Make-upvlekken uit kleding verwijderen

Make-upvlekken uit kleding verwijderen Wie regelmatig make-up draagt, is ongetwijfeld bekend met vervelende make-upvlekken. Een make-upvlek kan lastig te verwijderen zijn uit je kleding. Veel vlekken gaan er niet zomaar uit in de wasmachine. Vaak is het ook verstandig om het kledingstuk niet direct in de wasmachine te gooien. Je loopt dan het risico dat de vlek alleen maar dieper ingewreven wordt. Gelukkig zijn de meeste make-upvlekken gewoon te verwijderen. Al is daar soms wel wat moeite voor nodig!

Lippenstift

Wanneer je lippenstift op je kleding hebt, is de belangrijkste regel: nooit gelijk wrijven! Hierdoor wrijf je de vlek in de stof. Om de vlek te verwijderen, kun je deze inspuiten met haarlak. Laat het kledingstuk vervolgens een paar uur met rust. Als de haarlak goed ingetrokken en opgedroogd is, kun je het eraf halen. Neem een licht vochtig doekje, en dep de lippenstift weg. De lippenstift komt op deze manier los van de stof.

Een andere manier om lippenstift te verwijderen is door een wattenschijfje met alcohol of wasbenzine op de vlek te deppen. De lippenstift laat los van het kledingstuk, en komt aan het watje te zitten. Herhaal dit net zolang tot de vlek verdwenen is. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon mee wassen in de wasmachine.

Lippenstift uit je kleding krijgen is ook mogelijk met behulp van soda. Doe het kledingstuk in de wasmachine en voeg royaal soda toe. Je kunt het kledingstuk wassen op een normaal programma. Bijkomend voordeel van soda gebruiken is dat het de leidingen van je wasmachine schoonhoudt.

Foundation

Het verwijderen van foundationvlekken kan een lastige opgave zijn. Je kunt proberen om een wattenschijfje met make-up remover te deppen op de vlek. Gebruik het liefst een make-up remover die niet op oliebasis is. De foundation zelf is namelijk vettig, en om dit te verwijderen heb je dus een ontvettend middel nodig.

Mocht de make up remover niet werken, dan kun je het proberen met shampoo, afwasmiddel of keuken ontvetter. Laat dit een uurtje intrekken. Daarna kun je het kledingstuk gewoon mee wassen in de wasmachine. Probeer de vlek het liefst zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de vlek erin zit, hoe lastiger dit wordt.

Mascara

Voor veel vrouwen is mascara de meest onmisbare make-up soort. Het is dus geen wonder dat dit wel eens onverhoopt op kleding terechtkomt. Een manier om mascara uit je kleding verwijderen, is door middel van alcohol. Doe alcohol op een wattenschijfje, en dep hiermee op de vlek. Herhaal dit net zolang totdat de vlek verdwenen is. Vervolgens is het verstandig om het kledingstuk te laten weken in een sopje met gewoon wasmiddel. Daarna kun je het mee wassen in de wasmachine.

Ook voor mascaravlekken geldt dat het vet is. Indien de alcohol niet werkt, kun je proberen de vlek eruit te krijgen met een ontvetter. Gebruik bijvoorbeeld shampoo, afwasmiddel of keuken ontvetter.

Bovenstaande geldt overigens ook voor andere vettige oog make-up, zoals oogpotlood, wenkbrauwpotlood of eyeliner.

Poeder

Make-up in poeder vorm is een van de makkelijkste make-up soorten om uit je kleding te krijgen. Denk hierbij aan oogschaduw, gezichtspoeder of blusher. Wanneer je een vlek maakt hiermee, is het handig om het er eerst even af te kloppen. Alle overtollige poeder valt dan van het kledingstuk af. Alle overtollige poeder kun je verwijderen met een doekje dat je licht vochtig maakt. Wrijf hiermee zachtjes over de vlek heen. Wanneer er dan nog poeder aan het kledingstuk blijft zitten, zou wassen in de wasmachine voldoende moeten zijn.

Nagellak

Een nagellakvlek, is een zeer hardnekkige vlek! Wanneer je nagellak hebt geknoeid, is het van belang om er zo snel mogelijk bij te zijn. Verwijder eerst de overtollige nagellak met een doekje. Neem een wattenschijfje met aceton of nagellakremover, en dep de vlek hiermee op. Helaas kan niet iedere stof hier tegen, en in sommige stoffen zullen lelijke vlekken ontstaan. Helaas is het kledingstuk dan echt niet meer te redden. Maar in dit geval geldt; niet geschoten, altijd mis. Want met een grote nagellakvlek, had je het kledingstuk waarschijnlijk ook niet meer aangetrokken.
© 2015 - 2023 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo krijg je make-up vlekken uit je kledingZo krijg je make-up vlekken uit je kledingMake-up geeft heel makkelijk af op je kleding. Het is heel vervelend en het kan vlekken geven die slecht te verwijderen…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
De houdbaarheid van make-up en nagellakDe houdbaarheid van make-up en nagellakMake-up is niet voor eeuwig houdbaar, veel mensen weten niet precies hoe lang een product houdbaar is. Sommige soorten m…
Hoe je make-up langer blijft zittenHoe je make-up langer blijft zittenMake-up aanbrengen kan 's ochtends de kostbare tijd die je hebt aanzienlijk inkorten. Als je na een paar uur al ziet dat…

Energiezuinig wassen met voorverwarmd waterEen van de grootste energieslurpers die in een huishouden is aan te treffen is de wasmachine. Uiteraard is het gebruik v…
20 tips met zuiveringszout (baking soda)20 tips met zuiveringszout (baking soda)Zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd). Iedereen weet dat je er mee kunt koken, maar wat kun je er eigenlijk nog m…
Bronnen en referenties
  • www.was-tips.nl
  • www.misslipgloss.nl
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 12-04-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.