Zelf rotsen maken

Zelf rotsen maken Veel mensen die van een natuurlijke tuin houden zouden graag een rots in de tuin zien, echter, een beetje rots weegt nogal wat en is niet zomaar ergens te koop. Waarom dan niet zelf een rots maken? Je hebt dan de vrijheid om grote of kleine rotsen te maken, je kunt er bijvoorbeeld een zwembad of vijver mee aan kleden. Staat er een lelijke kraan in de tuin, zet er een rots overheen. Rotsen maken is niet moeilijk en de materialen zijn eenvoudig verkrijgbaar.

Wat heb je nodig?

Dit is al wat nodig is om een mooie rots te maken:
  • hout of betonijzer
  • kippengaas met kleine maas
  • jute zakken
  • paperclips
  • binddraad
  • zand
  • cement

Bron: SilgambiaBron: Silgambia

Waarmee beginnen?

Allereerst is het nodig om een framewerk te maken waar het kippengaas omheen gevouwen kan worden. Met het frame kun je tevens in grote lijnen aangeven hoe de rots er uit komt te zien. Het zorgt ook voor stevigheid. Hoe groter de rots, hoe steviger je het frame zult moeten maken. Het frame kan eenvoudig van hout worden gemaakt. Dat is gemakkelijk te bewerken en kan gewoon aan elkaar geschroefd worden. Voor grotere rotsen is het raadzaam om betonijzer te gebruiken. Dit kan in diverse vormen gebogen worden en met binddraad aan elkaar geknoopt worden, of je last het vast. Bij grote rotsen is het raadzaam om ook aan de binnenkant verstevigingsstukken aan te brengen. Een rots kan ter plaatse gemaakt worden maar kleinere rotsen kunnen ook in een schuurtje worden gemaakt en later op hun plaats worden gezet. Voor grote rotsen kan het frame wel in een schuurtje gemaakt worden maar het frame zal voor het aanbrengen van de cement wel op zijn plaats moeten staan. Een grote rots kan namelijk behoorlijk zwaar worden.

Bron: SilgambiaBron: Silgambia

Het frame aankleden

Als het frame klaar is kan begonnen worden met het aankleden met kippengaas. Knip het kippengaas in de gewenste stukken en leg of vouw dit om het frame. Met binddraad kan dit aan het frame worden vastgemaakt. Kippengaas kan ook geplooid worden om zodoende extra vormen of uitsteeksels te maken. Maak je in dit stadium nog niet te druk over hoe de rots er uiteindelijk komt uit te zien. Later is er nog voldoende gelegenheid om vormen aan te brengen.

De jute voorbereiden

De volgende stap is het voorbereiden van de jute zakken. Knip de jute zakken open en knip vervolgens stukken van ongeveer 40 cm bij 40 cm of 50 cm bij 50 cm. Het komt niet zo precies, maar als je ze groter maakt worden ze, nadat ze in cement zijn gedoopt, te zwaar om ze goed te kunnen aanbrengen. Vouw een aantal paperclips open zodat ze een soort van ophanghaakjes vormen. Haak in twee bovenhoeken van de jute lappen elk een paperclip. Leg ze nu apart want er moet eerst cement gemaakt worden.

Cement klaarmaken

Dit kan in een grote speciekuip of in een kruiwagen. Het mengen van de cement is hier geen ‘exact science’, een mengverhouding van één schep cement, drie scheppen zand is normaliter voldoende om mee te kunnen werken. Er kan nog kalk aan worden toegevoegd maar dat is niet noodzakelijk. Als je een eerste rots hebt gemaakt en aan een tweede wilt beginnen kun je zoveel met mengverhoudingen experimenteren als je wilt. Het is ook een goed idee om eerst met een kleine rots te beginnen. Daarmee doe je dan de nodige ervaring op om later een grotere rots naar wens te kunnen maken.

De jute met cement aanbrengen

Om de eerste laag met jute aan te brengen is het wel belangrijk om de cement flink waterig te houden, meer een papje van cement. Neem een stuk jute bij de haakjes op en haal dit door de cement zodat het helemaal doordrenkt raakt met cement. Nu kun je dit stuk jute op de gewenste hoogte in het gaas haken en eventuele plooien er uit strijken.

Breng op dezelfde manier de volgende lap aan en zorg ervoor dat ze elkaar telkens een stukje overlappen. Voorzie zo je werkstuk rondom met in cement gedoopte jute. Nu begint de rots al ergens op te lijken. Laat dit een nacht drogen.

Maak nieuwe cement aan maar maak het dit maal niet te nat. Breng voorzichtig met de hand of met een troffel een volgende laag cement aan. Als deze droog is doe je dat nog een keer, net zolang tot je een gewenste dikte hebt bereikt. Ga niet meteen al de cement glad strijken, dat is nergens voor nodig. Als de laatste laag er op zit laat die dan een poosje drogen maar niet compleet uitharden want je bent nu klaar om met de afwerking te beginnen. Dat lukt niet als de laatste laag volledig is uitgehard.

Eerste laag jute / Bron: SilgambiaEerste laag jute / Bron: Silgambia
Cement en jute / Bron: SilgambiaCement en jute / Bron: Silgambia
Nieuwe laag cement / Bron: SilgambiaNieuwe laag cement / Bron: Silgambia
Afwerking / Bron: SilgambiaAfwerking / Bron: Silgambia

Voorbeeld van een kleine en een grote rots in een tuin / Bron: SilgambiaVoorbeeld van een kleine en een grote rots in een tuin / Bron: Silgambia

De afwerking

Neem nu een emmer water en een spons en ga de rots zijn uiteindelijke uiterlijk geven. Met een vochtige spons kan teveel cement nu eenvoudig worden verwijderd, oneffenheden kunnen vlak gemaakt worden, maar mooier en natuurlijker is het om alleen de scherpe kantjes zachtjes te verwijderen. Het zijn juist de oneffenheden die de rots een meer natuurlijke uitstraling geven. Hoeken kunnen worden afgerond of juist scherper worden gemaakt. Hoe de rots er komt uit te zien hangt volledig van je eigen creativiteit af.

Experimenteer, succes en veel plezier.
© 2015 - 2024 Silgambia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Multnomawatervallen, OregonDe Multnomawatervallen in Oregon, Verenigde Staten, is befaamd om zijn schoonheid en staat bovenaan de lijst van toerist…
De rots van GibraltarVanuit het zuiden van Spanje zie je de rots van Gibraltar hoog boven het landschap uit torenen. Deze Britse kroonkolonie…
Rotstuin maken: hoe ga je te werk?Een rotstuin maken is geen gemakkelijke opgave, maar het eindresultaat is altijd zeer sfeervol. Er zijn een aantal dinge…
Provence - het Fort van BuouxWie vanaf de D943, de weg van Lourmarin naar Apt, over de smalle D113 de Vallee de l'Aiguebrun in rijdt, komt al gauw te…

Repareren van scheuren in murenRepareren van scheuren in murenHet repareren van scheuren in de muur hoeft niet moeilijk te zijn. Het belangrijkste is wel om de achterliggende oorzake…
Zelf asbest verwijderenZelf asbest verwijderenHet verwijderen van asbest is in Nederland aan strenge regels gebonden. In de meeste gevallen zal het asbesthoudende mat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Silgambia
  • Afbeelding bron 1: Silgambia
  • Afbeelding bron 2: Silgambia
  • Afbeelding bron 3: Silgambia
  • Afbeelding bron 4: Silgambia
  • Afbeelding bron 5: Silgambia
  • Afbeelding bron 6: Silgambia
  • Afbeelding bron 7: Silgambia
Reactie

Rick, 04-08-2017
Kun je ipv jute ook stevige oude kledingstukken of thee-/handdoeken gebruiken? Of heeft jute bepaalde gunstige eigenschappen?

Alvast bedankt voor een reactie Reactie infoteur, 07-08-2017
Hallo Rick,
oude stevige kledingstukken zou ik niet aanraden. Hoe grover de structuur hoe beter de cement zal hechten.
Groet,
Wim

Silgambia (5 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.