150 cm.
 • Bloeiperiode: december - februari

Pieris

De Pieris kom je met grote regelmaat in de particuliere tuinen tegen. Maar vaak staat hij daar maar te kwijnen, omdat gekozen is voor een plek in de zon. Zet dit prachtige langzaam groeiende en bladhoudende struikje dan ook altijd in de schaduw of halfschaduw. Al vanaf de aanzet zitten de takken van de Pieris vol met de mooie lancetvormige bladeren. De Pieris is een oppervlakkig wortelde struik. Laat daarom de grond onder de struiken met rust, zodat de wortels niet worden beschadigd. Dek de wortels af bij strenge vorst. Heel mooi zijn de soorten die in het voorjaar uitlopen met prachtige, bijna felrode bladeren (bv. Pieris "Mountain Fire").
 • Standplaats: halfschaduw, schaduw
 • Hoogte: max. 150 cm.
 • Bloeiperiode: maart-april

Prunus (Laurierkers)

De Prunus of Laurierkers wordt veel toegepast als haagplant en als stevige wintergroene planten in het openbaar groen. Alle soorten doen het heel goed in de schaduw. Het donkere glanzende blad zit het hele jaar aan de struik. Misschien is het wel een te donkere plant voor in de schaduw. Zo wordt de schaduw hoek immers nog donker. Eén voordeel: de bloemen zijn wit. Dus tijdens de bloei wordt het geheel een stuk aantrekkelijker. Ook de Prunus kent allerlei verschillende soorten. Van lage langzaam groeiende soorten tot snelle groeiers die in het tuinseizoen enkele malen gesnoeid zullen moeten worden.
 • Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
 • Hoogte: 125 tot 700 cm.
 • Bloeiperiode: april - juni

Rhododendron

Een opvallende struik, die door zijn hele voorkomen indruk maakt. De prachtige mooie glanzende en wintergroene bladeren maken dat de Rhododendron het hele jaar door een aantrekkelijke struik is. Er zijn allerlei soorten, maar de meeste struiken worden vrij groot. Bedenk daarom vooraf of de tuin hier wel groot genoeg voor is. Daarnaast vraagt hij om zure grond. De meeste Nederlandse tuinen hebben dit van nature niet. In een dergelijk geval zal de zuurgraad d.m.v. het toevoegen van tuinturf geschikt moeten maken voor deze plant.
Tijdens de bloeiperiode trekt de Rhododendron alle aandacht naar zich toe. Er zijn witte, roze, paarse en rood bloeiden soorten. En alle kleurschakeringen daar tussen in komen eveneens voor.
 • Standplaats: halfschaduw
 • Hoogte: 100 tot 200 cm.
 • Bloeiperiode: april - juni

Skimmia

Skimmia is een zeer traag groeiend heestertje, met het hele jaar rond een aantrekkelijke aanblik. Dit komt door de bloeiperiode in het voorjaar en de bes vorming in het najaar. De takken met besjes zijn geliefde materialen bij het bloemschikken en in kerststukjes. De struik gedijt het beste op een iets zure grond en heeft graag in het voorjaar een handje koemest aan de voet van de struik. De Skimmia in bloei verspreidt een heel aangename geur.
 • Standplaats: halfschaduw, schaduw
 • Hoogte:80 tot 100 cm.
 • Bloeiperiode: maart - mei
© 2013 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mahonia: lage en groenblijvende struikMahonia: lage en groenblijvende struikMahonia's worden vaak gebruikt in openbare beplantingen. Het zijn sterke groenblijvers en je kunt ze op verschillende ma…
Mahonia botanisch maar ook medischMahonia botanisch maar ook medischDe mahoniestruik heeft een enigszins negatief imago. De meeste tuinliefhebbers denken bij deze naam meteen aan de vakken…
Schaduwplanten voor de tuin, er is keuze genoegSchaduwplanten voor de tuin, er is keuze genoegEr wordt vaak gedacht dat er voor een tuin in de schaduw geen planten te vinden zijn, maar er is best een groot aanbod a…
Schaduwplanten voor droge grond onder bomen en struikenSchaduwplanten voor droge grond onder bomen en struikenEen schaduwplek onder bomen, hagen of naast een gebouw kan voor veel planten problematisch zijn, zeker als de grond ook…

Geraniums zijn planten voor in de tuin of op het balkonGeraniums zijn planten voor in de tuin of op het balkonGeraniums zijn planten die men zowel in de tuin kan planten als op een balkon. Er is altijd wel een plaatsje te vinden.…
Het zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdHet zaaien en oogsten van groenten met een korte teeltijdTeel je eigen groenten met snel resultaat. Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, r…
Bronnen en referenties
Reactie

E. Glazener-Groeneveld, 15-03-2013
Een bijzonder goede schaduwstruik is de sarcococca. Hij bloeit nu en geurt heerlijk in volkomen schaduw. Een echte aanrader.
Met vriendelijke groet,

E.Glazener Reactie infoteur, 15-03-2013
Hartelijk dank voor de reactie!

Ik heb zelf geen ervaring met deze struik, maar zal hem n.a.v. uw ervaring aan het bovenstaande overzicht toevoegen.

Met vriendelijke groet, Martina

Martina (252 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.