Tips om een woningoverval te voorkomen

Je hoort en leest het steeds vaker in de media. Het aantal overvallen op woningen neemt toe. Sinds het jaar 2000 zijn er tachtig procent meer overvallen op bewoners van huizen gepleegd. Nu winkels en banken zich steeds beter beveiligen hebben overvallers hun praktijken verlegd naar woningen. In 80 tot 85% van de woningovervallen wordt fysiek geweld gebruikt. Bij 34 tot 43% van de woningovervallen raken slachtoffers gewond. Gelukkig kunnen bewoners van huizen zelf ook veel doen om de kans om slachtoffer te worden van deze vorm van criminaliteit zo klein mogelijk te maken. Hieronder vindt u tips om de woning beter te beveiligen en om zelf alert te blijven.

Avonduren

De meeste woningovervallen wordt gepleegd tussen 19.00 en 03.00 uur. Doe de deur tijdens deze uren niet zomaar open, zeker niet wanneer u de persoon die aan de deur staat niet kent. Zorg er altijd voor dat u weet wie er voor de deur staat en doe dan pas open. Kijk bijvoorbeeld eerst boven uit het raam wie er staat of controleer dat via een kijkertje op de deur. Doe nooit zonder na te denken zomaar de deur open voor vreemden.

Videofoon

Wie eenvoudig wil controleren wie er voor de deur staat laat een draadloze videofoon installeren. Daardoor is het mogelijk met bezoekers te communiceren zonder die binnen te laten. Zo ziet u altijd wie er voor de deur staat en kunt u zelfs een foto maken van de bezoekers.

Legitimatie

Wanneer iemand aanbelt en zegt te komen namens bijvoorbeeld de politie, de woningcorporatie, de gemeente of het energiebedrijf, vraag dan eerst aan deze persoon om zich vooraf te legitimeren. Bel eventueel vooraf ter controle naar de betreffende instantie om te kijken of deze persoon echt namens deze organisatie komt.

Mensen in nood

Wanneer onbekende personen in nood bij u aan bellen en vragen of ze het alarmnummer 112 mogen bellen, laat de personen dan buiten, maar bied aan voor deze personen zelf 112 te bellen en door te geven wat er aan de hand is.

Veiligheidsketting

Het is aan te raden een veiligheidsketting op de deur te zetten. Zo kunt u de deur gemakkelijk op een kiertje zetten zonder dat u het risico loopt dat iemand zelf de deur open kan duwen en u met geweld naar binnen kan duwen.

Contant geld

Woningovervallers zijn bijna altijd uit op contant geld. Bewaar geen grote bedragen in huis.

Opscheppen

Schep niet te veel op in het openbaar over dure bezittingen in huis. Vaak worden overvallen door bekenden gepleegd, die het bijvoorbeeld op uw nieuwe televisie, computer of schilderij hebben voorzien. Vertel daar dus niet te veel over.

Slachtoffer worden

De politie raadt slachtoffers van woningovervallen aan om mee te werken met de dader. De overvallers hebben het niet op u voorzien, maar op uw bezittingen. Door de daders te geven wat ze willen voorkomt u mogelijk dat u zelf zwaargewond geraakt. Vaak handelen woningovervallers roekeloos en gebruiken ze geweld wanneer slachtoffers zich verzetten. Volgens de politie is het beter om zo goed mogelijk de kenmerken van de daders te proberen te onthouden waardoor de politie een grotere kans heeft om de dader(s) op te kunnen sporen.

Bankpas

Wanneer overvallers er in slagen om een bankpas met pincode mee te nemen, neem dan direct contact op met de bank om de pas te laten blokkeren.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het doel van straffen in het Nederlandse strafrechtHet doel van straffen in het Nederlandse strafrechtIn deze handleiding wil ik je inzicht geven op het doel van het opleggen van straffen binnen het rechtssysteem van Neder…
Voorkomen is beter dan genezenVoorkomen is beter dan genezenPreventie is het voorkomen van iets. Als je spreekt over de preventie van aandoeningen kun je deze verschillende soorten…
Reanimeren in zes stappenWekelijks krijgen ongeveer 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Bij ongeveer 75% van de slachtoffers van…

Hoe regel je een examenfeest?Hoe regel je een examenfeest?Allereerst gefeliciteerd, je houdt immers geen examenfeestje als je niet geslaagd bent. Maar wat komt er nu allemaal kij…
Asbestinventarisatierapport, typen en kostenAls je een gebouw wilt slopen of verbouwen dan is voor het aanvragen van de sloopvergunning een asbestinventarisatierapp…
Bronnen en referenties
  • Politiekeurmerk Veilig Wonen
  • http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/11_november/22/binnenland/Explosieve_stijging_woningovervallen.xml
  • http://www.harlingen-online.nl/2010/10/23/tips-om-overval-aan-huis-te-voorkomen/
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.