De Senseo schoonmaken of ontkalken met azijn of citroenzuur?

De Senseo schoonmaken of ontkalken met azijn of citroenzuur? We hebben er inmiddels allemaal wel een thuis staan; een Senseo. Omdat we er vaak dagelijks gebruik van maken kan er zich kalk ophopen in de buisjes van het Senseo apparaat. Er zijn verschillende manieren om dit te verwijderen en te voorkomen dat de buisjes verstopt raken. Ontkalk met citroenzuur; goedkoop en doeltreffend!

Waardoor zit er kalk in mijn Senseo?

In ons leidingwater zit soms veel kalk, dit verschilt per gebied in Nederland. Woon je in een gebied van Nederland met hard water dan zit er veel kalk in het water. Veel kalk betekent veel kans op kalkafzetting in apparaten waarvoor we water nodig hebben, zoals de Senseo. Er zijn verschillende manieren om de vorming van kalk te voorkomen of te verwijderen.

Hoe kan ik kalkafzetting voorkomen?

Woon je in een gebied waar het water erg hard is en je apparaten gaan om de haverklap kapot? Dan kun je kalkafzetting voorkomen door middel van een waterontharder. Er zijn verschillende van dit soort instalies op de markt. Vaak is het installeren ervan niet goedkoop, de keuze hangt af van je persoonlijke situatie. Natuurlijk kun je ook kiezen om de apparaten een paar keer per jaar te ontkalken, dit is vaak voldoende in gebieden met minder hard tot zacht water.

Hoe kan ik mijn Senseo snel en goedkoop ontkalken?

Omdat in een Senseo het water door vele buisjes gaat en de kalk zich overal kan afzetten is het reinigen van alleen het tuitje niet voldoende.

De Senseo ontkalken met speciale schoonmaaktabletten

Senseo levert speciale ontkalker voor uw apparaat. Maar er zijn ook andere manieren om uw Senseo te reinigen.

De Senseo ontkalken met citroenzuur

Citroenzuur (de kleine gele flesjes in de supermarkt) is een ideaal middel tegen kalk, is goedkoop en is minder belastend voor ons milieu. Citroenzuur is verkrijgbaar in vrijwel elke supermarkt. Begin het reinigen van de Senseo met het plaatsen van een grote bak onder de tuit. Vul hierna het reservoir, normaal voor water, met water en een beetje citroenzuur. Om te zorgen dat het water in een keer door de Senseo wordt gepompt druk je de knoppen voor een en twee koppen koffie tegelijk in. Het reservoir met het mengsel van water en citroenzuur zal nu in een keer door de Senseo worden gepompt. Doordat het mengsel op alle plekken komt waar normaal ook water komt gaan overal vuildeeltjes loszitten. Herhaal daarom deze procedure net zo vaak tot het water dat uit de tuit komt helder is. Citroenzuur geeft een sterke geur af, spoel na het schoonmaken met citroenzuur de Senseo nog een aantal keren door met gewoon kraanwater tot de geur is verdwenen.

De losse onderdelen van de Senseo reinigen

De losse delen van de Senseo kunnen gewoon in de vaatwasser. Mochten er hardnekkige kalkafzettingen zijn dan even in een badje van water en schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is ook minder geschikt voor het reinigen van de binnenkant van het apparaat. Het zou sommige plastic delen binnenin het apparaat kunnen aantasten waardoor deze kunnen gaan scheuren en/of lekken.

Voorkomen beter dan oplossen

Spoel het apparaat geregeld door, hierdoor kan vuil zich niet ophopen en raken de buisjes niet verstopt. Lekkages in de Senseo worden vaak veroorzaakt door slecht onderhoud of verkeerd gebruik. Bovendien kan een vies apparaat een rare bijsmaak aan je koffie geven en dat is iets wat we niet willen. Een lekker kopje koffie uit een schoon apparaat, maak je Senseo vandaag nog schoon!
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senseo koffiepads makenSenseo koffiepads makenEr worden elke dag miljoenen liters koffie genuttigd vele daarvan worden gezet met een koffiefilter maar tegenwoordig is…
Kosten koffie met Senseo of NespressoDe Senseo en de Nespresso machine worden steeds populairder. Steeds minder mensen maken gebruik van een ouderwets koffie…
Nespresso apparaat/machine ontkalken/reinigen; citroenzuurNespresso apparaat/machine ontkalken/reinigen; citroenzuurHet ontkalken van je apparatuur in huis kan een lastige klus zijn, vooral als het water hard is en dus veel kalk bevat.…
De Coffeeduck: gemalen koffie in de SenseoDe Coffeeduck: gemalen koffie in de SenseoIn bijna ieder huishouden wel te vinden: de Senseo. In onze gehaaste maatschappij is het zetten van een snelle bak koffi…

Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast. Zodra ons eten willen bewaren plaatsen we dit meestal in de koelkast. Maar zijn alle voe…
Hoe bestrijd ik maden in mijn container?De containers zijn voor velen een doorn in het oog. Ze zien er niet uit en nemen veel ruimte in beslag. Als de container…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 24-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.