Woontrend 2013: robuuste kamerplanten

Kamerplanten kunnen in belangrijke mate de sfeer in huis bepalen, zeker in een woonkamer. Daarom is het van belang dat de gekozen planten passen bij het interieur. Dat neemt echter niet weg dat er ook in kamerplanten trends zijn die komen en gaan. Gedurende sommige periodes zijn bepaalde planten wat geliefder dan anderen. Dit jaar is er wat dat betreft sprake van een opmerkelijk ommekeer in de kamerplantmode. Deze valt het beste te omschrijven als de terugkeer van de jaren ’70 plant ofwel de grote, robuuste bladplant. En daar zit een geschiedenis achter. Artikelindeling (interne links)

Kamerplanten in de jaren ‘70

Binnen de geschiedenis van de kamerplant gebeurde er in de jaren ’70 iets opvallends. Voor het eerst kwamen moderne, rechte interieurs in de mode en daar bleken de veelal bloeiende plantjes die men graag in huis had niet in de passen. Daardoor werd het beschikbare assortiment aan kamerplanten hierop aangepast met grote bladplanten, boompjes en cactussen. Deze stonden veel beter in een strak en recht interieur.

Vanaf toen gingen mensen planten als de ficus, dieffenbachia, yucca, koffieplant en grote, rechte cactus in hun huis zetten. Die trend zou nog een tijd aanhouden. In de jaren ’90 groeide echter nieuwe interesse voor bloeiende planten als orchideeën en hortensia’s. Ondertussen werd de exotische palm de populairste grote plant in huis en hield ook de Ficus Benjamina met zijn relatief kleine bladeren lang stand.

 Dieffenbachia Seguine / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD) Dieffenbachia Seguine / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Weer modieus

Dit jaar is er een nieuwe ommekeer. De robuuste plant op stam en/of met grote bladeren en de grote cactus zijn terug. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ook het strakke, rechte interieur weer populair is, net als designklassiekers uit de jaren '50, '60 en '70.

Palmen en orchideeën blijven het onverminderd goed doen, maar de Ficus Benjamina lijkt uit de gratie. Dit wel ten gunste van ficussen met groter typen bladeren. Ook de dieffenbachia en koffieplant zijn weer modieus. Let wel op bij met de dieffenbachia, want die is behoorlijk giftig voor huisdieren (en mensen).

De onderstaande planten zijn echter het meest trendy.

Yucca en Dracaena

De yucca, ook wel mayaboom, en dracaena, ook wel drakenboom (zie foto bij inleiding), zijn nauw verwante plantensoorten uit de agavefamilie. Ze hebben nog een minder bekend zusje, de cordyline. Dit zijn allemaal planten op stam of liever gezegd boompjes. Uit de stam groeien lange puntige bladeren in een rozet naar boven. Aan de onderkant vallen oudere bladeren af, waardoor de stam steeds langer wordt. Dat maakt hem kaler, maar ook meer karaktervol. De planten passen door deze vorm goed in een strak interieur met veel rechte lijnen.

Maranta in oerwoud / Bron: Vlmastra, Wikimedia Commons (Publiek domein)Maranta in oerwoud / Bron: Vlmastra, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Calathea

De Calathea hoort tot de plantenfamilie van de maranta’s welke opvalt door hun bijzonder mooie bladeren. De calathea is hiervan de meest voorkomende kamerplant en momenteel volop verkrijgbaar. Feitelijk werd hij pas eind jaren ’90 als kamerplant ontdekt in het Zuid-Amerikaanse oerwoud. Daardoor kwam hij in het jaren ’70 interieur nog niet voor.

Dat neemt echter niet weg dat calathea's helemaal passen in de trend van grote bladplanten. Daarbinnen zijn ze nu winnaar op het gebied van mooiste bladeren.
De calathea is in veel verschillende interieurs inpasbaar, maar lijkt minder geschikt voor een landelijke inrichting. De meeste exemplaren hebben een vrij donker blad dat niet goed past bij een inrichting met lichte kleuren. In een kamer met veel donkere kleuren staat hij het mooiste.

Cactus

Kleine cactussen zijn altijd populair gebleven, want je hebt er een makkelijk plantje aan. Grote modellen waren echter niet altijd in de aanbieding, want zo’n grote paal vol doornen hoeft niet iedereen in huis. De afgelopen jaren is de cactus echter aan een nieuw leven begonnen met nieuwe namen voor een aantal soorten en ondersoorten en met meer belangstelling voor de bloeiende cactus. Dat komt goed uit nu het rechte en strakke interieur ook weer in populariteit groeit. Daarin komt de hoge cactus met zijn rechte vormen volledig tot zijn recht.

Andere bladplanten

Verschillende andere bladplanten die het momenteel goed doen zijn:
  • De bananenplant. Pas wel op, want dit is een enorme snelle groeier. In de huiskamer zullen ze uiteraard geen eetbare bananen leveren.
  • Sanseveria / Bron: HKPlant123, Wikimedia Commons (Publiek domein)Sanseveria / Bron: HKPlant123, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • De sanseveria. Lange tijd werd deze gemakkelijk te onderhouden plant met spitse bladeren verguisd als een ouderwetse plant. Een andere benaming ervoor is ‘vrouwentongen’, maar die wordt steeds minder gebruikt. Zeker nu deze wat kleinere maar typische kamerplant eindelijk is erkend als geschikte toevoeging aan een moderne huiskamer.
  • De bladbegonia (Begonia Rex). De mooi getekende bladeren van deze uit Azië afkomstige plant kunnen wel 30 centimeter lang worden, waardoor de plant gemakkelijk kan omvallen. Koop er daarom gelijk een grote, zware pot bij. Verwacht bij deze plant niet dezelfde bloemen als bij kleinere, bloeiende begonia’s.
  • De lepelplant. Ideaal aan deze plant is dat hij mooie grote bladeren heeft, maar ook fraai gevormde bloemen (mits de plant voldoende licht en regelmatig water krijgt). Daarmee is deze plant zowel geschikt voor klassieke als moderne interieurs.
  • Het bonsaiboompje. De Japanse bonsaicultuur is ook in de jaren '70 ontdekt. Later is het meer iets geworden voor liefhebbers. Ook dat is aan het veranderen. De aandacht voor dit karaktervolle boompje wordt weer breder.

Lees verder

© 2013 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…
De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?Kamerplanten of sierplanten in huis zijn een echte must. De mooie planten creëren een rustieke sfeer en kunnen bijdragen…
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…
Makkelijke kamerplantenMooie groene planten op de vensterbank in een hoge decoratieve vaas? Een grote pot vol met frisse groene plantjes in de…

Landelijke woontrend: verweerd en gebleekt houtBinnen de landelijke interieurstijl is hout dat er oud, verweerd en/of gebleekt uitziet al langer populair. Voorlopig za…
Een kleine keuken inrichtenEen kleine keuken inrichtenVeel woningen in Nederland, zowel oud als nieuw, hebben een kleine tot zeer kleine keuken. Grondprijzen zijn torenhoog e…
Bronnen en referenties
  • Nico Vermeulen - 'Kamerplanten encyclopedie.' 2011 Lisse.
  • http://www.droomhome.nl/groen-wonen/groen-in-huis/trendy-planten-en-interieur-tips-moderne-kamerplanten-ideeen.html
  • http://www.wonenonline.nl/interieur-inrichten/planten-bloemen/woonplant-februari-2013-dracena.html
  • E. van Benthem & N. van der Werf - ' Potplanten en hun geschiedenis'. In: I. Stroucken red. - 'Geschiedenis van de kamerplant.' Utrecht 1991
  • Foto inleiding: Dracaena Dorado
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Vlmastra, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: HKPlant123, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Varenna (113 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.