Sluipverbruik van elektriciteit opsporen en aanpakken

Veel apparaten in huis verbruiken altijd wel een beetje elektriciteit, ook als ze in de standby mode of zelfs uit staan. Vele beetjes samen zorgen voor extra kosten op uw elektriciteitsrekening. Apparaten waarvan u zich niet bewust bent dat ze altijd energie verbruiken noemen we sluipverbruikers. Zo zou u misschien niet verwachten dat een telefoonoplader die niet in gebruik is maar wel in het stopcontact is gestoken u enkele euro's per jaar extra kunt kosten.

Voorbeelden van sluipverbruikers

Hoewel de aandacht voor energiezuinigheid toeneemt zijn er in vrijwel elk huis nog voorbeelden te vinden van sluipverbruikers. Hier volgt een opsomming van enkele voorbeelden met het typisch standby verbruik tussen haakjes weergegeven in watt (W):
  • TV (3W)
  • (oudere) telefoonoplader in het stopcontact laten zitten (1W)
  • PC met andere apparatuur op stekkerblok zoals printer, speakers etc. (11W)
  • ADSL / kabelmodem (6W)
  • Wifi router (5W)
  • mediabox (5W)
  • buitenlamp in detectiestand (1W)
  • deurbel trafo (0.5W)

Er zijn gevallen bekend van wasmachines die - terwijl ze uitgeschakeld waren - toch enkele watts verbruikten. Andere sluipverbruikers zijn er nog genoeg te bedenken: wekkerradio's, koffiezetapparaten, halogeenverlichtingstrafo's etc. In een huishouden is vaak gemakkelijk 50 watt aan sluipverbruik te vinden.

Het opsporen van sluipverbruikers met een energieverbruiksmeter

Met een energieverbruiksmeter is sluipverbruik gemakkelijk op te sporen. Deze kunt u deze tussen het stopcontact en het apparaat aansluiten en op het display aflezen wat het gebruik van het apparaat is. Let wel op: niet elke meter geeft even betrouwbare resultaten. Lees in dit artikel meer over energieverbruiksmeters.

Bereken wat u bespaart

Elke watt die u minder verbruikt telt! Bij een kWh prijs van 21 eurocent betaalt u voor die watt na een jaar €1,84. Dit komt erop neer dat u €92 kunt besparen bij een sluipverbruik van 50 watt. Natuurlijk staat niet al uw apparatuur altijd ''zinloos" te verbruiken. Als u 4 uur per dag TV kijkt betekent dat mogelijk een standby tijd van 20 uur per dag. Hoeveel kost dit nu per jaar? Om dit te berekenen vult u de volgende formule in:

kosten = verbruik in watt x aantal uren per dag x 365 dagen x kWh prijs in euro x 0,001

Een voorbeeld: een TV verbruikt in de standby stand 5 watt en staat 20 uur per dag standby. Uw kWh prijs is €0,21. We vullen in:
5 x 20 x 365 x 0,21 x 0,001 = € 7,66

U bespaart € 7,66 per jaar als u deze sluipverbruiker niet in de standby stand laat staan maar uitschakelt.

Wat kunt u doen aan sluipverbruik?

Er bestaan simpele maatregelen om sluipverbruikers uit te schakelen. Twee daarvan daarvan zijn:
  • sluit uw apparatuur aan op stekkerdozen met ingebouwde aan/uit schakelaar. Op deze manier kunt u een hele groep verbruikers (TV, versterker, mediabox, etc.) in èèn keer uitschakelen. Dit geldt eveneens voor de PC, monitor, printer e.d.
  • met een schakelklok stelt u tijden in waarop een apparaat moet in- of uitschakelen
© 2011 - 2023 Jeps, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op elektriciteit: energiezuinigGeld besparen op elektriciteit: energiezuinigEen gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar aan elektriciteit, dat neerkomt op ongeveer 650 euro. Besparen…
EnergieverbruiksmeterStijgende energieprijzen kunnen een uitdaging zijn om te besparen op uw elektriciteitsrekening. Hiervoor moet u zich wel…
Verscheidene redenen hoog elektraverbruikHebt u meer apparaten aangeschaft? Airconditioning bijvoorbeeld om tijdens de hete zomermaanden te kunnen genieten van e…

Asbestinventarisatierapport, typen en kostenAls je een gebouw wilt slopen of verbouwen dan is voor het aanvragen van de sloopvergunning een asbestinventarisatierapp…
GrondwatersytemenIedereen heeft wel eens gehoord van grondwater. Toch weet niet iedereen wat grondwater precies is. Laat staan dat men we…
Jeps (6 artikelen)
Laatste update: 25-06-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.