Struiken voor in de schaduw
Zeker in de schaduwtuin kan ook naar hartenlust getuinierd worden. Dat gedeelte van de tuin hoeft helemaal niet saai te zijn. Of we nu te maken hebben met droge of juist vochtige schaduw: er zijn volop struiken die goed schaduw verdragen. En daarbij is het zelfs mogelijk om ook nog eens verspreid over bijna het gehele jaar bloemen te hebben in dat donkere hoekje van de tuin. Wacht daarom niet langer en maak ook de schaduwtuin tot een aantrekkelijk stukje grond. Mogelijkheden volop!
Struiken voor in de schaduw
Ook in een donkere schaduwrijke hoek van de tuin kan getuinierd worden. Een dergelijke plek kan met de juiste beplanting heel aantrekkelijk gemaakt worden. Ook met de aanplant van mooie struiken. Struiken met mooie en opvallende bladeren, of bloeiende struiken. Aan jou de keus, er is voor elke smaak wel een passende struik te vinden.
Berberis (Zuurbes)
De Berberis of zuurbes is een struik die vooral vroeger veel werd toegepast als ondoordringbare haag. Met zijn venijnige stekels houdt hij ongewenste indringers inderdaad wel tegen. Voor de vogels echter is dit juist weer extra aantrekkelijk om in te nestelen. Een natuurlijke vijand als de poes bedenkt zich wel twee keer voordat hij de haag in komt. Maar ook voor de aanplant moet je goed over deze eigenschap nadenken. De Berberis is een prachtige struik, zeker ook de variëteiten met rood blad. Maar je hebt wel altijd met de stekels te maken. Berberis kan dus als haag, maar ook heel goed als solitaire struik worden toegepast. Het is een uitgebreide groep planten waar voor elke tuin wel iets in te vinden is. Variërend in hoogte, bladkleur, bloeiperiode, bladverliezend of wintergroen.
- Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
- Hoogte: variërend van 25 tot 200 cm.
- Bloeiperiode: afhankelijk van de soort
Camellia (Camelia)
De Camelia is een prachtige wintergroene struik die graag, ondanks de behoefte aan schaduw, wel wat middagzon nodig heeft. En bij voorkeur wordt deze plant aangeplant in humeuze grond. Het is raadzaam om voor de aankoop goed te controleren of de gewenste soort goed winterhard is. De meeste Camelia's die worden aangeboden zijn voor ons klimaat prima geschikt, maar soms zitten er exemplaren tussen waarvoor dit niet geldt. De spectaculaire bloemen van de Camelia geuren heerlijk, dit geldt vooral voor de bloemen van de herfstbloeiende soorten. Bloeiende Camelia's worden regelmatig overvallen door een vorstperiode. De struiken hebben hier verder geen last van. Alleen de bloemen die al open zijn, zullen op dat moment verloren gaan. Maar naar de vorstperiode zal de struik zich weer helemaal herstellen.
- Standplaats: halfschaduw
- Hoogte: 250 cm
- Bloeiperiode: herfstbloeiers en voorjaarsbloeiers
Hydrangea (Hortensia)
De
Hydrangea of Hortensia is wellicht één van de bekendste schaduw struiken. Een makkelijke struik die weinig onderhoud vraagt. Er zijn talloze verschillende soorten in allerlei kleuren. Dit maakt ze zeker voor de schaduwtuin ook zo interessant. Daar kan immers altijd wel een kleurtje gebruikt worden.
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte: 100 tot 300 cm.
- Bloeiperiode: juli - september
Juniperus (Jeneverbes)
Eén van de weinige
coniferen die een plek in de schaduw verdraagt is de Juniperus of Jeneverbes. Maar ook voor deze soort is de diepe schaduw te veel van het goede. Het is best het overwegen waard om eens een conifeer aan te planten in de tuin. Met zijn opvallende andere bladvorm vormt hij namelijk een mooi contrast met de overige beplanting.
Juniperus is er in vele soorten en gedaantes. Van hoge zuilvormige bomen tot hele lage, bijna bodem bedekkende en breed uitgroeiende soorten.
- Standplaats: zon, halfschaduw
- Hoogte: 60 tot 600 cm.
- Bloeiperiode: niet van toepassing
Mahonia (Mahoniestruik)
Ondanks het akelig prikkende blad is de Mahoniestruik het zeer de moeite waard om aangeplant te worden in de schaduwtuin. Voor de bloeiperiode is interessant: midden in de winter is de struik bedekt met fel gele bloemen. Deze bloemen verspreiden een heerlijke zoete honing geur. En nog een mooie bijkomstigheid: de Mahonia is ook wintergroen. De zeer langzaam groeiende struik gaat het liefst zijn eigen gang. Snoeien is absoluut niet nodig.
- Standplaats: zon, halfschaduw
- Hoogte: 150 cm.
- Bloeiperiode: december - februari
Pieris
De Pieris kom je met grote regelmaat in de particuliere tuinen tegen. Maar vaak staat hij daar maar te kwijnen, omdat gekozen is voor een plek in de zon. Zet dit prachtige langzaam groeiende en bladhoudende struikje dan ook altijd in de schaduw of halfschaduw. Al vanaf de aanzet zitten de takken van de Pieris vol met de mooie lancetvormige bladeren. De Pieris is een oppervlakkig wortelde struik. Laat daarom de grond onder de struiken met rust, zodat de wortels niet worden beschadigd. Dek de wortels af bij strenge vorst. Heel mooi zijn de soorten die in het voorjaar uitlopen met prachtige, bijna felrode bladeren (bv. Pieris "Mountain Fire").
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte: max. 150 cm.
- Bloeiperiode: maart-april
Prunus (Laurierkers)
De Prunus of Laurierkers wordt veel toegepast als haagplant en als stevige wintergroene planten in het openbaar groen. Alle soorten doen het heel goed in de schaduw. Het donkere glanzende blad zit het hele jaar aan de struik. Misschien is het wel een te donkere plant voor in de schaduw. Zo wordt de schaduw hoek immers nog donker. Eén voordeel: de bloemen zijn wit. Dus tijdens de bloei wordt het geheel een stuk aantrekkelijker. Ook de Prunus kent allerlei verschillende soorten. Van lage langzaam groeiende soorten tot snelle groeiers die in het tuinseizoen enkele malen gesnoeid zullen moeten worden.
- Standplaats: zon, halfschaduw, schaduw
- Hoogte: 125 tot 700 cm.
- Bloeiperiode: april - juni
Rhododendron
Een opvallende struik, die door zijn hele voorkomen indruk maakt. De prachtige mooie glanzende en wintergroene bladeren maken dat de Rhododendron het hele jaar door een aantrekkelijke struik is. Er zijn allerlei soorten, maar de meeste struiken worden vrij groot. Bedenk daarom vooraf of de tuin hier wel groot genoeg voor is. Daarnaast vraagt hij om zure grond. De meeste Nederlandse tuinen hebben dit van nature niet. In een dergelijk geval zal de zuurgraad d.m.v. het toevoegen van tuinturf geschikt moeten maken voor deze plant.
Tijdens de bloeiperiode trekt de Rhododendron alle aandacht naar zich toe. Er zijn witte, roze, paarse en rood bloeiden soorten. En alle kleurschakeringen daar tussen in komen eveneens voor.
- Standplaats: halfschaduw
- Hoogte: 100 tot 200 cm.
- Bloeiperiode: april - juni
Skimmia
Skimmia is een zeer traag groeiend heestertje, met het hele jaar rond een aantrekkelijke aanblik. Dit komt door de bloeiperiode in het voorjaar en de bes vorming in het najaar. De takken met besjes zijn geliefde materialen bij het bloemschikken en in kerststukjes. De struik gedijt het beste op een iets zure grond en heeft graag in het voorjaar een handje koemest aan de voet van de struik. De Skimmia in bloei verspreidt een heel aangename geur.
- Standplaats: halfschaduw, schaduw
- Hoogte:80 tot 100 cm.
- Bloeiperiode: maart - mei