Het overschilderen van vochtplekken en schimmels

Iedereen heeft wel eens last van vochtplekken op de muren of plafonds. Er zijn een aantal manieren om dit onzichtbaar weg te werken. Hieronder wat tips.

Vochtvlekken op muur of plafond

Heeft u last van deze, meestal bruine soort vlekken, dan is het zaak om eerst de oorzaak te onderzoeken voordat u gaat behandelen. Als de aangetaste plek vochtig blijft, dan is alle schilderwerk gedoemd te mislukken.

Op zoek naar de mogelijke oorzaken.

Allereerst zal gekeken moeten worden of het een lekkage betreft. Kunt u dit niet zelf oplossen, dan zal een loodgieter ingeschakeld moeten worden. Dikwijls komen vochtproblemen ook door onvoldoende ventilatie in combinatie met een goed geïsoleerd woonhuis. De oplossing is simpel en goedkoop. Zorg ervoor dat er altijd een klepraam op een kier staat, zodat verse lucht aangevoerd kan worden en vochtige lucht naar buiten kan. Zorg er dan wel voor dat inbrekers geen kans krijgen, door het raam goed vast te zetten in deze stand. Ook ventilatieroosters zijn een oplossing, maar die zijn achteraf niet altijd makkelijk aan te brengen.

Betreft het optrekkend vocht, dus vanuit uw fundering, dan zult u bouwkundig advies nodig hebben van een gespecialiseerd klussenbedrijf.

Verder kan er altijd zoiets simpels als een afgewaaide dakpan zijn, die uw probleem veroorzaakt. Of u heeft een te grote vochthuishouding doordat er langdurig en veel gedoucht wordt zonder dat er goed geventileerd wordt.

Het aanpakken van de vlekken

Er van uitgaande dat de oorzaak van uw probleem opgelost is, kunt u beginnen aan het weer netjes maken van de muur of het plafond. Zorg er in elk geval voor dat de plek die behandeld gaat worden echt goed droog is.

Betreft het een schimmelvlek, dan eerst goed reinigen en met een antischimmelmiddel insmeren of inspuiten. Herstel eventuele scheuren of barsten met plamuurmes en plamuurmiddel.

U kunt kiezen uit een hele reeks van producten die allemaal beweren dat ze uw probleem verhelpen. De meeste zullen dit dan ook daadwerkelijk wel doen. Wel zijn er grote prijsverschillen in de diverse merken van "vochtplekken-bedekkers". De duurste hoeven niet altijd de beste te zijn, maar een merk als Alabastine heeft zijn naam hoog te houden en heeft veel producten voor dit karwei.

De meeste isolerende grondverven zijn synthetisch en geven een irritante geur af bij het verwerken. De twee-componenten vochtwerende middelen zijn over het algemeen het meest effectief.

Het is mogelijk muren en plafond voor het verven te isoleren met een isoleermiddel of met een coating die kan ademen. Na deze behandeling van het oppervlak kunt u een acryllatex gebruiken of een speciale vochtwerende keuken of badkamerverf.
Kijk bij uw doe het zelf zaak wat voor uw vlek de beste oplossing is.

Wat dikwijls ook goed helpt en u eigenlijk nauwelijks iets kost is het gebruik van een standaard grondverf. Deze verf in 2 lagen aanbrengen en letten op de daar voor staande droogtijd tussen de lagen. Ook aluminiumverf wil nog wel eens een goed resultaat geven.

Voordat u de muur weer gaat verven met de originele kleur is het raadzaam om eerst alleen de bewuste plek alvast een keer in te smeren met die originele kleur. Dit kan het aftekenen van de voorgegronde plek tegengaan.

Terugkerend probleem

Doet het probleem zich na een bepaalde tijd weer voor, dan kunt u er vanuit gaan dat de oorzaak niet afdoende verholpen is, of dat er gewijzigde omstandigheden in uw huis hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld een nieuwe wasdroger met een slechte afvoer, een in de buurt geplaatst droogrek voor de was of een andere vorm van vochtveroorzaker.
© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vochtproblemen in huisVochtproblemen in huisEen overmaat van vocht in huis is zowel schadelijk voor je spullen als ook voor je gezondheid. Bij een te hoge luchtvoch…
Vochtproblemen in huis? Laat u niet foppenOude en vaak niet geïsoleerde huizen en gebouwen zijn over het algemeen gevoeliger voor vocht dan nieuwe huizen dat zijn…
De voornaamste verfsoortenDe voornaamste verfsoortenIn dit artikel geef ik een korte inleiding van de voornaamste soorten verf en lak die we in de winkel tegenkomen, al was…
Vochtschade door regen of andere oorzaak van buitenafVochtschade door regen of andere oorzaak van buitenafVocht in huis is niet altijd een kwestie een condensvorming in geïsoleerde ruimten. Het komt ook voor dat vocht van buit…

Behangen? MakkieBehangen? MakkieVeel mensen vinden behangen moeilijk, maar met een paar goede adviezen valt het best mee. Een goede voorbereiding, zorgv…
De pergola, een verrijking van uw tuinPergola's kunnen een mooie blikvanger zijn in uw tuin en tevens zorgen voor sfeer door de klimplanten die er langs kunne…
Reacties

Erik, 02-08-2016
Ik betrek een studio in het hart van Antwerpen en zit in een oud pand. Na een hevige daklekkage zijn op de eerste en tweede etage vochtplekken en schimmelplekken ontstaan. Het dak is hersteld. Alle muren waren al beplakt met vliesbehang en gewit met latex muurverf. Dit vliesbehang heeft een open structuur. Alles is goed gedroogd. Na 2 lagen latex over de gele uitlopers in het behang is alles wederom geel geworden en ben ik maar eens hier gaan kijken voor een oplossing. Als ik het goed begrijp kan ik het beste een grondverf gebruiken en daar weer overheen witten met muurverf. Ik denk dat ik dat eerst maar eens ga proberen in de kamer met het minste schade. De vlekken die nu overschilderd zijn, zijn in eerste instantie wit totdat de verf begint te drogen, daarna komt het geel terug, maar dan lichter. Ik heb het idee dat als ik dit een paar keer herhaal, dat het dan ook weg is. Kan iemand dit bevestigen of komt het probleem gewoon weer terug? Zoals al eerder gezegd: de oorzaak is al weggenomen. Reactie infoteur, 04-08-2016
Beste Erik,
Zo te horen betreft het grote oppervlakten. In dat geval adviseer ik toch een isolerende laag van een middel wat er speciaal voor gemaakt is. Ga even langs een schilder of doe het zelf zaak en vrasg wat zij ervoor hebben.
Grondverf stinkt en droogt niet supersnel. Zou hier voor mij een tweede keus zijn.
Succes.

Mira, 12-11-2015
Ik heb 2 vragen; ik heb last van vochtplekken op de slaapkamermuur van mijn dochter (hout). De kamer grenst met de badkamer. Ik wil een binnenmuur coating en vervolgens een muurverf voor vochtige muren gebruiken. Is dit voldoende om het vocht weg te houden? Kan het gebruik van een coating of grondverf in de slaapkamer schadelijk zijn voor de gezondheid? Aangezien mij bed tegen de vochtige muur aan staat.
Alvast bedankt Reactie infoteur, 13-11-2015
U geeft aan dat u een houten muur heeft. Het lijkt me niet goed dat daar een muurverf voor gebruikt gaat worden. Hout dient gelakt te worden. Die verf is er op terpentinebasis en watergedragen basis. Die laatste is minder ongezond omdat daar geen vluchtige stoffen in zitten.
Verder geldt dat een lak die goed uitgehard is, geen schadelijke stoffen meer zal afscheiden.

Het probleem van de vochtige muur zult u wel als eerste aan moeten pakken. Daarna pas behandelen en overschilderen.
Succes!

Karin Klasen, 05-10-2015
Ik heb een verlaagd plafond in mijn badkamer daaronder staat een douchecabine waardoor er maar 5 cm vrij is. Er staat altijd een klapraampje open, we douchen met de deur open en na het douchen zetten we gelijk de douchedeur open zodat de warmte weg kan.Ondanks al die maatregelen is precies boven de douchecabine de verf gaan scheuren en zitten er schimmelplekken op.Ik wil het best opnieuw verven maar ik denk dat het er binnen een jaar er hetzelfde uit ziet wie heeft er een oplossing? Reactie infoteur, 05-10-2015
Inderdaad zijn de uiterlijke problemen snel op te lossen met o. a. wat tips uit het artikel.
Voor een definitieve oplossing zult u zich in dit geval door een bouwbedrijf moeten laten adviseren. Vermoedelijk zal dit verlaagde plafond er uit moeten om het vocht beter kwijt te kunnen. Succes met het verloop van uw probleem.

Robyne, 14-05-2015
Ik heb een vraag, . Ik woon in een flat en we hebben dan ook geen raam in de badkamer. Alleen een luchtrooster met verlaagd plafond. Nu is de plafond aan het scheuren de verf bladdert af en we hebben gele kringen op het plafond.
De woningbouw doet hier niks aan deze klus en gemaakte kosten zijn voor de huurder.
Ik zit hier dus met 2 baby's in en de kosten zijn niet betaalbaar! Mijn vraag is kan ik z'n voorval melden bij het juridisch loket?

Gr robyne Reactie infoteur, 15-05-2015
Juridische ervaringen heb ik niet. Maar het idee is niet verkeerd.
Gewoon doen zou ik zeggen. Succes.

Fia, 04-03-2014
Wij kregen deze tip van de vakman. Lichte vochtplekken op gepleisterde plafonds zijn heel goed weg te werken met HG schimmelreiniger. Plek licht inspuiten en afhankelijk van het resultaat enkele keren herhalen. Zorg voor voldoende bescherming van kleding en omgeving. Product bevat chloor. Reactie infoteur, 04-03-2014
Mooi, alle tips zijn natuurlijk welkom. Wel goed de beschrijving lezen voor het beste resultaat.

Michielsen Marc, 16-10-2013
Ik heb een grote natte plek in mijn slaapkamer. de verf begint af te blotten. boven mijn slaapkamer is een zolder met dakraampje maar het glas is stuk. denk dat het van daaraf komt dat de regen zo door het dakraam komt. hoe kan ik dat het beste oplossen en de goedkoopste oplossing. kan iemand mij goeie simpele raad geven? grtjes Marc Reactie infoteur, 17-10-2013
Beste Marc, Allereerst het dakraam (laten) repareren. Dan alles goed droog laten worden.
Daarna de bladders wegsteken en plamuren of laten stuken.
Als dit allemaal gedaan is, kunt u de tips gebruiken in het artikel om eventuele kringen te voorkomen voordat u gaat latexen of schilderen. Succes.

Eefje, 06-06-2013
Hallo!
Ik heb uw tip opgevolgd door eerst vochtplekjes te bewerken met grondverf, maar nu ik er over heen ga met muurverf, blijft de grondverf als een glimmende witte vlek door de muurverf heen komen… Nu heb ik geen bruine, maar witte vlekken! Is hier nog iets aan te doen, het is nog al goed zichtbaar aangezien het op het plafond is…!
Groeten Eefje Reactie infoteur, 06-06-2013
De tip komt overigens van schilders af. Heb je al een tweede laag muurverf aangebracht?
Zo niet, dan zou ik de grondverfplekken eerst even apart voorschilderen met de muurverf
voordat de tweede laag muurverf erop gezet wordt.

Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 10-11-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.