Het huishouden doen als u weg bent of slaapt

Het huishouden doen als u weg bent of slaapt Het huishouden is voor de meeste mensen niet echt een hobby. Toch is het huishouden iets wat constant terug zal keren. Zou het niet wat makkelijker kunnen? Zoals een deel van het huishouden doen terwijl u weg bent of slaapt? Dat kan zeker!

Het huishouden doen zonder dat u het doorheeft?

Het huishouden komt bij iedereen constant weer terug. De meeste mensen ervaren het doen van het huishouden ook niet als een leuke taak. Het ene klusje is wellicht leuker dan het andere, maar de meeste klussen nemen tijd in beslag die u soms niet heeft. U kunt ook een deel van het huishouden doen terwijl u weg bent of slaapt.

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger beweegt zelfstandig over de vloer heen waardoor u minder vaak hoeft te stofzuigen. De robotstofzuiger heeft weliswaar minder zuigkracht dan een normale stofzuiger en deze kan vaak niet zo goed in hoeken komen, maar de delen waar deze bij kan worden gestofzuigd terwijl u weg bent. Een ander voordeel van de robotstofzuigers is dat ze geen slang hebben. De robotstofzuiger neemt dan ook veel minder bergruimte in beslag dan een normale stofzuiger. De robotstofzuiger detecteert objecten waardoor het rondom vaak wel schoon wordt, maar u kunt de dure vaas die kan omvallen beter even van de grond afhalen.
De robotstofzuiger keert zelf terug naar het laadstation. U hoeft er dus ook niet aan te denken om deze op tijd weer op te laden. U kunt met sensorapparaatjes ook delen van het huis afzetten. De robotstofzuiger zuigt dan enkel dat gedeelte.

Vaatwasmachine/wasmachine instellen

Bij de meeste energiemaatschappijen heeft u voordeel als in de nachtstroom gebruikt. Buitenom dat u dan dingen kunt doen terwijl u slaapt bespaart u ook nog op de stroomkosten. Veel vaatwasmachines en wasmachines kunnen qua tijd worden ingesteld. Zo kunt u de wasmachine en vaatwasmachine eventueel zo instellen dat deze precies klaar is als uw wekker gaat. Als u geen vaatwasmachine heeft scheelt het wel een hoop tijd om de gebruikte vaat onder het water in de gootsteen te zetten. Zo kost het afwassen veel minder boen en schrobwerk. Als u de afwas gelijk weer vrij spoelt van sop kunt u de afwas ook in de nacht uit laten druipen in een afdruiprek. Zo hoeft u niet af te drogen en kunt u als u wakker wordt of weer thuis bent direct beginnen met het afdruiprek leeghalen.

Niet hoeven strijken

Als u weinig tijd heeft of zin heeft om te strijken is het op z'n minst handig om weinig kreukelende kleding aan te schaffen. Uit bepaalde blouses zult u de kreukels wel moeten strijken. Echter kunt u broeken en t-shirts redelijk kreukelvrij krijgen zonder te strijken. Als de wasmachine klaar is dient u de was er zo snel mogelijk uit te halen. Natte was kreukelt namelijk snel. Als u de natte kledingstukken goed uitslaat ziet u dat de vouwen er al uit gaan. Hang de was vervolgens uit. Kledingstukken als spijkerbroeken zijn nat vrij zwaar waardoor de kreukels er ook deels door het ophangen uit zullen gaan. Als u een droger heeft helpt het nog steeds om de was er zo snel mogelijk uit te halen. De kans op kreukels is na de droogtrommel wel iets groter dan wanneer u de was uit kunt hangen.

Verdeel de taken

Als u een gezin heeft kunnen de taken van het huishouden soms verdeeld worden. Zo kunt u lekker even weg of uitrusten terwijl een ander wat huishoudelijke klusjes doet. Het ligt natuurlijk aan hoe oud de kinderen zijn, maar kinderen leren ook van schoonmaken. Uiteraard ligt het aan de leeftijd van de kinderen in hoeverre ze mee kunnen helpen. Sommige kinderen vinden het zelfs leuk om bepaalde schoonmaakklusjes te doen. Met de planten watergeven krijgen kinderen bijvoorbeeld ook een gevoel van verantwoordelijkheid. Naarmate kinderen ouder worden kunnen ze steeds meer helpen in het huishouden en zijn er wat taken die u zelf dan zo goed als of helemaal aan kinderen over kunt laten.

Iemand inhuren

Om alle klusjes van het huishouden gedaan te krijgen zonder dat u het zelf hoeft te doen kunt u ook opzoek gaan naar een hulp in het huishouden. U kunt opzoek gaan via een organisatie of door bijvoorbeeld zelf een advertentie op internet of bij de supermarkt te plaatsen. Het is hartstikke fijn om een of twee keer in de week thuis te komen en dat het huis lekker opgeruimd is. Een hulp in het huishouden kost u echter wel geld dus het is wel een afweging.

Overige tips

  • Net als de robotstofzuiger bestaan er ook robotgrasmaaiers.
  • Op kasten waar u niet bovenop kunt kijken kunt u papier leggen zodat u deze af en toe met stof en viezigheid kunt vervangen.
  • Als u gaat schoonmaken kunt u chloor vast in de wc laten staan en glansspoelmiddel op kalk sprayen. Zo kunt u dit na het intrekken veel makkelijker schoonmaken.
  • Wat ook kan helpen tegen kreukels waardoor u niet hoeft te strijken is door te gaan douchen. Als het warm en vochtig is werkt de douche als een soort stoomcabine. Als het vochtig en warm genoeg is zullen de vouwen uit de shirts verdwijnen.
  • Om de buitenmuren, balkons en om de tuinbestrating schoon te maken is een hogedrukreiniger ideaal. Het kost wat qua aanschaf, maar u heeft heel snel een mooi resultaat. De tegels zullen er weer gauw als nieuw uitzien.
  • Zorg dat u niet teveel losse spullen heeft, maar verzamel dingen in boxen. Zo hoeft u niet alles af te stoffen.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…
Routines in je huishoudenRoutines in je huishoudenEen huishouden runnen bestaat uit verschillende taken, waaronder schoonmaken, wassen, strijken, eten koken etc..Al deze…
Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nutti…
Huishoudelijke taken voor kinderen van 2 tot 12 jaarHuishoudelijke taken voor kinderen van 2 tot 12 jaarOok al zijn je kinderen nog jong, toch is het niet slecht om ze al wat bij te brengen over het reilen en zeilen van het…

Zweetvlekken verwijderen uit kledingZweetvlekken in kleding of andere textielproducten geven een onprettig en onfris aanzien. Het is daarom belangrijk dat z…
Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat?Spijkerbroek wassen met azijn: hoe doe je dat?Spijkerbroeken wassen met azijn is een goede manier om de kleur van de broeken te behouden. De kleur van spijkerbroeken…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.