Reuzenpompoen op Ameland - pompoenkweekwedstrijd

Reuzenpompoen op Ameland - pompoenkweekwedstrijd Jarenlang werd er op Ameland een pompoenkweekwedstrijd gehouden. Volgens traditie gingen de zaden dan een paar dagen voor Koninginnedag (30 april) de grond in om in het najaar de pompoenen te kunnen oogsten. Enkele Amelanders zijn gespecialiseerd in het kweken van reuzenpompoenen. Zij deden mee aan een wedstrijd en stonden begin oktober bij de bascule voor het weegmoment. In 2011 kwam er een einde aan het wedstrijdelement en editie 2011 is de laatste van deze reuzenpompoenwedstrijd. De organisator van de wedstrijd stopte ermee maar de pompoenkwekers gaan gewoon door. Ook zonder wedstrijd kleurt het eiland oranje in vele tinten in het najaar.

Pompoenkoning van Ameland

Theo Kiewiet uit Buren is koster en opgeleid als hovenier en als hobby kweekte hij pompoenen. De Buremer streed vanaf het eerste moment mee in de pompoenkweekwedstrijd. Hij won de wedstrijd meerdere keren met grote voorsprong en kreeg de eretitel (met een knipoog) 'Pompoenkoning van Ameland'. Kiewiet maakte er een echte sport van en theoretiseerde hoe hij het groeiproces kon bevorderen.

Schapenmest

De basis van een grote pompoen ligt bij goed zaad en goede grond. Daarna volgt een uitgekiende bewatering en het geheime wapen is de mest. Kiewiet zweert bij schapenmest.

Weegschaal

De pompoenen die Kiewiet kweekte waren zo groot, dat ze door vier potige mannen moesten worden getild. Dat moet voorzichtig gebeuren, want voor het weegmoment moeten de vruchten zonder beschadiging worden aangeboden. Het weeginstrument is een provisorische pompoenweegschaal van vier personenweegschalen en een plaat multiplex of een reuzenbascule.

Reuzenpompoen

Er zijn verschillende soorten, maten en kleuren pompoenen en de reuzenpompoen (Cucurbita maxima) is de grootste. Zonder extra zorg, zoals Theo Kiewiet zijn pompoenen geeft, wordt een reuzenpompoen een meter in doorsnee met een gewicht van 70 kg. De met zorg opgekweekte exemplaren kunnen vele malen groter worden.

Pompoenkweker

Het gewicht van de winnende pompoenen wisselt met het jaar. Het ene jaar wint een pompoen van 105 kilo en het jaar daarop weegt de winnaar meer dan honderd kilo meer. Aanvankelijk was 53 kilo genoeg voor de hoofdprijs, maar de kwekers zorgden dat daar vele kilo's bij kwamen.

Vissenkoppen

Theo Kiewiet wilde in 2005 al pompoenen van 300 tot 400 kilo te kweken en dat is hem gelukt. Zijn strategie heeft hij tot in de finesses uitgedacht en hij bemest behalve met schapenmest nu ook met vissenkoppen.

Snelgroeier

Pompoenen kun je zien groeien. Dat is wat Kiewiet er zo leuk aan vindt. In één dag zie je de pompoen ter grootte van een voetbal groeien tot het formaat van een basketbal. Bovendien zijn ze decoratief en eetbaar. De tuinier maakt er soep van. De kampioenspompoen krijgen standaard een ereplekje bij het hek van zijn huis in Buren. Zijn medestrijders, de andere deelnemers aan de kweekwedstrijd, leggen hun exemplaren ook naast de deur of in de tuin. In oktober kleurt Ameland oranje van de grote pompoenen.

Pompoenzaad

Eind november oogst de kweker het zaad. Dan is het gebeurd met de gele en oranje joekels. Tegen die tijd beginnen ze ook te rotten. De zaden geeft Kiewiet aan liefhebbers en hij kweekt er het volgende jaar weer een nieuwe generatie reuze pompoenen mee.

Koningsdag

Elk jaar gaan de zaden een paar dagen voor Koninginnedag (30 april), sinds 2013 rond Koningsdag, de grond in, na opkweken in een bloempot in de vensterbank met een plastic zak er over. En dan begint het feest opnieuw.

Theo Kiewiet en zijn kampioenspompoen / Bron: Persbureau AmelandTheo Kiewiet en zijn kampioenspompoen / Bron: Persbureau Ameland

Pompoenkweekwedstrijd

Wie de pompoenwedstrijd wonnen

  • 2011 195 kg Willem Kiewiet (voorlopig de laatste kampioenspompoen)
  • 2010 314 kg Theo Kiewiet
  • 2009 392,5 kg Theo Kiewiet
  • 2008 370 kg Willem Kiewiet
  • 2007 270 kg Willem Kiewiet
  • 2006 312 kg Theo Kiewiet
  • 2005 226,5 kg Willem Kiewiet / Theo Kiewiet
  • 2004 105 kg Tineke Borsch
  • 2003 53 kg Willem Kiewiet

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De onbekende pompoenDe onbekende pompoenPompoen is een vrucht die wel kennen en eigenlijk ook weer niet. De smoothie-makers en de Halloween-fanaten kennen de po…
Midzomerfeest in het dorp Buren op AmelandMidzomerfeest in het dorp Buren op AmelandIn het midden van de zomer vindt in Buren op Ameland het Midzomerfeest plaats. Dorpsbelang Buren is de organisator van d…
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
Buren – Oostelijkste dorp op AmelandBuren – Oostelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…

Trapliften van ThyssenKrupp EncasaEen traplift is een ideale oplossing voor mensen die te maken krijgen met een beperkte mobiliteit en in een huis wonen m…
De erfgrens bepalenNiet altijd is het geheel duidelijk waar de erfgrens loopt. Toch is het voor verschillende doeleinden belangrijk om te w…
Bronnen en referenties
  • Persbureau Ameland, Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 03-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.