Thuisparty geven

Waarschijnlijk staat er bij ieder huishouden wel één ding in het keukenkastje van Tupperware. Niet in de winkel verkrijgbaar, alleen via een thuisparty. Een thuisparty is een leuk manier om op een ontspannen omgeving producten op je gemak te ruiken, proeven en passen.
Bij een thuisparty komt een consulente van een bepaald product aan huis bij een gastvrouw. De gastvrouw heeft familie en kennissen uitgenodigd. In Nederland zijn thuisparty’s al jaren een begrip en er lijken steeds meer party’s bij te komen.

Wat voor soort thuisparty’s kennen we in allemaal in Nederland

Tupperware

Tupperware heeft alles op het gebied van keukenhulpjes, schalen voor oven, magnetron, koeler, vriezer, voor kinderen en onderweg, voorraad en serveren. De producten zijn van hoogwaardige kunststof. Tegenwoordig is het helemaal hot om de Tupperware Kookstudio te doen. Gasten gaan zelf aan de slag in de keuken met de Tupperware producten (goed gereedschap is het halve werk) en bereiden zelf kleine recepten. Daarbij kan natuurlijk ook geproefd worden. Deze interactieve party en leuk en leerzaam.

Sieradenparty

Sieradenparty’s zijn er in twee vormen, kant en klare sieraden en handgemaakte sieraden. Bij de kant- en klare sieraden is er vaak een combinatie met tassen en riemen. Bij handgemaakte sieraden is er soms de combinatie met verkoop van losse kralen en andere materialen. Elk sieraad kan op maat gemaakt worden of besteld worden in een andere kleur. De consulente is vaak de maakster van de sieraden. Ook is het mogelijk om een workshop af te spreken om zelf sieraden het gaan maken.

Make-up party

Avon, mylene, Jafra en zo zijn er nog vele andere make-up party’s te noemen. Bij de meeste party’s ondergaat de gastvrouw een ‘schoonheidsbehandeling’ met de producten. Er wordt uitleg gegeven over de producten en hoe je ze moet gebruiken. Dit wordt gecombineerd met het aanbrengen van make-up. Daarna kan er naar hartenlust gesmeerd worden. Natuurlijk kun je ook op je gemak make-up uitproberen. Soms is er een combinatie met parfum en haarverzorging.

Erotische party

Only for ladies. Erotiek met een knipoog. Hier staan allerlei spannende speeltjes, leuke gadgets, erotische spellen en verleidelijke lingerie centraal. Dé speelgoedwinkel voor volwassenen.

Woonaccessoire party

Hierbij worden er allerlei woonaccessoires aangeboden, vaak in een bepaalde stijl, landelijk, modern, exclusief, enz. al dan niet met lekkere zeep. Meestal zijn er vele leuke hebbedingetjes voor een zacht prijsje. Bij zo’n party zullen niet alle spulletjes van hand tot hand gaan, maar zullen er op een aantal tafels de artikelen mooi uitgestald worden.

(kinder) Kleding party

Bij een kleding party worden er allerlei showmodellen getoond en hoe je ze kunt combineren. De meeste kledingstukken zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Regelmatig wordt de collectie aangevuld met nieuwe modellen. Kleding is alleen op bestelling verkrijgbaar.

Parfum party

Tijdens een parfumparty wordt verteld over de geschiedenis en de kenmerken van parfum. Je kunt naar hartenlust snuffelen aan parfum, deodorant, bodylotion en douche gel. Er zijn producten voor dames, heren en kids. Vaak is hier de combinatie met alles op het gebied van make-up.

Kinderspeelgoed party

Wat opvalt is dat er bij een kinderspeelgoed party veelal houten speelgoed wordt aangeboden voor kinderen van 0-12 jaar. Educatief staat hierbij hoog in het vaandel. Meestal is hier de combinatie met kraam cadeaus, kinder bedtexiel, speelkleden en decoratieve hebbedingetjes.

Schoenen party

Een Footwear party wordt vaak gecombineerd met leden riemen en tassen en soms zelfs sieraden. Goedkoop plastic zul je niet tegenkomen, alleen hoogwaardig vervaardigd leer en suède.

Lingerie party

Bij een lingerie party moet je denken aan lingerie voor dames en ondermode voor heren en kids. Ook zal nachtmode de revue passeren. Badmode ontbreekt niet in het voorjaar. Op eigen tempo kan er gevoeld en gepast worden. De consulente zal je met raad en daad bijstaan.

Ruitersport party

Een ruitersport party kan zowel thuis als op stal worden gegeven (stal party). Alles op het gebied van de paardensport is aanwezig, voor paard, ruiter en stalbenodigdheden. Ook zijn er leuke cadeau artikelen en paardenboeken aanwezig.

Huishoud party

Tijdens een huishoud party passeren allerlei producten de revue die het schoonmaken in huis vergemakkelijken. Denk aan zowel reinigingsmiddelen als handige hulpjes, echt alles is schoon te krijgen. Je ziet hier ook wel de combinatie met schoonmaak producten voor de auto/mobiel en voor het lichaam (body care).

Zeep party

Dit is een avondje genieten met geuren en kleuren. De franse geuren van Marseille, lavendel en uit de Provence komen je tegemoet. Vaak zie je hier de combinatie met linnengoed. Er wordt verteld over de geschiedenis, productie en waar je allemaal zeep voor kunt gebruiken. En dat is niet alleen jezelf wassen. Daarnaast hebben ze vaak ook leuke cadeautjes.

Kinderboeken party

Hoe kies je nu een geschikt boek voor je kind en wat kun je allemaal doen met een boek? Op deze vragen wordt tijdens een presentie ingegaan. Een kinderboeken party kan zowel thuis als op school, peuterspeelzaal en kinderdagverblijven gegeven worden. Centraal staan natuurlijk kinderboeken (0-14 jaar), lezen en voorlezen.

De gastvrouw

Meestal is de gastvrouw bij een vorige party ingegaan op de vraag van de consulente om ook een party te geven. De gastvrouw krijgt ongeveer 1,5 week voordat de party plaatsvindt, uitnodigingen toegestuurd met daarop de datum en tijdstip van de party (die datum was al met de agenda vastgelegd). Het is de bedoeling dat de gastvrouw een aantal mensen uitnodigt die zin hebben in een gezellig avondje party, meestal is het minimum 6 personen. De consulente zal een paar dagen voor de datum van de party contact opnemen met de gastvrouw, zodat zij weet, op hoeveel mensen zij kan rekenen. Op de avond van de party zal de consulente een halfuur voor aanvang van de party aanwezig zijn om haar producten uit te stallen. De gastvrouw is dan druk in de weer met koffie, thee en iets lekker erbij.

Als de gasten komen is de consulente klaar met alles neerzetten en na de koffie of thee kan de party beginnen. Meestal vertelt de consulente wat over de producten die ze bij zich heeft en soms gaan de producten van hand tot hand. Tussendoor kunnen er vragen gesteld worden. Meestal worden er al lijsten uitgedeeld met de producten en de prijzen erop. Na de uitleg volgt er een rondje drinken, al dan niet met wat lekkers erbij en dan kunnen alle producten van dichtbij bekeken worden. Je kunt dan op je gemak ruiken, proeven, passen, uitproberen, net welke party je hebt. De consulente zal de gasten bijstaan met vragen beantwoorden en advies geven. Als er iets van je gading bijzit, kun je het formulier invullen. Als de consulente alleen showmodellen bij zich heeft, bestel je en hoeft je niet alles direct af te rekenen, dit is vaak het geval bij kleding. Als de consulente producten op voorraad bij zich heeft, kun je het product direct meenemen en afrekenen. Vaak kun je ook een paar dagen later afrekenen bij de gastvrouw.

Na de bestellingen en het invullen van de formulieren wordt de opbrengst geteld van die avond. Bij de meeste party’s mag de gastvrouw dan iets uitzoeken tot een bepaald bedrag (naar gelang de opbrengst). Tevens wordt er gevraagd aan de gasten, of er iemand interesse heeft om ook een keer gastvrouw te zijn. Als hier een afspraak uitkomt, komt dit ook weer vaak ten goede aan de gastvrouw en krijgt zij nog een kleinigheidje. De avond is dan ten einde en de gasten gaan naar huis. De consulente pakt haar producten weer in en spreekt met de gastvrouw af wanneer zij de producten af kan geven en dat dan de gastvrouw het restbedrag van de gasten compleet moet hebben.
Al met al is dit doorgaans een ontspannen en gezellige avond met ‘meiden onder elkaar’. Er wordt vaak heel wat afgelachen.

De consulente

De consulente werkt vanuit huis en kan haar eigen tijd indelen. Dit is goed te combineren met (kleine) kinderen. Je bent overdag thuis bij de kinderen en ’s avonds ga je op pad als je partner thuis is. Zo hoef je in iedere geval geen (betaalde) oppas te regelen. Overdag moet er natuurlijk ook het een en ander geregeld worden, je moet je bestellingen in orde maken richting de organisatie en de gastvrouwen, contact onderhouden met andere consulenten en je moet je voorbereiden op de party’s die nog komen gaan. Ook moet je de bestellingen van eerdere party’s op tijd bij de gastvrouw afleveren.

Regelmatig hebben consulenten bijeenkomsten om tips, adviezen en problemen door te spreken. Ook als er nieuwe producten bijkomen, moet je op de hoogte gebracht worden over de nieuwe producten. Je kunt altijd terugvallen op je ‘mentor’ die je met raad en daad bijstaat (zeker als je net gaan beginnen als consulente).

Van de opbrengt gaat een deel naar de organisatie en een deel is voor de consulente. De verhouding daartussen is verschillend. Meestal moet je hiervoor een geheimhoudingsverklaring tekenen.

Bij een thuisparty heeft de consulente het woord. Het is dus aan te raden om te oefenen met de tekst die je wilt gaan zeggen. Maar geen nood, mocht je iets vergeten te vertellen, de gasten weten toch niet wat je wilde vertellen, dus zullen ook niets missen. Zeker als je net begint, hebben de meeste gasten er heus wel begrip voor. Hoe vaker je een thuisparty geeft, hoe soepeler het zal gaan.

Als je net begint met het geven van party’s weet je vaak niet waar je de afspraken vandaan moet halen. Vanzelf gaat dat namelijk niet. Het beste is om eerst eens met een collega mee te gaan om te kijken hoe zij een party geeft. Zelf gebruik je de producten natuurlijk ook, anders kun je nooit het product overtuigend promoten.

Je nodigt eerst je eigen buren en kennissen uit en geeft zelf een party als consulente en gastvrouw tegelijk bij jouw thuis. Zo kun je ‘oefenen’ op bekenden en weten zij ook waar jij mee bezig bent. De gunfactor is natuurlijk hoog bij je kennissen en zij zullen producten bij je afnemen en afspraken willen maken. Van hieruit gaat dan het balletje rollen, jou kennis geeft dan een party met voor jou onbekende mensen.

Tegenwoordig wordt ook veel gebruikt gemaakt van internet om gastvrouwen te zoeken. Ga in het begin niet al te grote groepen aan, maximaal 10 personen is meer dan genoeg.
© 2010 - 2024 Carolaw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een homeparty organiserenZelf een homeparty organiserenDe meeste mensen zijn wel bekend met het fenomeen homeparty of thuisparty waarvan de Tupperware-party natuurlijk de alle…
KinderkledingpartyDe kinderkledingparty's zijn in opmars. Waren vroeger de tupperwareparty's populair(die nog steeds bestaan) nu komt een…
Van je werk naar een feestje met de juiste kledingVan je werk naar een feestje met de juiste kledingEr is niets vervelender dan je haasten om trendy gekleed te zijn. Soms krijg je een last-minute uitnodiging voor een fee…
Je eigen Kralenwinkel beginnen vanuit huisLijkt het je leuk om een eigen bedrijfje op te zetten vanuit huis en maak je zelf sieraden? Begin dan voor jezelf en maa…

Platte daken en hun brandgevaarPlatte daken van vóór 1980 zijn vaak uitgevoerd in hout. Dat levert gevaar op voor snel overslaan van brand van het ene…
Storing elektriciteitStoring elektriciteitEen elektricien verhelpt storingen aan elektra, legt nieuwe bedradingen aan, verzorgt installaties van bijvoorbeeld verw…
Carolaw (32 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.