Geld verdienen door je huis te verhuren

Geld verdienen door je huis te verhuren Heb je nog een lege kamer, huis of een vakantiehuis? En wil je wat extra geld verdienen? Je kunt een aardig bedrag verdienen door jouw kamer, huis of vakantiehuisje te verhuren.

Hoe gaat het in zijn werking?

Er zijn verschillende soorten mensen die huizen willen verhuren. Er zijn beleggers, mensen die een tweede huis hebben in het buitenland en die willen verhuren en mensen die bijvoorbeeld een lege kamer willen verhuren. Sinds de komst van internationale verhuursites zoals Wimdu en AirBnB is het een stuk makkelijker geworden om huizen te verhuren. Je kan nu eenvoudig jouw woning verhuren en het wordt bij een groot publiek onder de aandacht gebracht. Je plaats gemakkelijk een advertentie op één van deze sites, mensen reageren op deze advertentie en jij ontvangt jouw gasten en het geld!

AirBnB (tijdelijk)

Bij AirBnB kan je een losse kamer of jouw eigen huis te huur aanbieden. Het verhuren gaat bij deze site als volgt, je plaats een advertentie op AirBnB. Het plaatsen van deze advertentie is gratis. Wanneer er mensen op de advertentie afkomen, kan je altijd zelf bepalen of je de gasten wilt accepteren of weigeren. Het is wel altijd van belang om te reageren op de aanvraag, dit beïnvloed jouw positie in de zoekresultaten. Ten slotte ontmoet je de gasten en ontvang je het geld.

Wimdu (tijdelijk)

Het proces van het verhuren is vergelijkbaar met het proces van AirBnB. Eerst meld je je aan bij Wimdu als host. Nu bepaal je de prijs die mensen moeten betalen die jouw woning of kamer willen huren. Ook stel je jouw huisregels op. Hierna zal je waarschijnlijk verschillende boekingen ontvangen. Met Wimdu kan je kennismaken met jouw toekomstige gasten door het chatsysteem van Wimdu. Nu ontmoet je jouw gast persoonlijk en kan je deze persoon de sleutel overhandigen, jouw huis of kamer laten zien en de huisregels uitleggen. Van Wimdu ontvang je 24 uur na de aankomst van jouw gast het geld via Paypal of jouw bank account. Nadat je gasten zijn vertrokken kan je ook een review schrijven via deze website.

Housetrip (tijdelijk)

Ook hier is de aanmelding als verhuurder helemaal gratis. Housetrip is geschikt voor professionele verhuurders, maar ook voor mensen die gewoon hun huis willen verhuren tijdens hun afwezigheid. Je kan je eigen huurprijs bepalen en wanneer jouw huis of kamer beschikbaar is. Door Housetrip verdien je geld, ben jij de baas en kan je met één muisklik bepalen of je een boeking accepteert of weigert.

9flats (tijdelijk)

Wanneer je je hebt ingeschreven bij 9flats, wordt jouw advertentie wereldwijd getoond aan reizigers die zoeken naar een kamer of huis om te verblijven. Via 9flats gaat de betaling online en is de betaling gedaan voordat de gast is gearriveerd. 9flats zorgt ervoor dat alles veilig verloopt. Je verdient niet alleen geld bij het verhuren van je huis door middel van de site 9flats, maar je ontmoet ook nieuwe mensen van over de hele wereld. Je kan dus ook vrienden maken door middel van deze website.

Roomorama (tijdelijk)

Roomorama is ontstaan uit het principe dat er tijdens het reizen meer te zien is dan alleen maar toeristische attracties. Bij Roomorama worden kwaliteitsaccommodaties verhuurd voor de veeleisende reiziger. Mensen die een verblijfplaats zoeken via Roomorama kunnen vakantiegangers zijn, maar ook internationale zakenreizigers. Gemiddeld boekt een Roomorama gebruiker een verblijf voor 9 nachten of langer en betaalt $1.000+ per boeking.

Wat zijn de verdiensten?

Gemiddeld verdienen verhuurders via de verschillende verhuursites meer dan €10.000 per jaar bij. Op deze sites kan je zelf bepalen hoeveel geld je vraagt per nacht, het hangt er dus vanaf hoeveel je voor jouw kamer of huis vraagt voor een verblijf. Per nacht kan je een prijs van tussen de €7 en €500 vragen.

Waar moet je op letten?

 • Maak het verblijf niet te persoonlijk. Ook wanneer je zelf ook in het huis wilt blijven wonen en het zo en nu en dan wilt verhuren, is het niet verstandig om dierbare foto’s of familiestukken in je huis te zetten. Als je een huis wilt verhuren, moet het praktisch ingericht zijn en dit kan de vrijheid beperken voor het inrichten van jouw huis. Je moet jouw appartement, huis of kamer dus neutraal inrichten.
 • Ook moet je nadenken over huisregels in het huis. Wat mag jouw gast wel en niet doen? Wat laat jij allemaal toe? Stel dus een aantal huisregels op zodat je niet in vervelende situaties terecht komt.
 • Verder moet je ervoor zorgen dat jouw huis, kamer of appartement goed onderhouden wordt.

Verzekeringen

Als je een eigen woning bezit, heb je een opstalverzekering afgesloten, deze verzekering verzekert bijvoorbeeld tegen schade door brand. Ook heb je waarschijnlijk een inboedelverzekering afgesloten voor jouw eigendommen. Als je je huis tijdelijk verhuurt, geldt voor sommige verzekeraars een meldplicht. Soms gaat dan de premie omhoog. Als er schade is en je hebt niet gemeld dat je jouw huis tijdelijk verhuurt, is er een risico dat je niet alle schade vergoed krijgt. Het is dus handig om de polisvoorwaarden te controleren. Maar als er schade is ontstaan door onzorgvuldigheid van de huurder, krijg je jouw geld niet terug.

Als je jouw woning verhuurt via de sites Wimdu of AirBnB, dan ben je voor 500.000 en 700.000 euro verzekert. Een tip is om een waarborgsom aan de huurder te vragen, hieruit kan kleine schade vergoed worden.

Bescherming, privacy en veiligheid

Huurders en verhuurders moeten vaak hun identificatie verifiëren door het scannen van het officiële identiteitsbewijs of het bevestigen van persoonlijke gegevens en door de verbinding met sociale netwerken. Je kan jouw gast leren kennen door de profielen op de verschillende verhuurwebsites en de recensies die over jouw gast geschreven zijn. Je kan ook altijd gebruik maken van het berichtensysteem om meer informatie te krijgen over een huurder.
Gasten betalen meestal voor het verhuren van een ruimte bij de gebruikte verhuursite. De verhuursites zorgen voor alle transacties, dit verloopt dus veilig.

Legaal verhuren

In Nederland zijn er verschillende manieren om jouw huis legaal te verhuren voor korte termijn. Als je een hotelvergunning wilt krijgen moet je helaas vaak aan strenge eisen voldoen, maar je kan ook een bed & breakfast vergunning proberen. Iedere gemeente stelt weer andere regels voor een bed & breakfast vergunning.
Maar voor het verhuren van kamers of appartementen buiten je eigen woonhuis heeft weer andere regelingen. Voor een short stay, een verblijf van korte termijn, wordt niet in elke gemeente een vergunning aangevraagd, de regels en voorwaarden verschillen per gemeente.

Het is dus van belang om te controleren of een vergunning nodig is in jouw gemeente voor het verhuren van een kamer, huis of appartement. Als je zonder vergunning verhuurt, loop je het risico om een boete te krijgen, het is namelijk in sommige gemeentes illegaal om zonder vergunning te verhuren.

Als je een vergunning binnen hebt ben je nog niet helemaal klaar. Dit is het geval als jouw appartement onderdeel is van VvE (vereniging van eigenaren). Er kan zijn bepaald door de VvE dat het verhuur van short stay niet is toegestaan. Belangrijk is dus om regels van jouw VvE te controleren of een officiële toestemming te krijgen van jouw VvE. Zorg ervoor dat je een vergunning hebt, je de belasting netjes betaalt en dat de overlast minimaal is.

Tips om je huis sneller te verhuren

 • Meld je aan bij alle websites. Dus meld je aan bij Door je aan te melden bij alle sites heb je meer kans dat er mensen reageren op jouw advertentie en zo verdien je ook meer geld!
 • Laat interieurfoto’s maken. Zo krijgen eventuele huurders een indruk van hoe hun verblijf er zal uit zien en het geeft een betrouwbare indruk. De interieur foto’s kan je plaatsen bij jouw advertentie op de sites AirBnB, Wimdu, Housetrip, 9flats en Roomorama.
 • Zorg voor een goede beschrijving. Geef informatie over het verblijf, geef eventueel wat informatie over de stad en maak het aantrekkelijk voor eventuele huurders!
 • Maak altijd een review over jouw gast! En zorg ervoor dat jouw gasten ook een review over jou schrijven, zo krijgen mensen een betrouwbaar beeld van je en zullen mensen sneller voor jouw verblijf kiezen. Als je het verblijf van jouw gast goed regelt en jouw gast tevreden is, beoordelen jouw gasten de woning goed op de verhuringssites via het puntensysteem. Als je een goede beoordeling hebt gekregen, is de kans groter dat je huis nog vaker wordt verhuurd.
 • Denk mee met de gasten. Bespaar je gasten ruimte in hun koffer, dus zorg ervoor dat er schone handdoeken, shampoo, douchegel en andere badartikelen aanwezig zijn.
 • Veel mensen wensen een internetverbinding tijdens hun verblijf, zorg dus voor Wi-Fi.
 • Een magnetron en een flat screen-tv zijn standaard. Ook wordt vaak een broodrooster en koffiezetapparaat verwacht.

Huis verhuren tijdens vakantie

Het is erg handig om je huis te verhuren tijdens je vakantie. Zo zorg je ervoor dat er altijd iemand aanwezig is in jouw huis, ook als je op vakantie bent. En ook kan je flink wat geld verdienen door de verhuur, waardoor je jouw vakantie ook weer kan financieren! Maak dus gebruik van de verhuursites zoals AirBnB, Wimdu, Housetrip, 9flats en Roomorama en zorg dat jouw huis bewoond blijft tijdens jouw vakantie.

Belastingen bij verhuur huis

Soms vragen verhuurders om belasting te betalen als aanvulling op hun tarieven. Als dit het geval is, moet je wel duidelijk zijn en dit in de advertentie zetten of dit van te voren melden aan de gasten. Het is handig om de belasting in de prijs van de transactie te verwerken. Je kan er ook voor kiezen om de huurder de belasting persoonlijk te laten betalen. Dit moet ook duidelijk in jouw advertentie staan of dit te melden aan de gasten.

Welke risico’s zijn er?

 • Zorg dat de gast betrouwbaar is, dankzij de verschillende verhuursites is door de verschillende reviews een goed beeld van de huurder te zien. Bij twijfel kan je altijd de huurder weigeren.
 • Je moet ervoor zorgen dat jouw beschrijving van jouw appartement/kamer of huis klopt. Het is belangrijk om een mooie en aantrekkelijke tekst te schrijven, maar je moet wel eerlijk zijn. Als de huurder het tegen vindt vallen en een juiste klacht heeft, dan wordt er door de organisatie een gedeelte van de huurprijs afgehaald.
 • Leg om schade te voorkomen aan elektrische apparatuur, een handleiding bij de apparaten.
 • Als jouw gasten veel geluid maken, kan je problemen krijgen met de buren. Zorg er dan altijd voor dat de huisregels duidelijk zijn.
 • Eigenlijk moet je jouw bank toestemming vragen als je jouw huis verhuurt. Het gaat goed als je jouw hypotheek doorbetaalt en er niets met jouw huis gebeurt, je hebt wel een probleem als er iets misgaat.

Gemeubileerd of juist niet?

Het grootste gedeelte van huurders zoekt voor een gemeubileerd verblijf. Er is maar een kleine groep die zoekt naar een ongemeubileerde woning. Als jouw woning binnen het puntensysteem valt, moet je vooral een gemeubileerde woning aanbieden. Mensen die juist een niet ingerichte woning zoeken, willen vaak voor langere tijd huren. Het is verstandig om toch voor een gemeubileerde woning te gaan, hier komen simpelweg gewoon meer mensen op af.
© 2014 - 2024 Rowanblom, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verdienen op je tweede huisVerdienen op je tweede huisWanneer je tegenwoordig een tweede huis wil kopen mag je de hypotheekrente niet meer van je belasting aftrekken in tegen…
Belastingvrij verhuren: kamerverhuurvrijstelling 2020 & 2021Belastingvrij verhuren: kamerverhuurvrijstelling 2020 & 2021Belastingvrij verhuren in 2023 of 2024, hebt u daar recht op? Dat kan met de kamerverhuurvrijstelling, maar hoe groot is…
Een huis verhuren – zelf regelen of via bemiddelingsbureauEen huis verhuren – zelf regelen of via bemiddelingsbureauDe huizenmarkt staat al een tijd lang stil en verwacht wordt dat dit nog een tijdje blijft aanhouden met de huidige econ…
Kamer huren en verhuren via AirbnbKamer huren en verhuren via AirbnbVoor wie extra geld wil verdienen is het verhuren van een kamer via de verhuursite Airbnb een uitstekende optie. Ook wie…
Een olijvenplantage beginnenEen olijvenplantage beginnenBijna iedereen heeft op vakantie wel eens een olijvenplantage gezien. Misschien zelfs wel eens een rondleiding gehad of…
Rowanblom (26 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.