Een flatscreen aquarium: De voor- en nadelen

Een flatscreen aquarium: De voor- en nadelen De laatste jaren is er een nieuw product verkrijgbaar voor de designliefhebber; een flatscreen aquarium. Deze aquariums kenmerken zich door een strakke uitstraling, die aangepast kan worden aan zowat ieder interieur. Naast dit prettige kenmerk, neemt dit soort aquarium ook nog eens bijna geen ruimte meer in.

Verkrijgbaarheid

Flatscreenaquaria zijn langzaam in opkomst en komen ook steeds meer in de aquaria zaken te liggen, nadat zij lange tijd alleen maar op internet verkrijgbaar waren. Toch is het aanbod op internet nog steeds vele male groter dan bij de aquariumzaken. Een flatscreenaquarium via internet bestellen is daarnaast vaak ook nog eens goedkoper, aangezien dit medium de mogelijkheid biedt om rustig de prijzen en modellen van verschillende aanbieders te vergelijken. Het aantal leveranciers dat dit nieuwe product levert is nog beperkt, in Nederland en België zijn deze op één hand te tellen.

Hoewel een flatscreen aquarium ook voor particulieren goed te doen is qua prijs, bieden sommige leveranciers nog extra opties aan die vooral op bedrijven gericht zijn. Zo is het mogelijk om reclame op de achterwand van het aquarium aan te brengen, kan gekozen worden voor de betaalde optie om het aquarium ook op te laten hangen en te laten inrichting, is er de mogelijkheid voor een automatische voerinrichting en zijn er zelfs onderhoudscontracten mogelijk. Voor particulieren zijn dergelijke opties misschien minder interessant.

Eigenschappen

Hoewel een flatscreen aquarium natuurlijk veel eigenschappen deelt met een normaal aquarium, zijn er toch een aantal voor- en nadelen ten opzichte van normale aquaria. Zowel de voordelen als de nadelen worden hier op een rijtje gezet, om een welafgewogen beslissing voor een eventuele aanschaf van een dergelijk aquarium mogelijk te maken

Voordelen

weinig ruimte benodigd

Een flatscreenaquarium neemt bijna geen ruimte in, deze aquaria kunnen aan de muur bevestigd worden, waarbij zij ongeveer 15cm uitsteken. Dit zorgt ervoor dat een dergelijk aquarium bijna geen kostbare ruimte opneemt.

Design

Het design van een flatscreenaquarium is veelal de belangrijkste reden om een dergelijk aquarium aan te schaffen. Vaak zijn de aquaria ook nog in diverse soorten kleuren en materialen verkrijgbaar; sommige aanbieders bieden de keuze tussen allerlei soorten geverfd MDF, blank metaal, gepolijst metaal enz. Daarnaast zijn er veel opties voor wat betreft de verlichting; allerlei kleuren en effecten zijn mogelijk

Minder algen

De meeste soorten flatscreenaquariums die verkrijgbaar zijn bieden led-verlichting aan. Dit heeft naast het designvoordeel nog een ander voordeel: Algen groeien veel minder snel. In combinatie met een aantal algenetende vissen of slakken kunnen storende algen zelfs bijna volledig voorkomen worden.

Nadelen

Geen grote vissen mogelijk

De beperkte diepte van een flatscreenaquarium laat het niet toe om grotere vissen in het aquarium te plaatsen. Afhankelijk natuurlijk van het type flatscreenaquarium en het type vis, is zo'n 10cm wel de maximale grootte voor een vis in een dergelijk aquarium. Vaak is het zelfs verstandiger het bij kleinere vissen te laten, waarbij guppy's, roodkopzalmpjes of platy's natuurlijk ideaal zijn. Het flatscreenaquarium leent zich overigens wel weer goed voor garnalen, door de beperkte diepte van het aquarium zijn de activiteiten van deze garnalen goed te zien.

Slecht voor plantengroei

Waar de led-verlichting als voordeel wordt genoemd met betrekking tot design en algengroei, heeft deze verlichting ook een groot nadeel: Planten groeien zeer slecht met deze soort verlichting. De locatie van het aquarium wordt daarom zeer belangrijk als er gekozen wordt voor wat moeilijkere planten. Anders heeft het de voorkeur om alleen voor de makkelijkere planten te kiezen.

Onderhoud

Het onderhoud van een flatscreenaquarium is vanwege de beperkte grootte niet zozeer meer werk als bij een conventioneel aquarium, maar het moet wel nog consequenter gebeuren. Een flatscreenaquarium heeft vanwege de vorm een kwetsbaarder milieu dan een regulier aquarium. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits het onderhoud goed wordt opgepakt. Advies hierbij is om minimaal iedere maand 1/3 van het water te vervangen.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het huis inrichten met design meubelsHet huis inrichten met design meubelsEen trendy woonkamer wie wil het niet. In grote woonboulevards worden we overspoeld met de mooiste meubels, lampen en al…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Hoe houd ik mijn aquarium schoon?Hoe houd ik mijn aquarium schoon?Veel gestelde vragen voor beginnende aquarianen zijn: Hoe houd ik mijn aquarium schoon? Hoevaak moet ik mijn aquarium sc…
Een woning huren of kopen? De voor- en nadelen op een rijIs huren weggegooid geld? Je hoort vaak mensen roepen dat je beter een huis kunt kopen dan huren omdat je dan het geld i…

Laminaat of parket? Drie argumentenLaminaat of parket is een lastige keuze. Een vloer is namelijk een van de meest bepalende factoren van je interieur. Vee…
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 23-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.