Maurice V. Ophov, 05-05-2019
Ik wil een huis kopen in Duitsland als belegging en dat gelijk verhuren voor lange tijd. Valt de huuropbrengst in box 3. Of hoe werkt dat?
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Maurice V. Ophov,
Uw belegging valt in box 3 van de inkomstenbelasting, maar de huur die u ontvangt is in Nederland belastingvrij.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jo, 01-02-2018
We hebben ons huis in Nederland in verkoop maar nog niet verkocht. Eventueel zouden we in tussentijd kunnen verhuren. Nu hebben we huis gezien in Duitsland waar we zekers heen willen zsm. Nu is mijn vraag kunnen wij naast onze lopende hypotheek in Nederland een Duitse hypotheek aanvragen? Of wordt dit gezien als 2e hypotheek voor belastingdienst en wordt alles op 1 bult gegooid. Of kunnen we dit apart van elkaar houden. Ik kan hierover geen enkele info op internet vinden en zelfs de hypotheekverstrekker hier in Nederland weet hier geen antwoord op. Misschien hier iemand? Help…
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Jo,
Een Duitse bank zal naar uw inkomen en maandlasten kijken om te zien of een nieuwe hypotheek voor u betaalbaar is. Er is pas sprake van een tweede hypotheek op een woning als op dezelfde woning nog een andere hypotheek is afgesloten, zo niet, dan is sprake van een eerste hypotheek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
René, 07-09-2017
Wij zijn ons aan het oriënteren op een vakantiewoning in Duitsland. Met welke financiële zaken dien ik rekening te houden. Wij willen er zelf gebruik van maken en af en toe verhuren.
mvg René
Reactie infoteur, 08-09-2017
Beste René,
Door het belastingverdrag kan een dubbele heffing in Nederland en Duitsland vaak worden voorkomen. De belasting in box 3 van de inkomstenbelasting zal door het verdrag in de praktijk wegvallen tegen de heffing in Duitsland. U betaalt overdrachtsbelasting in Duitsland en krijgt te maken met Duitse plaatselijke heffingen die per regio weer anders kunnen zijn. In Duitsland betaalt u ook belasting over de waardestijging bij verkoop.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Niels, 15-04-2017
Hallo, ik wil in Berlijn gaan wonen en werken, als ik een verhuurde woning wil kopen, is het dan een geldige reden om de huurder te vragen te vertrekken, dat ik er zelf in wil gaan wonen? Natuurlijk wordt er wel rekening gehouden met de periode die daar voor staat. En zou de hypotheekverstrekker toestaan dat ik een woning ga kopen met huurder? mvg
Reactie infoteur, 18-04-2017
Hallo Niels,
In Duitsland is het als volgt geregeld: als er een huurcontract voor onbepaalde tijd loopt, kan de huur met een opzegtermijn van drie maanden worden opgezegd. Een contract met een vaste looptijd kan niet eenzijdig tussentijds worden opgezegd (wel in overleg). Een bank zal vooral willen weten hoe eenvoudig het wordt om de huurder eruit te krijgen en natuurlijk wat uw inkomen is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ernst, 31-01-2017
Sta op punt om een huis in Sauerland (Hessen) te kopen. Is een gewoon huis, geen recreatiewoning. Nu lees ik over een tweedewoningbelasting die ca. 10% van de huur zou zijn. Snap die berekening niet. Er is nl geen sprake van huur. Ik koop het huis voor eigen gebruik, vakantie vieren. Moet je die tweedewoningbelasting alleen betalen als je het huisje verhuurt? Zo ja, is het dan ca 10% van de gerealiseerde verhuuromzet of 10% van de verhuurwinst dwz na aftrek vd kosten?
Surf me suf maar kan het nergens vinden. Huisje gaat me 80.000,- kosten voor aankoop en zoek een overzicht van alle kosten/belastingen die er vervolgens bij komen.
Reactie infoteur, 03-02-2017
Beste Ernst,
Bij verhuur betaalt u een soort verhuurdersbelasting. Verder betaalt u in Duitsland gemeentelijke belastingen en belasting over de waarde van de woning.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Rob, 20-08-2016
Wij hebben al 7 jaar naast onze koopwoning in Nederland een koopwoning in Duitsland. We staan om fiscale redenen nog steeds in Nederland ingeschreven. Omdat we een flink deel van onze tijd in Duitsland zijn willen we voor mijn vrouw een (Duitse) auto kopen welke altijd in Duitsland (dus nooit in Nederland). Volgens locale ' deskundigen' zou dit niet gaan. Klopt dit?
Reactie infoteur, 22-08-2016
Beste Rob,
De algemene EU-regel is inderdaad dat u uw auto moet inschrijven in het land waar u woont (vaste woon- en verblijfplaats).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Patty, 14-07-2015
Als je in NL een huis verkoopt met huurders erin, dan heeft dat invloed op de waarde van het huis; ze zeggen dat het huis dan zo'n 30% minder waard is. Is dat in Duitsland ook het geval?
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Patty,
De huurbescherming in Duitsland is vergelijkbaar met die in Nederland: als een huurder er eenmaal in zit, krijg je die niet zomaar weer weg. Dat is een nadeel waar huurinkomsten tegenover staan. Die 30% is een aardige richtlijn, maar het zal toch ook vooral een kwestie van onderhandeling zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Wessels, 21-04-2015
Ik wil een reguliere woning (appartement) in het Sauerland kopen en deze gaan gebruiken als weekendhuis/vakantiewoning, uitsluitend voor eigen gebruik. Kan dat of ben ik dan toch verplicht me als inwoner in te schrijven? Zijn er specifieke aandachtspunten waar rekening mee moet houden? Of kan ik echt alleen een vakantiewoning in Duitsland kopen?
Alvast bedankt voor de reactie.
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Wessels,
U kunt in Duitsland een appartement kopen (uw vakantiewoning). Vereisten zijn dat de koop via een notaris verloopt (Kaufvertrag en de Auflassung) en wordt ingeschreven in het Grundbuch (Kadaster). Voor gesubsidieerde woningen kan de eis worden gesteld dat u ook in Duitsland gevestigd bent.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
V. D. Laan, 26-09-2013
Wat gebeurd er bij bezit van een huis in Duitsland als een van de partners komt te
overlijden fiscaal?
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste V. D. Laan,
Als betrokkene Nederlands ingezetene is, wordt de erfenis in Nederland afgehandeld en het tweede huis minus de hypotheek als vermogen gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Tineke, 31-05-2013
Ik wil een huis kopen in Duitsland en een deel daarvan (aparte woning) verhuren. Hoe is het met huurbescherming in Duitsland?
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Tineke,
In Duitsland geldt een minimale opzegtermijn voor een huurder van drie maanden. Voor de verhuurder kan dit langer zijn en oplopen tot negen maanden bij een contract langer dan acht jaar. De verhuurder moet een geldige reden van opzegging hebben, een huurder niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
-Jose, 31-07-2012
Met welke kosten moet je rekening houden als je een vakantiehuis hebt gekocht? bv belastingen. Hoe hoog zijn deze? Hoe zit het met gas, water, licht etc?
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Jose,
1. De belastingen voor een vakantiehuis in het buitenland zijn per land anders. Wel komt de waarde van een vakantiehuis voor de inkomstenbelasting terug in box 3 met de vermogensrendementsheffing.
2. De kosten van gas, water en licht is afhankelijk van het gebruik. Vaak moet er ook een vast bedrag worden betaald voor de meters.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Luna, 02-11-2011
Goedendag,
Wij hebben een stenen huis in de Eifel gezien voor een interessante prijs van nederlandse eigenaren. Zijn er bij aankoop via een particulier ook extra kosten, zoals k.k.? Zijn er zaken waar we extra op moeten letten en welke banken in NL doen niet zo moeilijk over een hypotheek of is het toch beter een duitse bank te benaderen? Ik heb evt. overwaarde op het huidige huis in NL.
mvrgr. Luna
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Luna,
1. Ook in Duitsland bestaat kosten koper, zoals bij ons. De kosten van notaris en overdrachtsbelasting kunnen per regio anders zijn (4,5% a 5,5%). Let ook op eventuele makelaarskosten die hoog kunnen zijn en de verplichte inschrijving in het Grundbuch (zeg maar ons Kadaster).
2. De voorlopige koopovereenkomst (Kaufvertrag) kent in Duitsland niet enkele standaard teksten voor ontbinding van de koop, zoals in Nederland geldt als er onzekerheid is over de haalbaarheid van de financiering. Wilt u zo'n voorwaarde, dan zult u die expliciet in de overeenkomst moeten opnemen.
3. Ik zou bij een Duitse en Nederlandse bank kijken. De voorwaarden in Duitsland vergen een aardige inbreng van eigen geld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Madis, 28-06-2011
Wanneer ik een huis in Duitsland koop, mag ik daar als Nederlander ook een Duitse auto bezitten?
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Madis,
Ja u mag daar een Duitse auto hebben. Als u in Duitsland gaat wonen is daar belasting verschuldigd. Als u in Nederland woont en met de auto op en neer rijdt, is een Nederlands kenteken nodig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jan, 13-06-2011
Wij hebben de mogelijkheid aangeboden gekregen een vakantiewoning in het Thüringenr Wald te kopen voor een zeer bescheiden prijs. We zijn het internet aan het afstruinen naar allerlei informatie over de aanschaf. Hoewel we al een boel meer weten over de financiële en procedurele risico's, kunnen we geen informatie vinden over organisaties die het huis kunnen beheren bij onze afwezigheid of in geval van verhuur. Zijn er organisatie die dat kunnen aanbieden? Zijn er (Duitse) websites waar we mensen of bedrijven kunnen vinden die deze dienst kunnen verlenen? Gezien u (Zeemeeuw) zeer terzake kundig overkomt, hoop ik dat u ons in de goede richting kunt wijzen. Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Jan,
Dat is in Duitsland lokaal bepaald. U kunt het beste zoeken naar "Immobilienverwaltung Thüringer Wald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
W2, 09-11-2010
Wij hebben net een huis gekocht in Hessen. Het moet fors gerenoveerd worden. Wie weet hier iets van Aannemers, wetgeving, subsidies enz. Ik weet dat Duitsland wat moeilijk doet over de afvoer van afval, ons huis moet gecompleet gestript worden hoe gaat men met dat soort afval om?
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste W2,
U doet er goed aan om meerdere offertes te vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Marianne, 09-11-2010
Kan ik ergens navraag doen wat de woning die wij op het oog hebben in Duitsland gekost heeft toen de huidige Nederlandse eigenaar hem destijds (ongeveer 4 jaar geleden) heeft gekocht?
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Marianne,
Ja, bij het Duitse Kadaster, Grundbuch geheten. Soms wordt dit alles in Duitsland bij de gemeente bijgehouden, soms bij de notaris en soms via een apart kantoor.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
S. D. Kaplenkova, 21-07-2010
Wij zijn voornemens in voormalig Oostduitsland een 2e woning te kopen, in de omgeving van Dresden. Deze woning is eigendom van een Nederlander die de woning heeft verhuurd aan een duits echtpaar. Wij willen de woning renoveren voor eigen gebruik als 2e woning. Wat zijn de regels m.b.t. termijnen / ontruiming en oplevering. Kunnen we de huurovereenkomst opzeggen, en wat zijn de normen daarvoor.
vriendelijke groeten, Svitlana Kaplenkova
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste S.D. Kaplenkova,
1. De huurbescherming in Duitsland heeft veel weg van die in Nederland. Dat wil dus zeggen dat een huurder goed beschermd is en bij ernstig misbruik, zeer zwaarwegende economische belangen of als de eigenaar kan aantonen dat hij de woning zelf nodig heeft, de huur kan worden opgezegd. Oppassen dus.
2. Als een verhuurde woning wordt gekocht mag de nieuwe eigenaar de huur opzeggen, maar dan is de opzegtermijn minimaal drie maanden, maximaal negen.
3. De redenen voor opzegging van de huur moet schriftelijk plaats vinden.
4. Bij een tijdelijke verhuur moet ook de huurder zich in beginsel aan de afgesproken termijn houden. Verlaat de huurder dan nog niet de woning dan is een gang naar de rechter meestal noodzakelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
J. Smit, 07-02-2010
Wij hebben een klein vakantiehuisje in voormalig Oost Duitsland gekocht in 2007.
De prijs was voor nederlandse begrippen zo " hoog" als het kopen van een middenklasse auto in Nederland.
In 2008 de belastingdienst gebeld voor de berekening van de WOZ waarde van deze vakantiewoning.
Er werd mij verteld dat we het moesten laten taxeren. Gelukkig uit verschillende bronnen vernomen dat de prijzen van huizen in Oost Duitsland wat waren gedaald, dus dit aangehouden.
Weet U met hoeveel % de prijzen in voormalig Oost Duitsland in 2009 zijn gestegen/gedaald in het economisch verkeer?
Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste J. Smit,
De prijzen voor onroerend goed in Duitsland zijn zeer regionaal bepaald door verschil in economische ontwikkeling en leegloop. Daarom is het goed om de regionale berichten te volgen. De prijzen in Duitsland waren al relatief laag, en hebben dus niet overal een flinke deuk opgelopen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw