Een hulp in het huishouden

Een hulp in het huishouden kan ideaal zijn en hoeft echt niet altijd een overbodige luxe te zijn. U houdt zo meer tijd over om te werken of juist tijd over om in huis ook echt te kunnen ontspannen. Wellicht heeft u door lichamelijke klachten zelfs geen mogelijkheid meer om het huis zelf zo schoon te houden als u zou willen.

Waarom?

Een hulp in het huishouden kan om verschillende reden gezocht worden. Het kan simpelweg zijn omdat het niet uw favoriete hobby is en het een hoop tijd kan schelen, maar het kan ook zijn dat u medisch tijdelijk niet in staat bent om het huishouden te verrichten of dat u bijvoorbeeld veel weg bent voor uw werk. Wat is er nou fijner dan ook daadwerkelijk te kunnen ontspannen als u thuis komt. Een hulp in de huishouding kan soms zelfs eventuele irritaties in een relatie verhelpen, ten slotte zijn er vaak ergernissen wat betreft het huishouden en soms ook de taakverdeling.

Hoe vaak

Hoe vaak u een hulp in het huishouden nodig heeft ligt aan wat u zelf nodig vindt. U kunt niet verwachten dat een geheel huis in 2 uur helemaal super schoon kan zijn. Het ligt er ook aan hoe groot uw huis is, heeft u een appartement met 1 slaapkamer dan zal de hulp veel sneller klaar zijn dan met een vrijstaande villa. Klok eventueel zelf hoelang u bezig bent met bepaalde huishoudelijke klusjes. Als de schoonmaker er langer over doet hoeft het niet gelijk te betekenen dat diegene ook langzaam is, misschien is diegene wel heel perfectionistisch. U kunt uiteraard samen bespreken wat u gedaan wilt hebben en hoe lang de schoonmaker zelf denkt om nodig te hebben. Wees flexibel en kijk hoe de eerste paar keer zullen uitpakken, ga dan nogmaals samen zitten om te kijken hoe het allemaal gaat en of alles haalbaar is in de tijd die u geeft.

Waar vinden?

Er zijn bedrijven waar u kunt vragen naar een hulp in het huishouden of u kunt zelf iemand zoeken via een advertentie. Probeer wel aan te geven dat u wilt dat er belasting over wordt betaald zodat diegene niet zwart bij u in huis gaat werken. Maak vrijblijvend een afspraak met iemand en leg goed voor wat u in gedachten heeft. Maak hiervoor van te voren een lijst met huishoudelijke klusjes waarvan u wilt dat deze gedaan worden en waar de hulp rekening mee zal moeten houden. Zo komt u niet voor verassingen te staan. Het makkelijkste is als u via via iemand kent die wilt schoonmaken. Dat voelt vaak toch wat vertrouwder dan een vreemde via het internet laten komen.

Vertrouwen

Het is voor sommige mensen wat lastig om de huissleutel gewoon af te geven aan iemand die ze niet vaak hebben gezien. U kunt wellicht de hulp een paar keer laten komen als u ook thuis bent zodat u nog niet direct de sleutel hoeft af te staan. Zo ziet u ook gelijk hoe diegene te werk gaat. Misschien kent u de hulp via andere waardoor u iemand anders om de ervaring met de hulp kunt vragen.

Wat voor taken?

Er kunnen allerlei huishoudelijke taken gedaan worden, een aantal zijn:
  • stofzuigen
  • dweilen
  • stoffen
  • strijken
  • de was
  • de afwas
Wellicht heeft de hulp zelf dingen die hij/zij liever niet doet, vraag hier van te voren naar zodat u niet voor verassingen komt. Als u eens een extra klus wilt laten doen zoals bijvoorbeeld de ramen schoonmaken hou er dan rekening mee dat dit veel tijd in beslag kan nemen, u zult of andere klussen moeten laten vervallen of moeten vragen of hij/zij misschien een keer extra wil komen.

Wat betalen?

Dit kan verschillen per leeftijd, ervaring en wat u zelf wilt uit geven of wat iemand er voor vraagt. Er zijn geen standaard bedragen maar het gemiddelde ligt tussen de 8 en 12 euro per uur. Besluit samen of er contant word betaald of dat het geld overgemaakt wordt. Probeer het altijd op dezelfde dag te betalen zodat er geen verwarring kan bestaan of spreek af op welke dag van de maand u het geld overmaakt. Als men altijd dezelfde tijden en uren komt is het makkelijk te berekenen hoeveel iemand elke maand hoort te krijgen.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een schoonmaker in dienst nemenHet huishouden kan er wel eens bij inschieten op het moment dat u druk bent met het werk of wellicht heeft u er gewoon g…
Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nutti…
Het huishouden doen als u weg bent of slaaptHet huishouden doen als u weg bent of slaaptHet huishouden is voor de meeste mensen niet echt een hobby. Toch is het huishouden iets wat constant terug zal keren. Z…
Wet Maatschappelijke OndersteuningBij uw gemeente kunt u terecht voor een aanvraag voor een individuele voorziening vanuit de ‘Wet Maatschappelijke Onders…

Droge lucht in huis: oorzaken, problemen en oplossingenDroge lucht in huis: oorzaken, problemen en oplossingenIn de winter staat in veel huizen de verwarming de hele dag aan. Dit zorgt voor een aangename temperatuur, maar het heef…
Redenen om uw huis te laten taxerenEen taxatie is een waarde-inschatting van bijvoorbeeld een huis. Toch zijn er veel verschillende uitkomsten mogelijk. Er…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 30-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.