Alles over bedden en matrassen
Een derde deel van ons leven brengen we door in bed. Des te belangrijker om het juiste bed en de juiste matras te vinden. Een advies vooraf: trek er ‘s ochtends en goed uitgerust op uit om een bed en/of matras te kopen. 's Avonds voelt het lichaam vermoeid aan. Dan lijkt elk bed comfortabel bij het testen. Hoe dan ook, wie op zoek is naar een nieuw bed en matras, verdwaalt al snel in het ruime aanbod. Kies je voor die ene aanbieding of ga je voor kwaliteit? Met al die merken, soorten en modellen zie je door de bomen het bos niet meer. Welke matras is goed voor mij? En wat is de beste combinatie? Wel, de perfecte matras bestaat niet. Elk lichaam is anders gebouwd en de matras moet bij de persoon passen. Een goede en passende matras biedt makkelijk plaats voor billen en schouders. Wanneer je op de rug ligt, moet de wervelkolom zijn natuurlijke vorm bewaren en niet buigen.
Wat is nodig voor een goede nachtrust?
Een mens slaapt een groot deel van zijn leven. De kwaliteit van je slaap is dan ook essentieel voor je algemeen welzijn. Maar wat heb je allemaal nodig om goed te kunnen slapen? Het voornaamste is uiteraard
het bed, bestaande uit:
- een bedbodem
- een matras
- een hoofdkussen
- een dekbed of deken
- het beddengoed
Welk slaapsysteem kiezen?
Belangrijk is dat alle componenten optimaal op elkaar zijn afgestemd. Niet elke matras kan zomaar op een willekeurige bedbodem worden gelegd. Het draait altijd om een juist samenspel van de diverse onderdelen. We noemen dat met een mooi woord
slaapsysteem.
Men onderscheidt grofweg vijf slaapsystemen:
- Lattenbodem
- Spiraal
- Boxspring
- Traagschuim
- Waterbed
Waaraan moet een goed slaapsysteem (bed en matras) voldoen?
Een
juiste ergonomie van het slaapsysteem draagt onder meer bij aan:
- goede ondersteuning;
- drukverlagende werking;
- goede ventilatie;
- vochtregulatie;
- stabiliteit van degene die erop slaapt.
Kwaliteit van gebruikte materialen en goed onderhoud zijn cruciaal
Persoonlijke voorkeur en lichaamskenmerken zijn uiteraard de voornaamste factoren bij de aankoopkeuze. Maar kwaliteit van de gebruikte materialen en goed
onderhoud bepalen mede hoe goed een bed zijn werk doet. Traagschuim van Tempur bijvoorbeeld is superieur ten opzichte van concurrerende traagschuimprodukten. Uitstekende gebruikerservaringen en de gebleken duurzaamheid van dit systeem zijn een indicatie voor dit kwaliteitsverschil.
Lattenbodem
De lattenbodem boekte eind jaren 80 een enorme vooruitgang. Toen ontwikkelde een Zwitserse fabrikant een lattenbodem met een tot dan toe ongekende veerweg van 6 centimeter! Die lattenbodem en het daarbij gecombineerde matras, bezitten een ongeëvenaard aanpassend vermogen. Daarnaast is het ook een
zelfregulerend systeem dat zich automatisch aan je lichaam aanpast. Een in alle opzichten ergonomisch verantwoord concept!
Spiraal
De bekende spiraalbodem is een vinding van Koninklijke Auping uit Deventer. De metalen bodem van Auping heeft zich ontpopt tot een geliefd slaapsysteem met vele extra’s. Uiteraard in combinatie met de speciaal daarvoor geproduceerde Aupingmatrassen. Daarbij kan men zelfs voor luchtmassage opteren.
Boxspring
Het boxspringsysteem kent al een eeuwenlange historie. Maar het systeem is omstreeks 2005 begonnen aan een indrukwekkende opmars in ons land. Bij boxspring is er sprake van twee of meer lagen stalen veren op elkaar. Die moeten voor een aangenaam slaapcomfort zorgen. We onderscheiden:
- de traditionele boxspring (Auping en Treca de Paris bijvoorbeeld)
- en de Zweedse boxspring. Die variant bezit nog een extra toplaagje. Marktleider is de Zweedse Carpe Diem met een buitengewoon aangenaam slaapcomfort.
Traagschuim
Verantwoordelijk voor de afnemende populariteit van het waterbed is vooral het Deense merk Tempur. Dit door Nasa ontwikkelde traagschuimproduct rekende af met een aantal nadelen van het waterbed. Het veroverde in no time de gehele wereld. Tegenwoordig is Tempur de grootste matrassenfabrikant ter wereld!
Waterbed
Het waterbed was ooit een zeer gewild slaapsysteem. Liefst 20 procent van alle verkochte bedden waren waterbedden. Inmiddels is dat afgenomen tot minder dan 0,5 procent. Nieuwe trends en praktische eigenschappen deden het waterbed nagenoeg geheel van de markt verdwijnen.
Onderhoudstips voor matrassen
- Op een enigszins verende en goed ventilerende matrasbodem biedt je matras het beste comfort;
- Regelmatig draaien en keren van de matras is noodzakelijk. Het verlengt de levensduur ervan ;
- Lucht de matras regelmatig en vouw deze nooit geheel dubbel;
- Enkele weken na eerste gebruik neemt men vaak een lichte indruk van de toplaag waar. Dat is een normale zetting van materialen.
De beddenspeciaalzaak voor maatwerk
Het kiezen van een slaapsysteem verlangt een deskundig advies afgestemd op persoonlijke wensen en eisen. Men raadt af om een bed of matras online te kopen. Goede voorlichting door een ter zake kundige is onontbeerlijk. Een beddenspeciaalzaak vertegenwoordigt in de regel alle bekende merken en kan een maatwerkadvies leveren. En is eenmaal de keus voor een optimaal slaapsysteem gemaakt dan is men toe aan de volgende stap: een goed dekbed.
Wat kan je doen met de oude matras?
De huidige generatie matrassen levert wereldwijd een aanzienlijke bijdrage aan de gigantische afvalberg. Door de
complexe samenstelling ervan was
recyclen nooit mogelijk. Er zat niet veel anders op dan inleveren voor het grofvuil bij milieustations.
Eind 2018 evenwel bracht Koninklijke Auping samen met DSM een
recyclebare matras op de markt. Men wist de complexiteit van de matras terug te brengen tot twee basiselementen. Die elementen verbindt men met een speciaal ontwikkelde lijm. En later kan men die onder invloed van warmte weer simpel van elkaar scheiden. Er is niet langer sprake van schuim en brandvertragers. Auping draagt overigens ook zorg ook voor de nodige inzamelpunten.