Waar u aan moet denken bij het verhuizen naar een huurhuis

Waar u aan moet denken bij het verhuizen naar een huurhuis Als u gaat verhuizen moet er altijd veel geregeld worden. Om het ordelijk te houden kunt u het beste een checklist maken. In dit artikel vindt u in ieder geval een overzicht van inschrijvingen, aanmeldingen en documenten waar u aan moet denken. Als u er tijdig bij bent met dit op orde stellen, kunt u niet alleen tijd maar ook geld besparen.

Inschrijven bij de gemeente

Of u nou naar een andere gemeente verhuisd of naar een adres, het is belangrijk uw nieuwe adresgegevens door te geven aan de gemeente. Dit dient binnen 5 dagen na de verhuisdatum gedaan te worden. U kunt het wel al voor de verhuisdatum wijzigen. U kunt dit tegenwoordig online via de website van uw gemeente doen. U logt in met uw Digi-D (te verkrijgen via www.digid.nl) en kunt zo uw gegevens wijzigen. U zult nog wel per post uw bewijs van bewoning moeten opsturen (huurcontract en/of koopakte). Het kan wel een aantal dagen tot een aantal weken duren voordat uw wijzigingen toegepast zijn. U ontvangt vanzelf een brief thuis met het nieuws dat u ingeschreven bent.

Gas, water en licht

Bij sommige woningen zit dit bij de huurprijs in, echter vaak zal men hier zelf achteraan moeten gaan. Het is het verstandigst om zodra u weet wanneer u de sleutel krijgt te zorgen dat u ergens gas, water en licht heeft afgesloten. Via www.kraanwater.nu kunt u kijken welke waterleveranciers er in uw regio actief zijn. Als u stadsverwarming heeft zit u daarvoor vast aan één leverancier. U kunt er wel voor kiezen uw elektriciteit ergens anders af te sluiten. U dient de meterstanden van uw nieuwe woning zo snel mogelijk door te geven. Als u dit niet tijdig doorgeeft wordt u veel hoger ingeschat qua verbruik. Meestal kan het te betalen bedrag worden aangepast. In eerste instantie gaan ze er namelijk vanuit dat u hetzelfde kwijt bent als uw vorige bewoners. Dit terwijl het kan zijn dat er daarvoor vier personen hebben gewoond en dat u er nu alleen komt te wonen. Het te betalen bedrag zal daarmee soms erg hoog lijken, maar u kunt beter per maand teveel betalen en dan aan het einde van het jaar terug krijgen dan dat u aan het einde van het jaar heel veel bij moet betalen. Daarna kunt u dan altijd nog uw termijnbedrag aanpassen.

Verzekeringen

Het kan zijn dat bijvoorbeeld een glasverzekering bij uw servicekosten inzitten. U dient wel zelf een inboedelverzekering af te sluiten. Het is niet verplicht maar wel zeer sterk aan te raden. De hoogte van het te verzekeren bedrag kunt u deels zelf bepalen. Een inboedelverzekering is zo rond de 10,- tot 20,- uiteraard afhankelijk van uw verzekeraar en het te verzekeren bedrag. U kunt uw spullen onder andere verzekeren tegen:
  • inbraak
  • waterschade
  • vandalisme
  • brand
Daarnaast is het ook verstandig om een Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Tegenwoordig wordt dit ook wel een Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Hierbij bent u verzekerd voor pech die u bij andere veroorzaakt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Als u een vaas in een winkel omstoot
  • Als u een glas wijn over het tapijt van iemand anders laat vallen
  • U de wasbak laat overlopen waardoor er waterschade bij de onderburen is
Mocht u vanuit het ouderlijk huis gaan, denk dan ook om een ziektekostenverzekering. Tot en met uw 18e kunt u onder de verzekering van uw ouders vallen, in deze periode hoeft u meestal geen premie te betalen. Na uw 18e dient er wel betaald te worden en het kan zijn dat u nog altijd verzekerd bij uw ouders bent. Vraag hierna, het is tenslotte wel handig om al uw financiën zelf bij te gaan houden zodat u echt op uw eigen benen staat.

Post

U kunt het beste in ieder geval een maand lang alle post bewaren die u krijgt. Zo weet u precies bij wie u een adreswijziging moet doorgeven. U kunt eventueel aan de nieuwe bewoners van uw huis het telefoonnummer vragen zodat u nog een keer kunt bellen of er per ongeluk nog post van u bij hun binnen is gekomen. U kunt ook gebruik maken van een post verhuisservice. Zij zorgen dat de post op uw nieuwe adres terecht komt. Echter werkt het soms alleen bij bedrijven die in hun database staan en u betaalt hier kosten voor.

Televisie, internet en bellen

Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder deze drie. Wilt u al aangesloten zijn als u verhuist? Dan zult u ongeveer drie tot zes weken van te voren een aanvraag moeten doen. U krijgt dan eerst een modem toegestuurd die geïnstalleerd dient te worden, vervolgens kan het zijn dat u pas twee dagen daarna echt word aangesloten. Het is verstandig een provider te kiezen waarbij opties aan en uit te zetten zijn. Zo kunt u bij sommige providers maandelijks uw pakket aanpassen waardoor u veel geld kunt besparen.

Huisarts en tandarts

Als u ver verhuist kunt u op zoek gaan naar een nieuwe huisarts en/of tandarts. Probeer eventueel via mensen in de buurt uit te vinden welke hun aanraden. Zodra u een nieuwe tandarts en/of huisarts heeft gevonden zult u zich uit moeten schrijven bij uw huidige arts. Zij sturen dan uw medische dossier door naar uw nieuwe huisarts en/of tandarts.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verhuizen naar huurwoning en hypotheekVerhuizen naar huurwoning en hypotheekU kunt uw koophuis verlaten voor een huurwoning, maar dan wilt u toch ook weten wat dat financieel betekent en of daarme…
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
Verhuizen naar BerlijnBerlijn is één van de goedkoopste steden van Europa. Veel mensen willen daarom naar Berlijn verhuizen. Maar wat moet je…
Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips)Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips)Verhuizen naar een huurhuis of andere koopwoning? Bekijk deze checklist verhuizen, de tips, het stappenplan voor wat je…

Verkooppraatjes van makelaarsEen rondleiding in een huis wordt bij voorkeur verzorgd door de makelaar. Waarom? Omdat de makelaars het geheel net bete…
De voordelen van woningruil verkoopDe voordelen van woningruil verkoopHet ruilen van huizen om deze te verkopen is reeds een oud fenomeen, echter het raakt in de vergetelheid gedurende econo…
Bronnen en referenties
  • www.kraanwater.nu
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.