Duurzaam boodschappen doen
Door bewust boodschappen te doen kan er veel bespaard worden op het milieu. Door bewust te kiezen voor duurzame producten zal er veel minder uitstoot plaats vinden. Het is daarbij belangrijk om bijvoorbeeld te letten op de verpakking, maar ook de wijze waarop een bepaald product vervoerd is. Verder is een product veel slechter voor het milieu dan wanneer iemand kiest voor een alternatief. Lees er alles over in dit artikel.
Steeds meer mensen willen zich inzetten voor een beter milieu en willen dit ook laten doorklinken in hun levenswijze. Een belangrijk onderdeel daarvan maakt de manier uit hoe wij boodschappen doen. Er kan namelijk op die manier veel geld worden bespaard. In het ene product zijn bijvoorbeeld veel meer grondstoffen verwerkt dan in een ander product. Ook belangrijk is het om te kijken of een bepaald product gerecycled kan worden. Verder is het belangrijk te kijken naar het verpakkingsmateriaal en hoe het naar ons toe is gekomen. Hierbij geldt: niet alles wat van ver komt is goed. Als fruit met de boot is vervoerd is dat bijvoorbeeld veel minder belastend voor het milieu dan wanneer het met het vliegtuig is ingevlogen.
Beleg
Met beleg gaan we het verschil niet maken. Wel is kaas op het brood drie keer zoveel milieubelastend als jam, pindakaas of hagelslag. Dat komt omdat het een zuivelproduct is.
Melk
Koeien laten scheten en daardoor komt er veel methaan in de lucht. Sojamelk komt uit de sojaboom. Het kan dat daar bossen voor zijn gekapt. Er zijn ook duurzame vormen van sojamelk. Deze hebben een apart label.
Bier en wijn
Bier is bier, dus daar zit weinig verschil tussen. Het is hierbij vooral belangrijk te kijken naar het verpakkingsmateriaal. Een statiegeldfles levert de minste uitstoot op. Een flesje dat je kan weggooien het meest. Bier in een blikje van staal heeft de helft minder uitstoot dan bier in een blikje van aluminium.
Groente
Groente uit eigen bodem is altijd een goede keuze. Vaak zijn groenten in blik en glas het meest milieubelastend. Dat komt omdat zij vaak van ver zijn ingevlogen of per vrachtwagen naar Nederland zijn gekomen.
Aardappelen en rijst
Bij een rijstmaaltijd blijft gemiddeld 40 procent van de rijst over. Deze wordt weggegooid. Bij aardappels is dat minder, maar nog altijd een kwart.
Vlees
Vlees is erg milieubelastend. Tegelijkertijd zitten er ook grote verschillen tussen de soorten vlees. Zo is rundvlees tot zeven maal meer belastend voor het milieu dan kip. Dat komt omdat kippen veel sneller groeien dan koeien. In het geval van een melkkoe is de belasting iets minder hoog. Dat komt omdat de koe door de melk ook meer opbrengsten heeft. Het kopen van plofkip bespaart het milieu niet. Dit is vooral van invloed op de levenswijze van de kip.
Fruit
Voor fruit geldt hetzelfde als voor groenten. Als het van ver komt is het klimaatbelastend. De kans is groot dat het is ingevlogen wanneer het gaat om producten die zijn ingevlogen.
Koffie
Espresso is drie maal zo belastend voor het milieu als gewone filterkoffie. Verder heeft het vooral te maken met de manier waarop we met de koffie omgaan. Doen we het in een thermoskan of op een plaatje en hoeveel water we gebruiken. Nespresso is door de verpakking zeker meer belastend voor het milieu, maar hoeveel is onbekend. Daar is nooit onderzoek naar gedaan.