Hoe decoreer ik mijn tafel rond de feestdagen?

Hoe decoreer ik mijn tafel rond de feestdagen? Een gezellige en feestelijke tafel, dat willen we allemaal wel tijdens de feestdagen. Maar hoe zorgt u er nu voor dat de tafel er gezellig, feestelijk, kindvriendelijk en misschien zelfs wel actief uitziet. In dit artikel vindt u een aantal ideeën met betrekking tot het decoreren van uw eettafel rond de feestdagen. Veel plezier met dit creatieve proces en alvast fijne dagen gewenst!

Decoratie

Decoratie is eigenlijk niets anders dan versiering. Hierbij kunt u denken aan slingers tijdens feestelijke gebeurtenissen, maar ook aan onderscheidingstekens zoals een lintje. Over dit laatst genoemde gaat we het in dit artikel niet hebben. Wel geven we u tips over het werken met 'slingers' tijdens feestelijke gebeurtenissen.

Een gezellige tafel

Bij een gezellige tafel moet u denken aan een tafel waarbij de gasten goed contact met elkaar kunnen leggen. Een ronde tafel heeft hierbij de voorkeur boven een langwerpige tafel. Ook is het belangrijk dat de gasten niet te ver bij elkaar vandaan zitten, dit geeft vaak een 'kil/koud gevoel'. Wanneer een langwerpige tafel de enige oplossing is, kunt u ook wisselen van plek tijdens de diverse gangen. Zo hebben de gasten toch diverse gesprekpartners tijdens het diner. Ook wordt er nog even bewogen, wat wel zo prettig is bij een kerstdiner wat vaak wat langer duurt. De tafel die gevuld te worden met veel kaarsen, wat een intiem gevoel geeft.

Een feestelijke tafel

Bij een feestelijke tafel horen tierelantijntjes, veel versieringen, bloemen, lichtjes en ook glitters. Ook is het belangrijk dat de tafel helemaal opgediend wordt. Qua decoratie kunt u denken aan:
 • Her en der wat kleine kerststukjes op tafel met een kaarsje erin.
 • Veel kaarsjes in welke vorm of pot/standaard dan ook.
 • Verse bloemen bij elkaar gebonden met een lintje op elk bord.
 • Dennegroen en hulst her en der verspreidt of om de rand van de borden gelegd. Wanneer u een langwerpige tafel hebt kunt u ook in het gehele midden een lange baan met dennengroen/hulst/kaarsjes enzovoort maken. Ook kunt u hier dan kerstballen en andere decoratiematerialen in verwerken.
 • Liever geen dennegroen/hulst, dan kunt u ook decoratiehout gebruiken voor het midden en dit 'aankleden' met verse bloemen.
 • Wanneer u de mensen alvast een vaste plek wilt geven kunt u dit schrijven op kerstballen en bij het bord leggen.
 • Kleine sterretjes of anders glitterige materialen her en der over de tafel strooien.

Een kindvriendelijke tafel

Bij een kindvriendelijke tafel kunt u denken aan veel kleur, maar gebruik nooit meer dan 4 kleuren tegelijk. Ook is een papieren wit tafelkleed vaak erg geschikt, omdat kinderen dan tijdens het diner de tafel kunnen decoreren met potloden/stiften o.i.d. Kaarsjes kunt u plaatsen in doorzichtige plastic bekers die de kinderen van te voren hebben kunnen decoreren met kerstversiering, zoals slingers, stickers, glitters, enzovoort. Piepschuim (kerst)ballen kunt u door de kinderen laten decoreren door met pailletten en speldjes de bal vol te prikken. Dit kan voor of tijdens de maaltijd. Ook is het belangrijk om kinderen tijdens het decoreren van de tafel bij dit proces te betrekken, omdat zij dan met meer plezier aan tafel zullen gaan. Verder zullen kinderen het ook leuk vinden om uit een 'luxe champagneglas' hun drankje te drinken. Neus wat rond in de winkels, tegenwoordig zijn veel artikelen ook in plastic te verkrijgen.

Een actieve tafel

Dit punt gaat niet echt over tafeldecoratie, maar geeft wel tips voor een leuke invulling van de avond.
Bij een actieve tafel kunt u denken aan de al eerder genoemde wisselronde bij elke gang tijdens het diner. Ook kunt u denken aan een 'geestelijk actieve tafel'. De naamkaartjes van alle gasten kunnen namelijk aan de binnenkant voorzien worden van een vraag waar zij in de loop van het diner antwoord op dienen te geven. Zo blijft het gesprek op gang en komen er interessante dingen ter spraken. Voorbeelden van vragen die u op de naamkaartjes kunt schrijven zijn:
 • Wat heb je het afgelopen jaar over jezelf geleerd.
 • Wat heb je het afgelopen jaar over je partner geleerd.
 • Wat is je mooiste herinnering van het afgelopen jaar.
 • Welk moment van dit jaar zou je het liefst opnieuw willen doen.
 • Wat is je wens voor het komende jaar en hoe wil je dat bereiken? Enzovoort.
Om niet altijd dezelfde mensen het eten te laten verzorgen, kunt u ook een aantal weken van te voren briefjes trekken met een gang van het diner. Door die briefjes worden er duo's gemaakt en zullen de mensen met het briefje 'voorgerecht' voor deze gang moeten zorgen tijdens het diner. Wel is het hierbij leuk dat iedereen ook zelf zorgt voor de aankleding bij zijn gang. Zo beleeft u elke gang in een ander sfeer. Tussendoor kunt u met de overige gasten een spel doen of heerlijk een film kijken.

Bij het decoreren van uw tafel kunt u dus veel verschillende kanten op. Hieronder vindt u nog enkele tips die zeker belangrijk zijn voor een succesvolle eettafel.
 • Symmetrie in decoratie en indeling.
 • Een passend kleurenthema, niet meer dan 4 kleuren.
 • Bloemen en kaarsen kunnen altijd!
© 2011 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simpel een chique (kerst)diner makenJa hoor, het is weer zo ver. Kerst staat bijna voor de deur en er is besloten om het dit jaar bij jou te vieren. Leuk en…
Aan tafel met kerstAan tafel met kerstJe wilt dit jaar met kerst eens goed uitpakken. Je huis is op en top versierd en je hebt een heerlijk kerstmenu bedacht.…
Tafels van vermenigvuldiging in een handig overzichtEen handig hulpje om te vermenigvuldigen zijn de tafels, ook wel tafels van vermenigvuldiging genoemd. Kinderen leren de…
Tips voor een feestelijke kersttafelEn telkens weer die vraag wat gaan we eten met kerst, maar ook hoe maken we de tafel feestelijk. Hieronder tips om de ke…

Stylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsStylingtips voor kleine kamers/woningen: muren & plafondsNiet iedereen heeft het geld om ruim te wonen. In kleine kamers kan men zich al snel opgesloten voelen. Door enkele eenv…
Inbouwhaard kopen: tips en informatieEen inbouwhaard is sfeervol, maar heeft nog meer voordelen: door een inbouwhaard bespaart men op energiekosten. Het rend…
Bronnen en referenties
 • Nl.wikipedia.org: decoratie
Datvw (44 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.