Alles over bedden en matrassen

Alles over bedden en matrassen Een derde deel van ons leven brengen we door in bed. Des te belangrijker om het juiste bed en de juiste matras te vinden. Een advies vooraf: trek er ‘s ochtends en goed uitgerust op uit om een bed en/of matras te kopen. 's Avonds voelt het lichaam vermoeid aan. Dan lijkt elk bed comfortabel bij het testen. Hoe dan ook, wie op zoek is naar een nieuw bed en matras, verdwaalt al snel in het ruime aanbod. Kies je voor die ene aanbieding of ga je voor kwaliteit? Met al die merken, soorten en modellen zie je door de bomen het bos niet meer. Welke matras is goed voor mij? En wat is de beste combinatie? Wel, de perfecte matras bestaat niet. Elk lichaam is anders gebouwd en de matras moet bij de persoon passen. Een goede en passende matras biedt makkelijk plaats voor billen en schouders. Wanneer je op de rug ligt, moet de wervelkolom zijn natuurlijke vorm bewaren en niet buigen.

Wat is nodig voor een goede nachtrust?

Een mens slaapt een groot deel van zijn leven. De kwaliteit van je slaap is dan ook essentieel voor je algemeen welzijn. Maar wat heb je allemaal nodig om goed te kunnen slapen? Het voornaamste is uiteraard het bed, bestaande uit:
 • een bedbodem
 • een matras
 • een hoofdkussen
 • een dekbed of deken
 • het beddengoed

Welk slaapsysteem kiezen?

Belangrijk is dat alle componenten optimaal op elkaar zijn afgestemd. Niet elke matras kan zomaar op een willekeurige bedbodem worden gelegd. Het draait altijd om een juist samenspel van de diverse onderdelen. We noemen dat met een mooi woord slaapsysteem.

Men onderscheidt grofweg vijf slaapsystemen:
 1. Lattenbodem
 2. Spiraal
 3. Boxspring
 4. Traagschuim
 5. Waterbed

Waaraan moet een goed slaapsysteem (bed en matras) voldoen?

Een juiste ergonomie van het slaapsysteem draagt onder meer bij aan:
 • goede ondersteuning;
 • drukverlagende werking;
 • goede ventilatie;
 • vochtregulatie;
 • stabiliteit van degene die erop slaapt.

Kwaliteit van gebruikte materialen en goed onderhoud zijn cruciaal

Persoonlijke voorkeur en lichaamskenmerken zijn uiteraard de voornaamste factoren bij de aankoopkeuze. Maar kwaliteit van de gebruikte materialen en goed onderhoud bepalen mede hoe goed een bed zijn werk doet. Traagschuim van Tempur bijvoorbeeld is superieur ten opzichte van concurrerende traagschuimprodukten. Uitstekende gebruikerservaringen en de gebleken duurzaamheid van dit systeem zijn een indicatie voor dit kwaliteitsverschil.

Lattenbodem

De lattenbodem boekte eind jaren 80 een enorme vooruitgang. Toen ontwikkelde een Zwitserse fabrikant een lattenbodem met een tot dan toe ongekende veerweg van 6 centimeter! Die lattenbodem en het daarbij gecombineerde matras, bezitten een ongeëvenaard aanpassend vermogen. Daarnaast is het ook een zelfregulerend systeem dat zich automatisch aan je lichaam aanpast. Een in alle opzichten ergonomisch verantwoord concept!

Spiraal

De bekende spiraalbodem is een vinding van Koninklijke Auping uit Deventer. De metalen bodem van Auping heeft zich ontpopt tot een geliefd slaapsysteem met vele extra’s. Uiteraard in combinatie met de speciaal daarvoor geproduceerde Aupingmatrassen. Daarbij kan men zelfs voor luchtmassage opteren.

Boxspring

Het boxspringsysteem kent al een eeuwenlange historie. Maar het systeem is omstreeks 2005 begonnen aan een indrukwekkende opmars in ons land. Bij boxspring is er sprake van twee of meer lagen stalen veren op elkaar. Die moeten voor een aangenaam slaapcomfort zorgen. We onderscheiden:
 • de traditionele boxspring (Auping en Treca de Paris bijvoorbeeld)
 • en de Zweedse boxspring. Die variant bezit nog een extra toplaagje. Marktleider is de Zweedse Carpe Diem met een buitengewoon aangenaam slaapcomfort.

Traagschuim

Verantwoordelijk voor de afnemende populariteit van het waterbed is vooral het Deense merk Tempur. Dit door Nasa ontwikkelde traagschuimproduct rekende af met een aantal nadelen van het waterbed. Het veroverde in no time de gehele wereld. Tegenwoordig is Tempur de grootste matrassenfabrikant ter wereld!

Waterbed

Het waterbed was ooit een zeer gewild slaapsysteem. Liefst 20 procent van alle verkochte bedden waren waterbedden. Inmiddels is dat afgenomen tot minder dan 0,5 procent. Nieuwe trends en praktische eigenschappen deden het waterbed nagenoeg geheel van de markt verdwijnen.

Onderhoudstips voor matrassen

 • Op een enigszins verende en goed ventilerende matrasbodem biedt je matras het beste comfort;
 • Regelmatig draaien en keren van de matras is noodzakelijk. Het verlengt de levensduur ervan ;
 • Lucht de matras regelmatig en vouw deze nooit geheel dubbel;
 • Enkele weken na eerste gebruik neemt men vaak een lichte indruk van de toplaag waar. Dat is een normale zetting van materialen.

De beddenspeciaalzaak voor maatwerk

Het kiezen van een slaapsysteem verlangt een deskundig advies afgestemd op persoonlijke wensen en eisen. Men raadt af om een bed of matras online te kopen. Goede voorlichting door een ter zake kundige is onontbeerlijk. Een beddenspeciaalzaak vertegenwoordigt in de regel alle bekende merken en kan een maatwerkadvies leveren. En is eenmaal de keus voor een optimaal slaapsysteem gemaakt dan is men toe aan de volgende stap: een goed dekbed.

Wat kan je doen met de oude matras?

De huidige generatie matrassen levert wereldwijd een aanzienlijke bijdrage aan de gigantische afvalberg. Door de complexe samenstelling ervan was recyclen nooit mogelijk. Er zat niet veel anders op dan inleveren voor het grofvuil bij milieustations. Eind 2018 evenwel bracht Koninklijke Auping samen met DSM een recyclebare matras op de markt. Men wist de complexiteit van de matras terug te brengen tot twee basiselementen. Die elementen verbindt men met een speciaal ontwikkelde lijm. En later kan men die onder invloed van warmte weer simpel van elkaar scheiden. Er is niet langer sprake van schuim en brandvertragers. Auping draagt overigens ook zorg ook voor de nodige inzamelpunten.
© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedden merken - Welk merk bed kies je?Als je een bed wilt kopen kun je uit verschillende merken kiezen. Ieder merk heeft zijn voordelen en nadelen. Vergelijk…
Soorten bedden - Welke soort bed kies je?Als je van plan bent om een ander bed te kopen kun je kiezen uit verschillende modellen. Welk soort bed het meest geschi…
Boxspring kopen: Waarop letten bij kopen van een boxspring?Wat is nou eigenlijk een boxspring en waarom is dit zo'n goed bed dat het ook wel hotelbed wordt genoemd? Wat zijn de vo…
Het kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustHet kiezen van het juiste matras voor een goede nachtrustEen matras is een belangrijke factor voor de kwaliteit van je nachtrust. Het is daarom goed om te kijken of je wel op he…

Kopen bij de kringloopwinkel biedt voordeelKopen bij de kringloopwinkel biedt voordeelUw huis inrichten kan goedkoop door in te kopen bij de kringloopwinkel. De kringloopwinkels hebben geprofiteerd van de e…
Een nieuwe bank kopen, waar moet je op lettenEen nieuwe bank kopen, waar moet je op lettenVoor veel mensen zijn meubels een grote uitgave, je koopt niet ieder jaar een nieuwe bank. Dat betekend dan ook dat we j…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Prinz Peter, Pixabay
 • Bericht Dagblad De Limburger van 5-12-2008: "Doorbraak recyclebaar matras"
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 08-12-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.