Hoe regel je een examenfeest?

Hoe regel je een examenfeest? Allereerst gefeliciteerd, je houdt immers geen examenfeestje als je niet geslaagd bent. Maar wat komt er nu allemaal kijken bij het organiseren van een examenfeest? In dit artikel staan zaken beschreven waaraan je kunt denken bij het regelen van je examenfeest, zodat je de belangrijkste zaken in ieder geval niet vergeten bent.

Alleen of met vrienden

Allereerst moet je jezelf bedenken of je het examenfeest in je eentje wilt geven of met een groep vrienden. Met een groep vrienden kun je de kosten van de inkopen delen, maar moet je ook het geld wat in de fooienpot terecht komt met elkaar delen. Veel mensen kiezen voor het gezamenlijk houden van een examenfeest, zeker als je toch veel dezelfde vrienden uitnodigt. Ook scheelt dit veel overleg over de datum wanneer jij je feest geeft en wanneer andere het feest al geven.

Datum en locatie

Nadat je hebt besloten of je alleen of met een groepje je examenfeest geeft is het belangrijk een datum te prikken waarop veel van je gasten kunnen komen. Als er in de buurt bijvoorbeeld al een ander examenfeest is waar veel van jou gasten ook naartoe moeten is dit voor jou en voor de andere persoon die het examenfeest geeft vaak niet zo leuk omdat de gasten op beide feesten even aanwezig zijn of een keuze maken tussen de twee feesten. Ook als er in de buurt al veel leuke dingen te doen zijn zoals zomerfeesten en dergelijke is het niet verstandig om je feest te houden aangezien dan ook je gasten snel zullen vertrekken naar het andere feest.

Kies ook een locatie waar mensen niet veel last van je hebben en waar je de uitgenodigde gasten kwijt kunt. In een drukke buurt zullen omwonende veel last kunnen hebben van jouw examenfeest. Ligt altijd omwonende in, de mensen zullen dan meer begrip voor je feestje hebben dan dat ze plots erge overlast ervaren en niet weten wat er aan de hand is. Spreek ook met de omwonende een tijd af waarop de muziek op je feest wat zachter gaat.

Gasten

Nu heb je een datum, een locatie en je weet met wie je het examenfeest gaat houden. Nu moeten er natuurlijk gasten komen. Gasten kun je uitnodigen via een Hyves bericht of mailtje, dit is meestal de snelste manier om iedereen te bereiken. Zet in je uitnodiging de tijd, de locatie en of er een fooienpot aanwezig is of andere cadeautip. Zet ook altijd op je uitnodiging of mensen die niet kunnen zich af willen melden bij je, je weet dan op hoeveel personen je moet rekenen.

Inkopen en aankleding

Nu moet je inkopen gaan doen. Als je met een groep bent kun je het beste een bedrag afspreken dat iedereen inlegt, hiervan koop je de drank en het eten. Bij veel supermarkten kun je afspreken dat je de kratten bier en dozen wijn die je niet hebt gebruikt terug kunt brengen en je geld terug kunt krijgen. Als dit zo is kun je beter te veel dan te weinig bestellen, je kunt immers toch altijd je drank terugbrengen en gasten zonder drinken vinden je examenfeest vast niet zo gezellig. Zorg dat er behalve drinken zoals bier, wijn, mix, fris en sap, ook wat te eten is. Zet schalen chips op tafeltjes en laat iemand af en toe rondgaan met een bittergarnituur. Op de meeste feestjes word echter geen taart of dergelijke gegeten.

Behalve het eten moet er ook wat aan de aankleding gebeuren. Kies bij voorkeur wat partytenten die je kunt neerzetten of houdt je feest in een schuur. Zorg voor wat staantafeltjes, zitplaatsen en verder voldoende ruimte voor iedereen. Meestal wordt er gekozen om op één grote tafel in de hoek wat drinken en glazen neer te zetten zodat men zelf kan pakken. Regel een koelkast waarin je het bier koud kan leggen. Hang ook ergens een fooienpot op, hang deze zo op dat iedereen hem kan zien. Regel ook een muziekinstallatie, of radio zodat de sfeer er goed inzit.

Na het feest

Nadat het feest heeft plaats gevonden moet je altijd zorgen dat je alle rommel opruimt, zodat buren hier geen last van hebben. Tel het geld uit de fooienpot en verdeel dit eerlijk met elkaar. Je kunt eventueel de omwonende nog een kleinigheidje geven voor de overlast die je hebt veroorzaakt, en hopelijk kun je terugkijken op een geslaagd examenfeest.
© 2011 - 2023 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de straffen voor zinloos geweld?Op 4 januari dit jaar werd er op de Vestdijk in Eindhoven een man uit Oirschot zwaar mishandeld. De man werd zonder een…
Limousine hurenLimousine hurenVeel mensen willen graag een limousine huren. Dat kan voor hele verschillende gelegenheden het geval zijn. Bijvoorbeeld…
Gezondheid: Het reinigen van nieren en leverGezondheid: Het reinigen van nieren en leverNa afloop van een feest, zoals Kerstmis maar ook een verjaardag of examenfeest, hebben nogal wat mensen de neiging zich…
EDM: waarom is de dance-industrie zo hard gegroeid?De dancemuziekindustrie heeft sinds het ontstaan te maken gehad met een aantal ingrijpende veranderingen. Deze veranderi…

Huis verkopen, eerst zorgen voor een goede afwerkingBij het verkopen van uw huis, wilt u het hoogst mogelijke verkoopbedrag realiseren. U kunt zelf invloed uitoefenen door…
Tips om een woningoverval te voorkomenJe hoort en leest het steeds vaker in de media. Het aantal overvallen op woningen neemt toe. Sinds het jaar 2000 zijn er…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.