Babykleding wassen. Waar moet ik rekening mee houden?
Voordat je baby geboren wordt doe je er goed aan om alle kleertjes, dekentjes en hydrofielen te wassen. Nieuwe producten bevatten namelijk chemicalien waaraan je een kleintje liever niet bloot wilt stellen. Producten die al eerder gebruikt zijn, bijvoorbeeld voor de oudere kinderen of door familieleden, kunnen vaak ook wel weer een wasbeurtje gebruiken. Een goede periode om met de babywas te beginnen, is zo rond de 34 weken zwangerschap.
Waarom babykleertjes wassen voor het dragen
Het is verstandig alle babykleertjes te wassen voordat ze in gebruik worden genomen. Vaak zitten er vanuit het productieproces bacteriën in de kleding die irriterend kunnen zijn voor je baby's huidje. Het huidje van een baby is nog erg teer en dun. Het is nog niet zover ontwikkeld als bij volwassenen. om deze reden zijn ze dan ook veel gevoeliger voor het oplopen van (huid)infecties en bacteriën. Dit wil je natuurlijk voorkomen bij je pasgeboren baby. Het wassen van de kleertjes voorkomt dus irritatie aan de babyhuid.
Knuffels
Ook bij knuffels is het aan te raden deze van tevoren te wassen. Knuffels kunnen al een tijdje in een winkel of magazijn hebben gestaan en kunnen zodoende (onzichtbaar) vuil of stof bij zich dragen. Veel wasmachines hebben een speciaal wasprogramma voor kwetsbare zaken als knuffels. Heeft jouw wasmachine dit niet? Dan volstaat een handwasje ook prima, of een wasje op lage toeren in de wasmachine.
Temperatuur
Voor het milieu is het uiteraard beter om op lage temperatuur te wassen. Tegen alle goede adviezen in, is het in dit geval toch echt verstandig om te wassen op hogere temperatuur. Babykleren kunnen de eerste maanden gerust gewassen worden op 60 graden. Zo worden de meeste bacteriën in de wasmachine gedood. Uiteraard kunnen niet alle kleertjes dit hebben. Het zou zonde zijn als kleertjes door het wassen krimpen of hun vorm verliezen. Kies bij twijfel gewoon voor een wasje op 30 of 40 graden. Zaken als hydrofiel doeken, spuugdoeken en washandjes kunnen natuurlijk wel op 60 graden worden gewassen. Ook rompertjes kunnen vaak zonder problemen op 60 graden worden gewassen. Maar bij twijfel, kies dan voor een lagere temperatuur. Tegenwoordig zijn de wasmiddelen zo goed dat je bij 30 graden al heel veel schoon krijgt. Om de kleertjes zo lang mogelijk mooi te houden kun je ze het best binnenstebuiten wassen.
Het gebruik van wasverzachter
Niets is lekkerder dan de geur van frisgewassen kleding. Wasverzachter zorgt voor heerlijk geurende, zachte was. Toch is het verstandig om de eerste maanden na de geboorte van de baby geen wasverzachter te gebruiken. De geurstoffen die hier aan toegevoegd worden kunnen irritatie veroorzaken op het huidje van je baby. Ook wordt er in sommige wasmiddelen wasverzachter toegevoegd voor een lekker geurtje. Controleer voordat je de babykleertjes gaat wassen, of dit bij jouw wasmiddel het geval is. Verder worden babykleertjes vaak gemaakt van zachte stofjes, die ook zonder gebruik van wasverzachter lekker zacht en soepel blijven.
Wasmiddel
Je kunt het beste kiezen voor een wasmiddel dat neutraal is. Hier zijn geen geur- en kleurstoffen aan toegevoegd. Verder zijn ze PH-neutraal en dermatologisch getest. Er zijn overigens ook wasverzachters te verkrijgen die PH-neutraal zijn en geen irritatie kunnen veroorzaken aan het huidje van je baby. Mocht je dus echt graag een wasverzachter willen gebruiken, kies dan voor deze variant. maar nogmaals: doe dit liever niet in de eerste paar weken na de geboorte.
Geurbuiltjes in de kledingkast
Wil je toch liever op een andere manier een lekker geurtje aan de babykleding? Kies dan voor geurbuiltjes in de kast! Hierdoor komt er een subtiel geurtje aan de kleding te zitten, waardoor het lekker fris ruikt!
Drogen
Drogen van babykleertjes kan het beste aan de waslijn. Uiteraard kunnen hydrofiele doeken en washandjes ook in de droger, maar zoals algemeen geldt: het wordt er vaak niet mooier op.
Strijken
Het lijkt misschien niet direct noodzakelijk, maar toch is het goed om alle babykleertjes te strijken. Het liefst, voor zover het materiaal het toelaat, op hoge temperatuur! Hierdoor worden vrijwel alle nog overgebleven bacteriën gedood. Om de kleding zo lang mogelijk mooi te houden, kun je de kledingstukken het best binnenstebuiten strijken. Strijk nooit over applicaties heen. Na het strijken kun je alles netjes opvouwen en in een schone stofvrije kast leggen.
Wanneer?
Zorg ervoor dat alle babykleertjes gewassen en gestreken in de kast liggen voordat je de 37 weken zwangerschap passeert. Vanaf dat moment kun je namelijk zomaar gaan bevallen. Het is dan prettig om je niet meer druk te hoeven maken over zaken als 'de was'. Een goede tip is om deze klusjes te bewaren voor het laatste trimester van je zwangerschap. Zo tussen de 34 en 36 weken. Wanneer je het later doet, is er een kans dat je al bevallen bent. Doe je het eerder, dan liggen de spullen zo lang in de kast dat het alweer aan een wasbeurt toe is tegen de tijd dat je het kunt gaan gebruiken.
Tevens heb je rond de periode van 34 tot 36 weken vaak zwangerschapsverlof en krijg je last van nesteldrang. Alles moet schoon en netjes voor de komst van de baby. Wat is er dan fijner dan al die babykleertjes eens even lekker wassen en strijken om ze vervolgens in de kast te leggen voor de komst van de baby.