Hoe verf ik hout?
Hout is een bekend materiaal en wordt veel gebruikt bij de bouw van huizen. Hout verven is dan ook een veel voorkomende klus. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je op de juiste manier hout behandelt en verft. Hier een aantal handige tips!
De voorbereiding
Voordat je begint met hout verven, moeten er allerlei voorbereidingen worden getroffen. Zo moet er eerst gekeken worden naar de staat van het hout. Het meeste hout in onze huizen vinden we in deuren, kozijnen en plinten. Deze onderdelen vragen vaak veel zorg, ook verven hoort daar bij. Onbehandeld hout moet eerst grondig behandeld worden, voordat er geschilderd kan worden. Onbehandeld hout vinden we meestal in nieuwe huizen, waar de plinten en kozijnen nog niet zijn afgemaakt. Daarnaast kennen we natuurlijk behandeld hout. Dit is vaak al eerder geverfd en geschuurd en vergt minder behandeling dan onbehandeld hout.
Onbehandeld hout zal eerst licht moeten worden geschuurd. Dit kun je het beste doen met niet al te grof schuurpapier. Om snel en effectief te schuren, kun je het beste een schuurblokje maken. Pak of maak een klein stukje hout (ongeveer 15 centimeter breed en 5 centimeter dik) en wikkel hier een stuk schuurpapier omheen. Met dit blokje kun je gemakkelijker schuren en haal je minder snel je handen open. Zorg dat je het hout glad schuurt, maar schuur niet te hard om lelijke plekken te voorkomen. Eventuele gaten of scheuren kun je opvullen. Als het hout netjes is geschuurd en opgevuld, kun je nog niet beginnen met verven. Neem eerst de geschuurde delen af met een doek. Deze doek kun je eventueel een klein beetje in terpetine dopen. Zo wordt het oppervlak mooi schoon en stofvrij. Nu kun je beginnen met verven. Vaak is het noodzakelijk om voor het echte verfwerk een laag met grondverf aan te brengen. Deze verf breng je net zo aan als normale verf (zie hieronder) en dit zorgt ervoor dat de normale verf netjes blijft zitten.
Behandeld hout is zoals gezegd vaak al eerder geschilderd of bewerkt. Ook dit moet, voordat je gaat verven, geschuurd worden. Doe dit met vrij grof schuurpapier. Haal niet alle eerder aangebrachte verf weg, dit is niet nodig en kost veel tijd. Zorg er enkel voor dat het oppervlak glad is. Eventuele gaten of scheuren kunnen worden opgevuld. Neem nu het hout af met een doek, eventueel licht nat gemaakt in terpetine. Het oppervlak wordt nu mooi schoon en stofvrij. Na het schuren hoeft geen grondverf gebruikt te worden, dit is als het goed is al eerder gebruikt.
De verf
Nu het hout klaar is om beschilderd te worden, moet er verf komen. Er zijn twee soorten verf die gekozen kunnen worden, verf op terpetinebasis (alkydverf) of op waterbasis (acrylverf). Verf op terpetinebasis kan worden gebruikt voor binnen en buiten. Daarnaast moet het over het algemeen verdund worden met terpetine. Let er bij behandeld hout (dus al beschilderd hout) op, dat verf op terpetinebasis nooit hecht op een laag verf op waterbasis! Verf op waterbasis kan verdund worden met water en wordt meestal enkel voor binnen schilderwerk gebruikt. Verf op waterbasis kan wel over een laag verf op terpetinebasis worden aangebracht. Je bent nu echter altijd genoodzaakt om verf op waterbasis te gebruiken, omdat over waterbasis geen terpetinebasis verf kan worden aangebracht! Verf op waterbasis droogt over het algemeen een stuk sneller dan verf op terpetinebasis en laat eigenlijk geen verfgeur achter.
Verven
Als het hout glad en schoon is en de verf gekozen en gekocht, kan het echte verven beginnen. Begin op een plek die een beetje uit het zicht valt, bijvoorbeeld achter je bank of kast. Hier kun je prima oefenen met verven, vooral als je dit nooit eerder hebt gedaan. Maak de pot met verf open en roer hier met een houten roerstokje door de verf. Doe dit goed, ook over de bodem en zorg dat er geen klonten meer in de verf zitten! Als je klaar bent met roeren, neem je het roerstokje uit de verf en neemt deze af met je kwast. Gebruik voor plinten en kozijnen bij voorkeur een dunne kwast. Een roller is ook mogelijk, alleen is dit meer bedoeld voor grotere oppervlakken.
Doop nu je kwast een klein stukje in de verf, ongeveer tot halverwege. Plaats de kwast op het hout en verdeel de verf zo regelmatig mogelijk over het hout. Gebruik een heen-en-weergaande of een op-en-neergaande beweging en doop de kwast regelmatig opnieuw in de verf. Zorg er wel voor dat je de kwast af en toe goed schoonmaakt en afveegt aan de rand van de pot, zodat er niet te veel verf aan je kwast komt. Te veel verf op het hout zorgt namelijk voor druipers. De verf loopt dan uit en veroorzaakt lelijke plekken op je verfwerk of zelfs op behang of vloerbedekking. Als je tevreden bent over het resultaat, kun je verder gaan. Zorg ervoor, bij ontevredenheid, dat je de verf die je al hebt aangebracht niet nog een keertje extra aanstipt! Laat het eerst goed drogen en breng dan nog een laagje verf aan. Voor onbehandeld hout gebruik je drie lagen verf. Een laag grondverf en twee keer een laag gewone verf. Voor behandeld hout zijn twee lagen normale verf meestal afdoende.
Afsluiting
Verf door totdat al het hout geverfd is en je tevreden kunt zijn. Laat alles goed drogen en zet dan meubels en andere zaken weer terug op zijn plaats. Eventueel kun je nog een derde keer langs plaatsen gaan waar je ontevreden over bent en deze plaatsen een beetje aanstippen met wat verf. Zorg er voor dat je tijdens het verven altijd een paar doeken bij de hand hebt, ook terpetine is handig. Hiermee kun je snel vlekken in vloerbedekking of op behang verwijderen, voordat deze opdrogen. Zet om een verf lucht te voorkomen en het droogproces te versnellen, ramen en deuren open!
Veel succes met verven!