Apparatuur voor brandbestrijding

Apparatuur voor brandbestrijding Een brand voorkomen is beter dan blussen. Een brand moet altijd direct gemeld worden bij het alarmnummer 112. Als er gesproken wordt over brandbestrijding dan wordt er gesproken over de eerste minuten van een brand.

Drie factoren

Bij een brand hebben we steeds met drie factoren te maken. Deze factoren worden de branddriehoek genoemd.
  • Brandbare stof
  • Hoge temparatuur
  • Voldoende zuurstof

Brandbare stof:

In een aantal gevallen is het mogelijk de brand te bestrijden door een brandbare stof weg te nemen. In de bakkerij denken we dan aan het dichtdraaien van een gaskraan of het afsluiten van de gashoofdkraan. Zorg bovendien dat iedereen er gemakkelijk bij kan en dat niet eerst dozen of zakken moeten worden weggezet.

Hoge temperatuur:

Een tweede mogelijkheid om brand te bestrijden is verlaging van de temperatuur. In een aantal gevallen is water daar voor geschikt.

Voldoende zuurstof:

Iedere brand heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Zuurstof kan op verschillende manieren worden weggenomen. Een goed voorbeeld is een deksel leggen op een brandende pan frituurvet.

Verschillende typen brandblussers

Er bestaan verschillende typen brandblussers
  • Poederblussers
  • Gasblussers
  • Schuimblussers

Poederblussers:

Poederblussers zijn geschikt voor alle brandtypen met uitzondering van elektriciteitsbranden. Een groot nadeel is de gevolgschade achteraf, met name in elektronische en elektrische apparatuur. Het fijne poeder stuift werkelijk overal naar toe, van zolder tot kelder.

Gasblussers:

Gasblussers zijn in de meeste gevallen te gebruiken. Alleen brand van poedervormige stoffen geeft problemen wanneer daar onder hoge druk een hoeveelheid gas in gespoten wordt.

Schuimblussers:

Schuimblussers sluiten de zuurstoftoevoer uitstekend af, zodat er verdere ontbranding praktisch onmogelijk is. Het schuim is echter elektrisch geleidend zodat het onbruikbaar is voor elektriciteisbranden. Ook gevolgschade is aanzienlijk. Het schuim laat zich maar moeilijk opruimen.
© 2011 - 2024 Fading, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke taken heeft de brandweer?Welke taken heeft de brandweer?De brandweer houdt zich in de eerste plaats bezig met brandbestrijding en hulpverlening. Iedereen kent wel de rode brand…
Spreekbeurt brandweer: taken & verschillende brandweerauto'sIedereen herkent ze meteen, de grote rode vrachtwagens van de brandweer. Er zijn echter allerlei verschillende soorten b…
De Sims 3 – BrandweermanDe Sims 3 – BrandweermanMet de expansie “ambities” kun je een aantal beroepen kiezen die wat meer activiteit eisen van je Sim. Je werkt ook niet…
Brandweer, hulpverlening in geval van noodBrandweer, hulpverlening in geval van noodDe brandweer is een organisatie die zich voornamelijk bezighoud met het blussen van branden, maar is ook aangewezen op v…

Sneeuwvrij maken stoep, hoe doe je dat?Er zijn verschillende manieren om de stoep sneeuwvrij te maken. Het is in ieder geval handig om voordat de winter echt b…
Verhoog de waarde van uw woningVerhoog de waarde van uw woningIedereen woont graag in een huis dat af is. Kopers zijn meestal geïnteresseerd in woningen waar ze direct in kunnen. Sli…
Bronnen en referenties
Fading (7 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.