Repareren van emaille voorwerpen
Het is goed mogelijk om emaille voorwerpen, zoals een ligbad of douchebak, zelf te repareren wanneer deze beschadigd raken. Emaille wordt vooral gebruikt als beschermingsmateriaal, maar kan beschadigd raken wanneer er een hard voorwerp op valt, bijvoorbeeld een hamer. In dat geval is het mogelijk om bij de bouwmarkt een reperatiesetje te kopen van Kingston of remaille. Vervolgens kunt u het emaille laagje voor laagje aanbrengen. Geef het wel voldoende tijd om te drogen en verf het ook achteraf.
Het repareren van emaille voorwerpen hoeft niet moeilijk te zijn. Emaille is een beschermlaag die bestaat uit gesmolten glas. Het emaille, of email wordt vaak over metaal of aardewerk heen aangebracht om dit te beschermen. Ook kan het dienst doen als versiering of om als isolatiemateriaal. Het materiaal werd al door de oude Egyptenaren gebruikt ter versiering, maar werd in de moderne tijd pas massaal vanaf 1920 gebruikt. Er ontstonden toen heuse fabrieken die emaille voorwerpen maakten of het als beschermingslaag aanbrachten op veelgebruikte voorwerpen. Tegenwoordig wordt emaille op tal van voorwerpen aangebracht, vooral met een metalen buitenkant. Denk bijvoorbeeld aan potten en pannen, kooktoestellen, koelkasten en afwasmachines. Verder werden veel reclame- en verkeersborden van oorsprong van emaille gemaakt. Dat komt omdat het materiaal goed bestendig is tegen het weer en niet snel verkleurd. Verder wordt emaille gebruikt ter isolatie, bijvoorbeeld bij koperdraad.
Beschadigd raken van emaille
Ondanks de stevigheid van het materiaal kan emaille ook beschadigd raken. Dat gebeurt meestal als er een hard voorwerp op valt, bijvoorbeeld een hamer. In dat geval kunnen er stukken afbreken of barsten ontstaan in emaille. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen. De meest voor de hand liggende manier is om te proberen om zelf het voorwerp te repareren. Dit is in het geval van bijvoorbeeld een ligbad of een kooktoestel relatief eenvoudig. U kunt bij de meeste bouwmarkten, zoals de Gamma, Formido en Kwantum, kant-en-klare setjes kopen waarmee u het emaille kan repareren. Deze setjes hebben verschillende namen. Een grote aanbieder is Kingston. Een andere grote aanbieder - met een zeer originele naam - is Remaille. Een setje bestaat onder andere uit een of meerdere flesjes vloeibaar emaille.
Zelf repareren
Wanneer u besluit zelf te repareren begint u er mee on de ondergrond goed schoon en droog te maken. Het is belangrijk dat er geen vuil of vochtigheid achterblijft. Anders kan het emaille gaan schimmelen en breekt het binnen de kortste keren opnieuw af. Vervolgens maakt u de ondergrond met behulp van schuurpapier glad. Daarna brengt u het het vloeibare emaille laagje voor laagje aan. U moet dit rustig doen en het emaille de tijd geven om uit te harden. Doorgaans droogt het binnen enkele minuten. Zo gaat u door met het aanbrengen van laagje per laagje tot de plek volledig is opgevuld. Daarna duurt het ongeveer 24 tot 36 uur voordat het materiaal emaille volledig is uitgehard.
Verven van emaille voorwerpen
Als laatste is het verstandig om vervolgens het gerepareerde stukje te verven. De meeste bouwhandels verkopen verf die geschikt is om emaille voorwerpen mee te verven. Ook wordt deze verf aangeboden in verschillende kleuren. Het verven gaat mogelijke kleurverschillen tegen. Deze zijn namelijk bijna altijd zichtbaar, hoe goed u ook uw best doet om dat te voorkomen. Verder voorkomt een goede laag verf dat een voorwerp snel(ler) gaat roesten. Dat is zeker belangrijk wanneer een voorwerp veel met water in aanraking komt, zoals een bad.