Dokter of 1-1-2 bellen?

Dokter of 112 bellen? In geval van een noodsituatie kun je in Nederland bellen naar 1-1-2, maar is dit altijd wel het juiste? En wat moet je dan doen? Gelukkig is de hulpverlening in Nederland goed geregeld. Er is een brandweer, politie, ambulance, huisartsen, ziekenhuizen, rode kruis en nog veel meer. Wat kun je nu het beste doen als je een noodsituatie hebt? Bel je dan meteen 1-1-2 of eerst een ziekenhuis of een dokter?

1-1-2 is een gratis landelijk noodnummer

Iedereen die in een noodsituatie zit kan dit nummer bellen voor hulp. Maar wat is een noodsituatie? Een noodsituatie is als je in levensgevaar bent of als er grote schade dreigt op te treden. Een brandend huis, een verkeersongeval, een hartstilstand. Dit zijn situaties waarin je zeker 1-1-2 moet bellen.

In de werkelijkheid zie je vaak dat mensen overal 1-1-2 voor bellen, omdat het niet echt duidelijk is wanneer je nu wie moet bellen. Dat levert vaak onnodige vertraging op en vaak ook irritatie bij beide partijen. Op scholen zou hier eigenlijk extra aandacht aan besteed moeten worden, zodat het voor iedereen duidelijk is. Tenslotte bel je 1-1-2 niet iedere dag, dus zou het fijn zijn als je wist wat je kunt verwachten als je eenmaal dit nummer belt.

Een paar situaties geschetst:

  • A. Een voetballer heeft na een lelijke val veel pijn aan zijn gezicht en bloedt flink boven de wenkbrauw, bel je nu 1-1-2?
  • B. Een vrouw heeft al een week buikpijn, en het lijkt steeds erger te worden, bel je nu 1-1-2?
  • C. Een man ruikt een gaslucht in de keuken, bel je nu 1-1-2?
  • D. Een vrouw op straat valt plotseling en reageert niet meer als je tegen haar praat, maar je ziet wel dat ze een ademhaling heeft, bel je nu 1-1-2?

Antwoorden:

  • A + B niet
  • C + D wel

Uitleg

  • A. Hoewel een wondje flink kan bloeden, zal de voetballer er niets aan over houden en is de situatie niet ernstig. In zo’n geval houd je een schone doek tegen de wond, en ga je met deze voetballer naar de dokter. Deze zal de wond verzorgen.
  • B. De vrouw heeft al langer klachten, dus geen acute situatie, en het is het verstandigst om snel een afspraak bij de dokter te maken die haar zal onderzoeken en mogelijk doorstuurt naar het ziekenhuis.
  • C. Dit is een goede reden om 1-1-2 te bellen. Gas is gevaarlijk en snel hulp of advies is nodig om de situatie snel onder controle te brengen.
  • D. Hier is sprake van een situatie waarbij snel hulp is geboden. 1-1-2 bellen is dus de beste oplossing. Binnen 15 minuten zal hier een ambulance ter plaatse zijn en kan snel hulp worden geboden.

De 1-1-2 is er dus echt alleen voor situaties die uit de hand (dreigen te) lopen

Maar als je de 1-1-2 eenmaal hebt gebeld, wat gebeurt er dan? Is het doorgeven van een adres voldoende of willen ze meer weten. Als je 1-1-2 hebt gebeld worden er een aantal vragen gesteld die ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk de juiste hulp komt. Een adres alleen is niet voldoende. De standaard vragen die gesteld worden bij de 1-1-2 zijn:
  • Op welk adres is de situatie?
  • Wat is er aan de hand?
  • Wat is er gebeurt?
  • Wat is er al gedaan?

Aan de hand van de antwoorden wordt er dan hulp gestuurd, zoals een brandweer, een ambulance of de politie. Daarnaast krijg je ook vaak instructies om de patiënt te helpen of om de schade te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een reanimatie, de gaskraan dichtdraaien, mensen uit de nabije omgeving wegsturen, de patiënt gerust stellen. Ook kun je worden doorverwezen naar een huisarts, een ziekenhuis, een loodgieter of een slotenmaker.

Even 1-1-2 bellen is dus niet zo eenvoudig als het lijkt

Helaas zijn de Nederlanders hier niet op voorbereid. Het geven van een adres is voldoende, zo denkt men. Toch is het geven van zoveel mogelijk informatie echt noodzakelijk. De mensen op de ambulance, brandweervoertuigen of politieauto’s kunnen op weg naar het incident dan al een plan maken en de hulpverlening meteen starten na aankomst.

En het rijden met of zonder toeters en bellen is ook niet onbelangrijk. Is er een inbraak aan de gang, is het rijden met toeters en bellen verantwoord. Maar als de inbraak al uren geleden is gebeurd, dan is de noodzaak er niet en kan het de politie zonder de blauwe lamp ter plaatse komen.

1-1-2 bellen, alleen doen als er levensgevaar is of grote schade dreigt te ontstaan!
© 2009 - 2024 Imperium, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internationale alarmnummersWanneer je de hulpdiensten nodig hebt, dan bel je 112. Dit is in Nederland, en in andere Europese landen, vanzelfspreken…
Alarmnummer 112Alarmnummer 112Het alarmnummer 112 moet u bellen bij spoedeisende hulp in het geval van levensbedreigende situaties. Ook indien u getui…
Alarmnummer 112Alarmnummer 112Binnen de EU-landen kunt u in geval van levensbedreigende situaties of spoedeisende hulp het alarmnummer 112 bellen. Op…
Onnodig 112 bellen, strafbaar?Ongeveer 77% van de binnenkomende gesprekken bij de alarmcentrales is vals. Veel telefoontjes zijn van zogenaamde broekz…

Verhuizen: wat komt er bij kijken?Verhuizen: wat komt er bij kijken?Het is zover, je huis is verkocht. Nu moet je al je spullen gaan pakken en verhuizen. Bij een verhuizing komt vaak meer…
Opstijgend vocht en andere vochtproblemenOpstijgend vocht is een algemeen gekend probleem bij woningen en het kan voorkomen bij nieuwbouwwoningen of bij oude won…
Imperium (1 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.