Een handig centraal stofzuigsysteem installeren

Een centraal stofzuigsysteem heeft tal van voordelen ten opzichte van een klassieke stofzuiger: hij werkt stiller, doordat de motor op een afgescheiden plaats hangt, hij zuigt krachtiger en... je moet het toestel niet overal meeslepen. Het principe is dat je contacten in de muur voorziet, die via buizen naar de motor lopen. In die contacten, op verschillende plaatsen in huis, kan je je slang aansluiten. De motor slaat aan en je kan stofzuigen. Dit systeem is vooral geschikt om in een nieuwbouwwoning te plaatsen. Bij grondige renovatie valt de plaatsing ook te overwegen.

Tijdens ruwbouw

Het grootste deel van de installatie moet je plaatsen tijdens de ruwbouwwerken. De buizen komen dan later onder de vloer en onder het pleisterwerk.

Plan

Informeer je eerst goed.
  • Waar moet de motor hangen?
  • Hoeveel pluggen (= aansluitpunten voor de slang) wil ik?
  • Meestal volstaat 1 plug boven en 2 pluggen beneden.
  • Welke motorcapaciteit heb ik nodig?
  • Hoe lang moet de slang zijn om overal goed bij te kunnen?

Uitkappen

In een nieuwbouw kan je de buizen gewoon op het beton leggen. Daar komt toch nog een chape over. Informeer je of de chape dik genoeg zal zijn. Waar er een plug komt, moet je uiteraard een eindje in de muur omhoog gaan. De muur zal wellicht enkel geplakt worden, dus daar moet je de buis inwerken. Slijp eerst de nodige gleuven en kap de steen uit, tot je de buis, met de korte bocht van 90° erop, tot op de juiste diepte kan inwerken. Monteer de stukken al eens los op elkaar: een buis op het beton, een lange bocht van 90°, een stukje buis omhoog, een korte bocht van 90° en de plug. Met dat geheel kan je checken of het uitgekapte gat gepast is.

Buizen
Voor een optimale zuigkracht en om verstoppingen te voorkomen, is het belangrijk dat je met de buizen van de leverancier werkt. Die zijn binnenin voorzien van een speciale coating, die vuilafzetting (en dus op termijn ook verstopping) voorkomt. Ze zijn ook anti-statisch gemaakt. De verbinding is ook speciaal: waar je bijvoorbeeld een bocht vastlijmt, blijft er binnenin geen naad meer achter. Met gewone pvc-buizen is dat wel het geval. Daarin zou er zich vuil vastzetten. Om de buizen perfect recht en vrij van bramen af te korten, kan je een speciaal mes van de leverancier huren. Gebruik geen zaag, want dan zal je geen naadvrije verbinding kunnen maken.

De buizen verlijmen

Breng hard-pvc lijm aan, helemaal rondom de buis. Schuif het koppelstuk of de bocht erop tot het einde en blijf er dan af. Probeer niet meer te corrigeren, want dan heb je geen garantie meer op een luchtdichte verbinding. De pvc-lijm gaat namelijk direct reageren als je de delen over elkaar geschoven hebt.

Als alle buizen geïnstalleerd zijn kan je de leverancier laten komen om je installatie te controleren op lekken. Hij plaatst een zuiger aan het begin van de buizen en meet de onderdruk aan de pluggen. Mochten er toch ergens lekken zijn, dan kan je die nog gemakkelijk dichten. Na het vloeren niet meer.

T-stukken

Op bepaalde plaatsen komen de buizen van 2 pluggen samen. Die aansluitingen maak je met een T-stuk. Monteer dat zeker in de juiste richting! De buis die toekomt op de buis die rechtdoor loopt komt in een zachte bocht toe, zodat de lucht en het vuil gemakkelijk doorstromen.

De kabel

Om ervoor te zorgen dat de motor aanslaat op het moment dat je de slang op een plug aansluit, moet er een signaal doorgegeven kunnen worden. Daarom moet je langs de buis de meegeleverde kabel leggen. Leg die wat beschermd onder de buizen, zodat je er niet op kan lopen. De beugels waarmee je de buizen vastlegt, houden de kabel ook op zijn plaats.

Laat de kabels aan de pluggen een eind uitkomen. Die sluit je namelijk pas later aan. De kabels lopen van de motor naar de dichtstbijzijnde plug, vanaf daar naar de volgende plug, en weer naar de volgende (zoals je verschillende spotjes van 1 verlichtingskring parallel schakelt).

Er zijn bochten van 90° die zeer kort draaien en andere van 90° die een meer geleidelijke bocht nemen. De korte moeten direct achter de plug zitten. Verder gebruik je enkel de lange. Een groot stuk vuil dat door de korte bocht geraakt, kan zeker ook door de lange. Zo sluit je verstoppingen uit.

Een extra kabel
Voor de veiligheid leg je ook nog een kabel vanaf de laatste plug terug naar de motor. Als je later per ongeluk 1 kabel zou doorboren, zouden bepaalde pluggen niet meer werken. Door een kabel die terugkeert, mag je altijd 1 punt beschadigen, om het even waar. Het systeem zal blijven werken via de andere kabel.

Na afwerking

Nadat de vloer gelegd is en de pleisterwerken uitgevoerd zijn, kan je de pluggen en de motor aansluiten.

Plug aansluiten

Begin met het pleisterplaatje weg te nemen. Dat heb je op de plug geplaatst, nadat je die vastgezet hebt. Dat plaatje voorkomt dat er pleister in de plug terecht zou komen bij de werken. In de kabel zitten 4 draden, waar je enkel de zwarte en de blauwe van aansluit. Er komt een kabel toe en er vertrekt er een naar de volgende plug. Sluit de twee zwarte draden op het ene contact van de plug aan, de twee blauwe op het andere. Plaats de afdekplaat met het contact over de plug in de muur. Deze verbinding mag je niet lijmen! Let erop dat de kabel nergens geklemd geraakt. Schroef de plaat vast op de plug.

De motor plaatsen

Waar de buizen starten, hang je de motor op. De buis tussen de motor en het laatste T-stuk mag niet vastgelijmd worden.
Pas waar de motor precies moet komen, teken je de bevestigingspunten af, boor de gaten en draai de bouten er gedeeltelijk in.
Haak de motor over de bouten, terwijl je hem over de buis schuift. Draai de bouten aan. Sluit nu nog de draden van de kabels (2 zwarte samen en 2 blauwe samen) op de klemkoppelingen aan, plaats de opvangbak erop en steek de stekker in. Vergeet dus niet dat je een stopcontact moet voorzien in de directe nabijheid van de motor.

Bron: Kitvac international, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Kitvac international, Wikimedia Commons (CC0)
Het gebruik van de centrale stofzuiger
Het systeem is zeer praktisch in gebruik: je neemt gewoon de slang mee naar de ruimte waar je wil stofzuigen. Daar steek je gewoon de slang in de plug, net zoals je een stekker van een toestel zou in steken. Je hebt direct alle zuigkracht bij de hand en... je werkt in stilte, want de motor hangt ergens heel anders op.

Er bestaan ook speciale pluggen, zoals deze om in de plint van je keukenmeubel te voorzien. Met je voet tik je de aansluiting 'open'. Het systeem begint te zuigen. Zo kan je zeer comfortabel kruimels en ander droog vuil na het vegen wegzuigen.
© 2013 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zijn katten bang voor de stofzuiger?Waarom zijn katten bang voor de stofzuiger?Enkele uitzonderingen daargelaten, zijn vrijwel alle (huis)katten bang voor de stofzuiger. Maar waar komt deze angst van…
Stofzuigers: meer vermogen is niet altijd beterStofzuigers: meer vermogen is niet altijd beterStofzuigen is niemands favoriete bezigheid. Daarom is het des te belangrijker dat een stofzuiger zijn taak zo goed en ef…
Een draadloze steelstofzuiger kopen: voordelen en nadelenEen draadloze steelstofzuiger kopen: voordelen en nadelenSteelstofzuigers zijn handig te hanteren stofzuigers. Vooral de draadloze modellen zijn makkelijk te gebruiken en wendba…
Kopen van een stofzuigerKopen van een stofzuigerWanneer je een nieuwe stofzuiger nodig hebt, is het nog niet zo gemakkelijk om de beste keuze uit het gigantische aanbod…

Zelf repareren van betonrotZelf repareren van betonrotIn gewapend beton kan makkelijk betonrot optreden. U kunt er voor kiezen om dit vervolgens zelf te repareren. Doe dit al…
De gevel impregnerenDe gevel impregnerenIn een natte trui krijgt men het niet warm! En hetzelfde geldt voor een woning. Een natte muur geeft waardevolle warmte…
Bronnen en referenties
  • http://www.centralestofzuigers.be/bestanden/dhz.pdf
  • Afbeelding bron 1: Kitvac international, Wikimedia Commons (CC0)
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.