Een betaalbare eerste woning kopen

Een betaalbare eerste woning kopen Een huis kopen is op vroege leeftijd wel verstandig maar tegenwoordig bijna onmogelijk. Om een huis te kopen moet men gemiddeld 25.000 op jaarbasis verdienen en zelfs dan zullen er niet veel opties zijn. Toch zijn er manieren om goedkoper aan een huis te komen of waarbij u geholpen wordt, in dit artikel vind u een aantal tips

Begroting

Maak voor uzelf een begroting met alle ingaven en uitgaven, zo kunt u precies zien wat u nu al zonder huis kwijt bent aan vaste lasten. Probeer eventueel een inschatting daarbij te maken voor als u wel een huis koopt of gaat huren zo moet u onder andere rekening houden met gas, water en licht, servicekosten en gemeentebelastingen.
Hou er ook rekening mee dat als u gaat kopen u zelf op zult moeten draaien voor alle reparaties, als u gaat huren kan het zijn dat bepaalde mankementen worden gemaakt door de huurbaas.
U kunt vaak vrijblijvend een gesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur, laat u informeren door meerdere zodat u zeker van uw opties bent.

Eigen vermogen

Als u eigen geld heeft gespaard voor een huis dan kan dit heel handig zijn, zo kunt u een deel van een huis direct afbetalen waardoor het makkelijk zal zijn om een hypotheek te krijgen. Als u voor het eerst een huis gaat kopen of huren zullen er wellicht dingen verbouwd moeten worden of in ieder geval zult u meestal een vloer moeten leggen en de muren moeten verven of behangen, dit zijn ook extra kosten waar u rekening mee moet houden.

Starterslening

Het ligt aan de gemeente waar u wilt wonen of u een starterslening kan aanvragen. Bij een starterslening hoeft u een bepaald aantal jaar niks van die lening terug te betalen, ook geen rente. Het is alleen wel zo dat u na een aantal jaar zowel de gewone hypotheek betaald en daar op de starterslening. Zo is het huis de eerste tijd heel goedkoop maar krijgt u vervolgens toch dubbele kosten. Het terugbetalen begint meestal na drie jaar maar dit ligt aan uw inkomen, uw inkomen wordt tussentijds getoetst om te zien hoeveel en wanneer u gaat terugbetalen.

Koopgarant

Als u een woning koopt met koopgarant kunt u meestal kiezen hoeveel procent korting u wilt hebben, dit kan oplopen tot 25%. Als u ergens gaat wonen waar huizen niet snel verkocht worden dan is het ideaal om een woning met koopgarant aan te schaffen, niet alleen krijgt u de directe korting waardoor u minder maandlasten heeft maar u kunt ook uw huis terug verkopen. Het is wel zo dat de winst van het huis uiteindelijk gedeeld zal worden aan de corporatie.

Ga buiten de grote steden wonen

Misschien woont u nu in de stad en daar dichtbij uw werk. Dit is misschien voor het vervoer ideaal maar voor een eigen huis niet. De prijzen in de grote steden zijn vaak vele malen hoger dan de prijzen van huizen in steden die rondom gelegen zijn. Voor het vervoer is het altijd verstandig om te kijken hoelang het in beslag gaat nemen en wat de kosten van het reizen zullen zijn.
Het kan zijn dat u kilometervergoeding krijgt alleen is het ook mogelijk dat dit maar geldt tot een bepaald aantal kilometers van het werk af.

Ouders die garant staan

Dit wordt ook wel een generatiehypotheek genoemd, de ouders moeten het deel van hun kind te kort komt voor de hypotheek aanvullen. Het is de bedoeling dat de ouders na een tijd niks meer bijdrage aan de hypotheek, is het echter zo dat het kind iets overkomt waardoor hij/zij de hypotheek niet kan betalen dan zijn de ouders volledig verantwoordelijk.

Goedkoop is duurkoop

Als u gaat kijken bij een huis dat goedkoop is let dan ook op de staat van het huis, de buurt en eventuele extra kosten. Bij huurhuizen kan het zijn dat de huurprijs per jaar omhoog gaat. Bij koopwoningen kan het zo zijn dat er heel veel aan verbouwd moet worden waardoor u misschien beter een duurder huis had kunnen aanschaffen.

Huren?

Huren via de woningbouwvereniging kan erg lang duren, in grote steden is er vaak een wachttijd van gemiddeld 7 jaar voor u in aanmerking komt voor een huis. Huren kan wel relatief goedkoop zijn, ook omdat u huurtoeslag kunt krijgen afhankelijk van uw inkomen en de huurprijs. U bouwt alleen geen eigen geld op omdat u niks te verkopen heeft nadat u daar gewoon heeft.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek voor starters: Sociale KoopHypotheek voor starters: Sociale KoopVoor starters op de woningmarkt is het moeilijk om een hypotheek af te sluiten. Een van de mogelijkheden om starters te…
De Koopgarant regeling voor een betaalbaar eigen huisDe Koopgarant regeling voor een betaalbaar eigen huisDe Koopgarant regeling kan zorgen voor een betaalbare woning. De Nationale Hypotheekgarantie is bij een koopgarant-wonin…
Een hypotheek voor starters: starten op de huizenmarktEen hypotheek voor starters: starten op de huizenmarktStarten op de woningmarkt betekent vaak ook een hypotheek aanvragen en de koper zijn van een eerste eigen huis. De beken…
Hypotheek met hulp van oudersHypotheek met hulp van oudersWanneer je starter bent op de woningmarkt en je wilt een eigen huis kopen, dan is dit vaak te duur, zo ook voor jonge do…

Tips & Tricks voor het bezichtigen van een koopwoningTips & Tricks voor het bezichtigen van een koopwoningWat is belangrijk bij het bezichtigen van een woning? Wat zijn de punten waar je op moet letten? Op je gevoel af gaan, d…
Wat zijn woningcorporaties?Wat zijn woningcorporaties?Een woningcorporatie is een organisatie die huizen beheert, bouwt en verhuurt. Ze hebben geen winstoogmerk. Ze hebben al…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.