Wat hoort in België nu eigenlijk in de PMD-zak en wat niet?
Recycleren is met de jaren steeds belangrijker geworden. Het is belangrijk voor het milieu en daar heeft iedereen baat bij. Het is echter niet altijd evident om te weten welk afval je waar moet gooien. Zo hebben wij in Vlaanderen een PMD-zak, maar voor veel mensen is het nog steeds niet duidelijk wat er wel of niet in de blauwe, doorzichtige zak mag.
Waarvoor staat PMD?
De afkorting staat eigenlijk voor drie groepen en op die manier zou je moeten weten wat er al dan niet in de zak mak. De omschrijvingen zijn echter niet altijd even duidelijk.
- De P staat voor plastic flessen en flacons
- De M staat voor metalen verpakkingen
- De D staat voor drankkartons
- ...
Wat behoort tot de P?
Petflessen zijn flessen waarin drank verkocht wordt. Met flacons bedoelen ze flessen met douchegel, shampoo,... Ook de grotere bidons van wasverzachter, vloeibaar wasmiddel, afwasmiddel,... mogen in de PMD-zak gegooid worden. Het gaat hier wel over flessen met een maximum inhoud van 8 liter!
Wat hoort er zeker niet bij:
- Botervlootjes
- Plastic zakken
- Plastic folie
- Yoghurtpotjes
- Puddingpotjes
- Plastic bestek
- Bidons met gevaarlijke of bijtende producten
- ...
Wat behoort tot de M?
Met metalen verpakkingen bedoelt met vooral conservenblikken, drankblikjes en kroonkurken. Ook aluminiumschaaltjes of -borden horen bij deze groep. Gewone aluminiumfolie hoort echter niet in de PMD-zak thuis! Schaaltjes en borden kunnen nog gesmolten worden, maar folie verbrandt gewoon in de oven. Ook spuitbussen (bv. van deodorant) vallen onder de M van metalen verpakkingen.
Wat hoort er zeker niet bij:
- Spuitbussen met gevaarlijke of bijtende producten
- Injectienaalden
- ...
Wat behoort tot de D?
Eigenlijk is dit de makkelijkste groep. Alle drankkartons behoren tot de D. Deze kartons bestaan meestal uit drie laagjes: karton, plastic en aluminium. Denk maar aan de dozen van melk, fruitsap,... De drie laagjes worden tijdens het recyclageproces van elkaar gescheiden.
Wat hoort er zeker niet bij:
- Al de andere soorten karton horen bij papier en karton! (Vuil of vettig papier en karton hoort bij het restafval)
Wat gebeurt er als de inhoud van je zak toch verkeerd is?
De PMD-zak is van doorzichtig plastig gemaakt waardoor de ophalers de inhoud van de zak kunnen zien. Als zij merken dat er zich dingen in de zak bevinden die er niet in thuishoren, dan wordt er een sticker op gekleefd. Daarop staat: 'foute inhoud'. Zo weet je dat er iets niet in orde is. Uiteraard nemen ze die PMD-zak ook niet mee. Je sorteert de zak dan best zelf opnieuw en na twee weken kun je de zak dan terug buiten zetten. Kun je echter niet zo lang wachten, dan mag je met PMD ook altijd naar het containerpark.
Wat gebeurt er met je PMD-zak?
Alle zakken worden afgevoerd naar een sorteercentrum. Daar wordt alles gescheiden in verschillende groepen. Dit gebeurt deels machinaal en deels manueel. De blauwe zakken worden machinaal kapotgescheurd en dan worden ze getransporteerd via een lopende band. Eerst worden de stukken plastic zak er vantussen gehaald en wordt er een eerste keer al zoveel mogelijk samengebracht. Drankkartons bij drankkartons, petflessen bij petflessen, metaal bij metaal,... In een volgende stap moeten de grote groepen dan nog eens gesorteerd worden. Zo worden de witte petflessen en gekleurde flessen uit elkaar gehaald. Zo gaat het proces verder tot elke soort bij elkaar ligt. Zo maakt het sorteercentrum verschillende balen die dan allemaal naar een specifieke verwerken gaan. Petflessen worden verwerkt tot fleeces, aluminium blikjes tot barbecues,...
Weetjes
- Hang nooit bidons aan de buitenkant van de zak!
- Je hoeft de flessen niet uit te spoelen, zorg er wel voor dat ze leeg zijn.
- Doppen mogen op de flessen blijven zitten.