Apparatuur voor brandbestrijding

Apparatuur voor brandbestrijding Een brand voorkomen is beter dan blussen. Een brand moet altijd direct gemeld worden bij het alarmnummer 112. Als er gesproken wordt over brandbestrijding dan wordt er gesproken over de eerste minuten van een brand.

Drie factoren

Bij een brand hebben we steeds met drie factoren te maken. Deze factoren worden de branddriehoek genoemd.
  • Brandbare stof
  • Hoge temparatuur
  • Voldoende zuurstof

Brandbare stof:

In een aantal gevallen is het mogelijk de brand te bestrijden door een brandbare stof weg te nemen. In de bakkerij denken we dan aan het dichtdraaien van een gaskraan of het afsluiten van de gashoofdkraan. Zorg bovendien dat iedereen er gemakkelijk bij kan en dat niet eerst dozen of zakken moeten worden weggezet.

Hoge temperatuur:

Een tweede mogelijkheid om brand te bestrijden is verlaging van de temperatuur. In een aantal gevallen is water daar voor geschikt.

Voldoende zuurstof:

Iedere brand heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Zuurstof kan op verschillende manieren worden weggenomen. Een goed voorbeeld is een deksel leggen op een brandende pan frituurvet.

Verschillende typen brandblussers

Er bestaan verschillende typen brandblussers
  • Poederblussers
  • Gasblussers
  • Schuimblussers

Poederblussers:

Poederblussers zijn geschikt voor alle brandtypen met uitzondering van elektriciteitsbranden. Een groot nadeel is de gevolgschade achteraf, met name in elektronische en elektrische apparatuur. Het fijne poeder stuift werkelijk overal naar toe, van zolder tot kelder.

Gasblussers:

Gasblussers zijn in de meeste gevallen te gebruiken. Alleen brand van poedervormige stoffen geeft problemen wanneer daar onder hoge druk een hoeveelheid gas in gespoten wordt.

Schuimblussers:

Schuimblussers sluiten de zuurstoftoevoer uitstekend af, zodat er verdere ontbranding praktisch onmogelijk is. Het schuim is echter elektrisch geleidend zodat het onbruikbaar is voor elektriciteisbranden. Ook gevolgschade is aanzienlijk. Het schuim laat zich maar moeilijk opruimen.
© 2011 - 2020 Fading, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke taken heeft de brandweer?Welke taken heeft de brandweer?De brandweer houdt zich in de eerste plaats bezig met brandbestrijding en hulpverlening. Iedereen kent wel de rode brand…
Spreekbeurt brandweer: taken & verschillende brandweerauto'sIedereen herkent ze meteen, de grote rode vrachtwagens van de brandweer. Er zijn echter allerlei verschillende soorten b…
De Sims 3 – BrandweermanDe Sims 3 – BrandweermanMet de expansie “ambities” kun je een aantal beroepen kiezen die wat meer activiteit eisen van je Sim. Je werkt ook niet…
Brandweer, hulpverlening in geval van noodBrandweer, hulpverlening in geval van noodDe brandweer is een organisatie die zich voornamelijk bezighoud met het blussen van branden, maar is ook aangewezen op v…

Sneeuwvrij maken stoep, hoe doe je dat?Er zijn verschillende manieren om de stoep sneeuwvrij te maken. Het is in ieder geval handig om voordat de winter echt b…
Verhoog de waarde van uw woningVerhoog de waarde van uw woningIedereen woont graag in een huis dat af is. Kopers zijn meestal geïnteresseerd in woningen waar ze direct in kunnen. Sli…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Apparatuur voor brandbestrijding"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fading
Gepubliceerd: 13-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!