Doe Het Zelf – Deurbel installeren

Doe Het Zelf – Deurbel installeren Deurbellen zijn er in verschillende soorten en maten. Deurbellen die werken op batterijen, draadloze deurbellen en de ouderwetse deurbel die werkt op netstroom. Deze ouderwetse deurbel heeft als voordeel dat er nooit batterijen hoeven vervangen te worden. Ook zijn de onderdelen helemaal niet duur. Hoe moet je zo’n deurbel installeren en wat heb je allemaal nodig?

Wat heb je nodig?

 • Transformator: een transformator zet spanningswaardes om. De deurbel kan niet functioneren met de hoge spanning uit het stopcontact. De hoge spanning uit het stopcontact moet dus eerst worden omgezet in een lagere spanning.
 • Elektriciteitssnoer (2 aderig)
 • Belsnoer
 • Deurbel (dit gedeelte komt binnen te hangen en hoor jij als er wordt gebeld)
 • Drukknop (dit gedeelte komt buiten te hangen en hier druk jij op)
 • Schroeven (om de deurbel binnen en buiten op te hangen, en de transformator)
 • Pluggen (om de schroeven te kunnen in de muren, hiervoor moet eerst gaten worden geboord)

Al deze zaken kunnen prima bij een doe het zelf zaak worden ingekocht. Tip: bij de grotere doe het zelf zaken zijn de meeste deurbellen te testen om zo te horen of de bel het gewenste geluidsniveau heeft.

Stappenplan

 1. Allereerst moet een gat geboord worden in het kozijn van de deur. Kies een boor die ongeveer even breed is als het belsnoer. Kies ook een gewenste hoogte voor de deurbel. Tip: kijk goed wat voor soort materiaal het kozijn heeft. Meestal is dit hout, gebruik dus een houtboor (te herkennen aan een scherpe punt).
 2. Nu moet het belsnoer door het gat in het kozijn worden gestoken.
 3. Het belsnoer moet nu verwijderd worden van de isolatielaag (ong. 4 cm) aan de zijde van de drukknop.
 4. Dit gedeelte van het belsnoer wordt eerst aangesloten aan de drukknop buitenshuis. Verwijder de achterkant van de drukknop voorzichtig, schroef de twee polen van het belsnoer aan de polen van de drukknop. Vervolgens moet de drukknop op de deur worden vastgeschroefd.
 5. Nu moet beslist worden waar de bel en de transformator komen. Het handigst is dat de transformator zo dicht mogelijk bij een stopcontact zit. De bel kan hier dan op een nabije plaats van verwijderd liggen.
 6. Nu moet het belsnoer (vanuit buitenshuis) worden afgeknipt ter hoogte van de deurbel binnenshuis. De deurbel mag hierna worden vastgeschroefd. Vervolgens moet de isolatielaag van het belsnoer worden verwijderd ter hoogte van de deurbel. Schroef vervolgens één pool van het belsnoer aan één pool van de deurbel.
 7. De transformator kan worden vastgeschroefd aan de muur.
 8. Zorg nu voor een nieuw stukje belsnoer. Dit gaat om de lengte tussen de transformator en de deurbel (binnenshuis). Beide kanten moeten worden ontdaan van de isolatielaag. Aan de kant van de transformator worden de twee polen van het korte belsnoer vastgeschroefd aan de zwakstroom kant van de transformator.
 9. Aan de andere kant van het belsnoer wordt de ene pool vastgeschroefd in de deurbel (binnenshuis). De andere pool moet worden verbonden met de pool van het lange belsnoer (afkomstig uit de drukknop). Dit kan gedaan worden door middel van tape.
 10. Nu moet er gebruik gemaakt worden van de elektriciteitsdraden. Allebei de kanten worden weer gestript van de isolatielaag. Één kant wordt aan de hoogspanningskant van de transformator vastgeschroefd. De andere kant wordt vastgeschroefd aan een stekker.
 11. Test de installatie.
 12. Als alles goed verlopen is, is het verstandig het belsnoer goed vast te zetten. Dit kan met tape, of met zogenaamde kabelclips (te koop bij de doe het zelf zaken). Ook is het verstandig het gedeelte van het belsnoer in het kozijn te voorzien van enige lijm.

Mocht de installatie niet gelukt zijn, of heb je te maken met een moeilijkere structuur en kun je er maar niet uitkomen? Aarzel niet om even een reactie achter te laten.
© 2013 - 2024 Mwilpshaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nest Hello: slimme deurbel met camera, microfoon en speakerNest Hello: slimme deurbel met camera, microfoon en speakerDe Nest Hello is een slimme deurbel met ingebouwde camera, microfoon en speaker. Staat er iemand voor de deur terwijl je…
Energie besparen - computerEnergie besparen - computerJe computer verbruikt meer stroom als verwacht. Met slechts een paar stappen kan je dit al een stuk terugbrengen, wat je…
De voordelen van ledverlichtingDe voordelen van ledverlichtingHet begint door te dringen dat leverlichting energiezuinig is en een lange levensduur heeft. Maar het is ook toepasbaar…

Hoe een gelijmde vloer leggenVloeren lijkt misschien niet zo eenvoudig, maar als je een beetje handig bent zal dat zeker lukken. Op voorwaarde dat je…
Draadloze bewegingsmelder met halogeenspot installerenHalogeenspots met een bewegingsmelder zijn praktisch, tenzij de spot op een andere plaats moet hangen dan daar waar de b…
Mwilpshaar (14 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.