Behangen? Makkie

Behangen? Makkie Veel mensen vinden behangen moeilijk, maar met een paar goede adviezen valt het best mee. Een goede voorbereiding, zorgvuldig en netjes werken, dan kan iedereen een kamertje behangen. Welke materialen heeft u nodig? Hoe krijgt u voor het beste resultaat. En vooral, hoe krijgt u het allemaal voor elkaar zonder gefrustreerd te raken.

Benodigde materialen

Op te behangen heeft u de volgende spullen nodig. Begin niet eerder voordat u alles bij de hand hebt. Niets is zo vervelend als je tijdens het behangen naar de winkel moet om nog iets te halen.

Voor het verwijderen van het oude behang

    • Emmer
    • Liefst een grote spons
    • Een beetje schoonmaakmiddel
    • Plamuurmessen

Voor het voorbereiden van de muren

    • Plamuurmessen
    • Plamuur, gaten vuller, afhankelijk van de staat van de muur

Voor het behangen zelf

    • Behang (duh)
    • Behangplaksel
    • Behangtafel of schragen met een deur
    • Groot, scherp mes
    • Schaar
    • Rolmaat of duimstok
    • Emmer
    • Een grote witkwast
    • Grote garde of iets anders om mee te roeren
    • Een aantal oude theedoeken

Oude behang verwijderen

Om tot een mooi resultaat te komen is het van het grootste belang dat voor het behangen de muur zo glad mogelijk is. Sommige mensen behangen gewoon over de bestaande laag heen. Ik zal niet zeggen dat dat niet mogelijk is, maar de kans bestaat dat het vocht uit de lijm van de nieuwe laag doordringt in de oude laag die vervolgens los kan komen te zitten. Mijn advies is: verwijderen.
Je kunt een stoom apparaat huren, maar ik heb dat nog nooit nodig gehad. Maak een emmer met water zo heet als uw handen kunnen verdragen. Voeg een scheutje schoonmaakmiddel toe. Maak het behang met een spons kleddernat. Wees niet zuinig met water. Hoe natter het behang gemaakt wordt, hoe makkelijker het er af gaat. Maak in een ruk de hele muur kleddernat en laat het minimaal 5 minuten intrekken. Vervolgens kun je met een plamuurmes het oude behang er af steken. Gaat het de eerste keer nog niet makkelijk, maak de muur gewoon nog een keer nat.

Zorg voor scherpe plamuurmessen van ongeveer 5 centimeter breed. Pas wel op dat je niet met de punt van je mes door het stucwerk heen steekt. Had ik al verteld dat je muur goed nat moest maken?

Muur voorbereiden

Als de oude lagen behang verwijderd zijn, is het van groot belang om de muur zo glad mogelijk te maken. Vul gaten met plamuur of gaten vuller en neem ook alle kleine scheurtjes mee. Vaak blijven er kleine vlieseltjes van het oude behang nog zitten. Probeer deze zo goed mogelijk te verwijderen of schuur ze met een schuurpapiertje glad. Vooral als je met dun behang gaat werken (wat ik niet aanraad) moet de muur spiegel glad zijn. Ieder puntje wat blijft zitten, zul je uiteindelijk door het behang heen kunnen zien.

Behang en behangplaksel

Behang kun je krijgen in vele soorten en prijsklassen. Het hangt van smaak en budget af waar je voor kiest. Het is wel belangrijk om te beseffen dat de allergoedkoopste behangsoorten heel moeilijk te verwerken zijn. Vaak is het papier erg dun en licht en gaat het bij het behangen snel scheuren. Het resultaat zal niet fraai zijn. Voor een solderkamertje kan hetmischien best, maar ik zou er niet aan beginnen. Voor het behangplaksel adviseer ik Perfax. Dan weet je dat je het beste hebt en op de totale kosten maakt het nauwelijks wat uit ten opzichte van eigen merk van de bouwmarkt.

Let bij de aanschaf van het behang goed op de nummers van de kleurbaden. Deze staan op de rol. Als je verschillende nummers combineert kun je kleurverschil krijgen. Mocht je toch persee een soort behang willen hebben en niet voldoende rollen van hetzelfde nummer kunnen vinden, gebruik de afwijkende rollen dan op een muur. Vaak is de muur waar het raam zit het meest geschikt. Door de andere lichtinval ten opzicht van de andere muren zal een kleurverschil minder opvallen. Neem voor de zekerheid ook altijd 1 rol meer als dan wat je nodig hebt. Er kan altijd iets mis gaan en als je een paar dagen later een rol erbij wilt kopen kan het zijn dat ze je kleurbadnummer niet meer hebben. Rollen die over zijn kun je altijd terugbrengen.

Het behangen

Voorbereiding

Als je gaat behangen moet je goed voorbereid zijn. Als je een behangtafel hebt, is dat natuurlijk het makkelijkst, maar met twee schragen en een deur gaat het ook prima. Wel even de klink verwijderen en de deur goed schoonmaken. Maak het behangplaksel aan volgens de beschrijving op het pakje. Roer het goed zodat er geen klontjes ontstaan. Ik gebruik er altijd een grote garde voor. Laat de pap minimaal een half uur staan voor gebruik. Verwijder indien mogelijk ook de plinten. Als je het behang onder de plaat door laat lopen krijg je het mooiste resultaat.

Banen maken

Op een rol behang zit meestal iets meer dan 10 meter. De meeste kamers zijn iets lager als 2,50m dus er gaan vier banen uit een rol. Maak 1 baan op maat (totaal lengte van de rol gedeeld door 4) en controleer dat goed. Die baan gebruik je als referentie voor de andere banen. Leg het begin van de rol op de referentie-baan en rol ze samen op. Een tip is om de banen niet te knippen maar te snijden. Vouw de baan op de juiste plek dubbel en maak een scherpe vouw. Snij vervolgens met een groot scherp mes de vouw van binnen naar buiten los. Maak nooit meer dan 4 banen tegelijk.

Inpappen

Voor het inpappen kun je het best een grote witkwast gebruiken. Wees niet te zuinig met de hoeveelheid pap, beter te veel als te weinig. Smeer eerst ongeveer 2/3 van de baan in en let vooral goed op dat er voldoende pap aan de randen van de baan zitten. Als je dat niet doet, zul je uiteindelijk openstaande kiertjes blijven zien. Vouw de baan na het inpappen voor 1/3 dubbel. Dit is nodig omdat de baan anders niet te hanteren is. Pap vervolgens het overige 1/3 deel in. Vouw dat laatste deel ook weer dubbel en leg de baan vervolgens minimaal 10 minuten aan de kant. In die tijd kun je nog 2 of 3 banen inpappen.

Tegen de muur

Behangen gaat het best met twee personen. Vouw de baan aan de lange kant open zodat ongeveer 2/3 van de baan tegen de muur geplakt kan worden. Het hulpje heeft eigenlijk maar 1 taak en dat is er voor te zorgen dat de onderkant van de baan ongeveer 10cm van de muur af gehouden wordt. De behanger begin boven aan de baan tegen de vorige baan te plakken. Als de baan goed parallel aan de vorige loopt kun je het best met een theedoek, vanuit het midden langzaam in korte wrijvingen naar beneden werken. Als je op de helft bent, kan het resterende deel van de baan open gevouwen worden. Zitten er blazen met lucht onder het behang, trek de baan weer een stukje los en wrijf de lucht er uit. Soms zitter er bobbels waar teveel pap op het behand zit, maar die kun gewoon laten zitten. Na een paar dagen is dat ingedroogd.

Zit de baan tegen de muur, dan de onderkant netjes afknippen. Het mooiste resultaat bereik je door de onderkant van de baan onder de plint te laten vallen. Als de baan eenmaal zit, moet je er zo min mogelijk aankomen. Het papier van het behang zuigt het vocht uit de pap op en is dan erg kwetsbaar. Gewoon laten drogen....
© 2009 - 2024 Hmneverl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf behangen: voorbereidingZelf behangen: voorbereidingZelf behangen: behang en behangplaksel uitzoeken, muur klaar maken, voorbereiding. Zelf behangen is leuk en bespaart een…
Klussen in huis & doe het zelf: los zittend behangKlussen in huis & doe het zelf: los zittend behangUw kamer opnieuw behangen is iets wat regelmatig moet gebeuren. Vaak is het zo dat als er pas behangen is, delen van het…
Vliesbehang; wat zijn de voordelen en hoe breng ik het aan?Vliesbehang is een populaire behangsoort die vanwege de eenvoud en kracht steeds meer in trek aan het raken is. De uniek…
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…

Welke technieken zijn er voor vochtbestrijding buitenmuurWelke technieken zijn er voor vochtbestrijding buitenmuurOm een vochtige buitenmuur weer droog te krijgen, bestaan er meerdere technieken. Men kan injecteren, verticale afdichti…
Het overschilderen van vochtplekken en schimmelsIedereen heeft wel eens last van vochtplekken op de muren of plafonds. Er zijn een aantal manieren om dit onzichtbaar we…
Hmneverl (23 artikelen)
Laatste update: 05-11-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.