Kerstversiering in en om het huis

Kerstversiering in en om het huis Als de economie minder gaat dan wordt de aankleding bij feesten zoals kerst uitbundiger. Men probeert in de eigen vertrouwde omgeving een prettige en veilige sfeer te creëren en de winkels doen er graag aan mee.

Wat is er zoal voor binnen?

Om de traditionele boom kunnen we niet heen, een echte boom met de heerlijke dennengeur en de laatste jaren zijn zeker de grotere exemplaren erg in trek. Let wel, de prijs van de bomen zit in een sterk stijgende lijn.
Voor wie de kunstboom neemt zijn er exemplaren die niet van echt te onderscheiden zijn en voor de mensen met weinig tijd, zijn er kunstbomen die grotendeels aangekleed zijn. Prijzen variëren van 50 euro tot zo’n 400 euro. De slingers zijn op vaste punten vastgemaakt aan de takken van de boom en de balletjes zijn niet kapot te krijgen. Wel zo gemakkelijk met kleine kinderen en huisdieren. Dit type kerstbal is overigens ook los te koop. Echter, echt over creativiteit kun je in deze niet spreken.

Versieringen in huis

De ballen voor in de boom zijn per stuk en in serie te koop. In een kleur van klein glinsterend tot extra grote modellen die alleen maar erg mooie glanzend zijn en extra feestelijk naar de lichtsliert in de boom. Let op dat gekleurde lichtjes niet altijd mooier maken, er zijn lichtsnoeren met “trosjes” warm wit tot geel licht die de glanzende kerstballen een magische sfeer geven. Deze lichtsnoeren kunnen ook elders in huis gedrapeerd worden. Voor de raam bijvoorbeeld, voor aan de voorzijde van een open boekenkast of neem de keuken eens mee in kerstsfeer. De meer afwijkende kleuren aubergine, paars en diepblauw worden steeds meer verkocht en als alles in deze sfeer is, kan het totaalplaatje erg sfeervol zijn.

Ook de ledverlichting heeft zijn intrede in de kerstsferen gedaan. Zacht gekleurde lampjes in verschillende lichtslierten. Ook zelfgemaakte composities doen het goed. Bijvoorbeeld een grote groene dennentak, een lichtsliert en enkele mooie ballen (niet te veel verschillende kleuren gebruiken) kan de plaats van bijvoorbeeld een schilderij, litho of ets innemen gedurende de kerstperiode. Maar als je een grote plant in huis hebt, kan deze ook prima in kerstsfeer meegenomen worden.

Naast de glinsterende en meer traditionele kleuren als goud en zilver zijn zoals gezegd warm rood (bloedrood en bordeaux), diep paars en verschillende diep blauwe (tot nachtblauw) tinten erg in trek. Voor de wat strakkere aanpak is het blauw een mooi alternatief en dit zelfs gecombineerd met verschillende harde groentinten. Deze kleuren worden ook veel gebruikt bij een kunstboom in zilverkleur of de blauwspar (echte boom). Tenslotte is oranje ook een kleur die zo nu en dan opduikt, niet het felle oranje maar het warme oranje, een mooie kleur en uitermate geschikt om met goudtinten te combineren.

Voor degene die niet goed in kleurcombinatie is, verschillende warenhuizen hebben complete sets te koop.

Zelf knutselen

Er wordt genoeg zelf geknutseld en veelal met extra versieringen in huis, zoals:
 • Een kersttafereel voor aan de muur ingelijst in hout, een houten frame wat zelf naar smaak is aan te kleden.
 • Een traditionele kerstkrans voor aan de deur, een rond frame van gevlochten gaas wat zelf aan te kleden is met takken, kerstballen en licht.
 • Een kersttak voor op tafel, een recht frame van gevlochten gaas was zelf aan te kleden is met groen, kleine kerstballetjes of andere leuke kleine hebbedingetjes.
De benodigde materialen zijn bij een hobbywinkel te koop. Veelal los en soms in geomplete setjes.

Wat is er zoal voor buiten?

 • Buiten treffen we ongetwijfeld bij menigeen de voorgevormde arrenslee, het hert of de kerstman in lichtslierten verpakt. Soms heel stijlvol en soms sterk uit de toom vallend door te veel of de groot voor de betreffende woning.
 • Subtieler is het mogelijk door zelf met lichtslierten aan de slag te gaan. Deze lichtslierten kunnen zelfs buiten de kersttijd nog gebruikt worden.
 • Zorg altijd dat je lichtslierten en verlengsnoeren voor buiten hebt, de lichtslierten zijn er in verschillende lengte en soorten. Van eenvoudige dunne snoeren die subtiel weg te werken zijn tot lichtslierten met trossen licht. Al of niet met dimmer om zelf de sterkte aan te geven.
 • Denk bij de lichtslierten aan markante bomen in de voor- of achtertuin, wellicht bij de voordeur of het pad naar de voordeur. De dikke platte lichtslierten zijn uitermate geschikt voor op de grond en kunnen met krammetjes op bepaalde plaatsen vastgezet worden, zonder het snoer te beschadigen.
 • Bij een waterpartij kan wat extra verlichting ook heel feestelijk zijn. Hetzij speciale lichtbolletjes voor in het water, hetzij een lichtsnoer vastgezet om de rand van de waterpartij.
 • Erg fraai zijn de enorm grote kerstballen voor buiten. Het zijn kerstballen van speciaal materiaal in de typische kerstkleuren en met een diameter van minimaal 15 cm oplopend tot zo’n 40 cm. Combineer het met een lichtsnoer en je hebt buiten ook een aangeklede boom staan.
 • De buitenmaterialen kunnen stevig vast gezet worden, dit zal een diefstal niet altijd tegenhouden maar wel moeilijker maken.
 • Heb je toevallig nog een kruiwagen, gebruik deze dan met kerst door een lichtsnoer om de contouren van de kruiwagen te binden en de kruiwagen zelf op te vullen met een bak (voor het water) en takken van een kerstboom. Steek er her en der wat middelgrote kerstballen in of een kerstmannetje voor buiten.

Kortom, er is veel te koop. Dus als je los wilt gaan ... mogelijkheden te over!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Kerstquiz bij dementie: braintraining triggert herinneringenKerstquiz bij dementie: braintraining triggert herinneringenDecember, de feestmaand, is in zorgcentra en verpleeghuizen een drukke maand voor activiteitenbegeleiders/welzijnsmedewe…
Mooie, gekke en bijzondere kerstballen door de jaren heenKerstballen bestaan al vele jaren. Deze kleurrijke versiering wordt al sinds de 19e eeuw toegepast om de kerstboom tijde…
Kerstzang met dementerenden: traditioneelKerstzang met dementerenden: traditioneelKerstliederen zingen met ouderen met dementie, bijvoorbeeld t.g.v. Alzheimer, is een sfeervolle, traditionele en vertrou…

Traprenovatie: de nieuwe woontrendTraprenovatie, je komt het steeds vaker tegen op televisie en in magazines. Reclame over het renoveren van uw trap komt…
Vloerbedekking: Keramische en cementtegelsDe ‘gewone’ tegels zijn te onderscheiden in verschillende soorten. Hierbij volgen de voor- en nadelen van de 2 meest gek…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 18-11-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.