De erfgrens bepalen
Niet altijd is het geheel duidelijk waar de erfgrens loopt. Toch is het voor verschillende doeleinden belangrijk om te weten waar de erfgrens loopt. Bij het plaatsen van schuttingen, bomen en bouwwerken dient er namelijk rekening met de erfgrens gehouden worden. Bij het vaststellen van de erfgrens kunnen emoties vaak hoog opleiden tussen buren, daarom is het eveneens belangrijk om te weten hoe de erfgrens vastgesteld dient te worden.
De erfgrens
Een erfgrens is al het ware een denkbeeldige lijn tussen twee erven. Het doel van de erfgrens is het afbakenen van de eigendom van het land. Aan de hand van de erfgrens kan bepaald worden tot waar iemands zijn land loopt.
Vaak wordt de erfgrens aangegeven door een erfafscheiding of een gespannen ijzerdraad. Een erfafscheiding of een andere vorm van het aangeven van de erfgrens, geeft niet per definitie de daadwerkelijke erfgrens aan. Vaak komt de erfafscheiding wel met de daadwerkelijke erfgrens overeen, maar het geeft geen garantie. Als men het niet eens is over waar de erfgrens loopt zal men hulp bij het Kadaster moeten zoeken.
Het Kadaster
Het Kadaster is een openbaar register van register goederen, waaronder onroerende zaken en de daarop gevestigde rechten. Daarnaast houdt het Kadaster ook het beheer van het register bij. In het Kadaster zijn ook de erfgrenzen terug te vinden. Aangezien het Kadaster een openbaar register is kan iedereen er in kijken.
Bij het Kadaster kan online een uittreksel van de kadastrale kaart opgevraagd worden. Een kadastrale kaart is een kaart van een bepaalde wijk met alleen lijnen. Deze lijnen geven de erfgrenzen globaal aan. Als je een uittreksel aanvraagt ontvang je dus een kaart van jouw wijk dat opgebouwd is uit lijnen die de erfgrenzen globaal aangeven. De kosten voor een kadastrale kaart ligt rond de negen euro.
Zoals al aangegeven biedt een kadastrale kaart een globale aanwijzing van de erfgrens. Voor een preciezere indicatie van de erfgrens moet men een kadastraal veldwerk aanvragen. Bij een kadastraal veldwerk wordt ter plekke op het erf aan de hand van metingen de erfgrens bepaald. Kosten voor een kadastraal veldwerk ligt rond de 179 euro. Aan de hand van een kadastraal veldwerk kan de exacte erfgrens bepaald worden.
Verjaring
De erfgrens die in het Kadaster te vinden is, is niet altijd helemaal up to date. Door verjaring kan de erfgrens namelijk veranderen. Verjaring kan wel ingeschreven worden in het Kadaster, hiervoor is echter wel een verklaring van verjaring voor nodig.
Verjaring kan op grond van te goeder trouw in 10 jaar intreden. Echter hebben we het hier over onroerend goed, waarvan de eigendom geregistreerd is in het Kadaster, een openbaar register dat voor iedereen toegankelijk is. Gezien het feit dat het register voor iedereen toegankelijk is, zal er nooit sprake zijn van te goeder trouw. Derhalve komt men toe aan de zwaardere vorm van verjaring zonder te goeder trouw, hiervoor staat 20 jaar. Na 20 jaar kan grond verjaren waardoor de erfgrens verandert.
Verjaring kan gestuit worden door de eigenaar van de grond. Stuiting kan gedaan worden door een aangetekende brief.
© 2012 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beplanting bij de erfgrensBeplanting of bomen bij of op de erfgrens kunnen vaak tot grote burenruzie's leiden. Gelukkig geeft het Burgerlijk Wetbo…
Plaatsen van een schuttingHet plaatsen van een schutting in uw tuin hoeft niet heel duur te zijn. Er zijn verschillende voordelen aan het plaatsen…
Reactie
Jan, 14-05-2013
Mijn huis staat tegen de erfgrens met de buren. Mijn huis heeft een overstekende dakrand van ongeveer 20 centimeter aan de zijde van de buren. Wordt de erfgrens bepaald door de dakrand of door de muur aan de zijde van de buren?
Reactie infoteur, 29-05-2013
De erfgrens wordt bepaald aan de kadastrale gegevens. Deze gegevens hoeven niet gelijk te zijn aan hetgeen een muur als afscheiding aangeeft. Een dakrand is geen ijkpunt voor de erfgrens.