Aromatische kruiden met een luchtzuiverende werking

Aromatische kruiden met een luchtzuiverende werking Aromatische kruiden worden vaak gebruikt in de keuken, om het eten net even een beetje extra smaak te geven. Ook worden sommige soorten kruiden gebruikt om thee van te zetten, maar wist je dat je kruiden ook op een heel andere manier kunt toepassen? Veel kruiden zijn aromatisch én hebben een luchtzuiverende werking. Door deze kruiden binnenshuis te houden, kun je op een natuurlijke manier je huis een aangename geur geven en de luchtkwaliteit in je woning verhogen.

De aanwezigheid van fijnstof kan klachten veroorzaken

Een slecht binnenklimaat kan vervelende verschijnselen, zoals niezen, hoofdpijn, droge ogen, benauwdheid en hoestbuien veroorzaken. Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van dergelijke klachten is het inhaleren van fijnstof. Met fijnstof worden kleine deeltjes, kleiner dan 10 micrometer, aangeduid die opgebouwd kunnen zijn uit chemische, toxische verbindingen die, in tegenstelling tot stofdeeltjes die groter zijn dan 10 micrometer, niet door de neushaartjes worden tegengehouden. Afhankelijk van welke verbindingen de fijnstof bevat, kunnen de klachten uiteenlopen.

Een aantal kruiden heeft een luchtzuiverende werking

Bij luchtzuivering in huis staan veel mensen niet stil bij het aanschaffen van kamerplanten of het binnenshuis laten groeien van kruiden. Planten en kruiden verhogen op natuurlijke wijze het zuurstofgehalte en de luchtvochtigheid en verminderen het koolstofdioxidegehalte in je woning. Een gezuiverde lucht maakt onder andere dat je:
 • Minder snel ziek wordt
 • Productiever wordt
 • Je beter kunt concentreren
 • Minder vatbaar bent voor allergieën
 • Slaapkwaliteit verbetert

Een bijkomend voordeel van kruiden in je huis is dat deze niet heel groot (hoeven te) worden om bij te dragen aan een verbetering van de lucht. Je kunt dus ook als je een kleine woning of kamer hebt verse kruiden houden.

Diverse kruiden en hun toepassingen

De volgende kruiden dragen allemaal bij aan een betere luchtkwaliteit. Je kunt de kruiden ook op verschillende manieren gebruiken.

Basilicum

Basilicum, ook wel bekend als koningskruid, is een vrij bekend kruid dat veel wordt gebruikt in de keuken. Vooral in Italiaanse gerechten wordt dit kruid vaak gebruikt, onder andere in combinatie met tomaat of tomatensaus. Wanneer je zelf basilicum kweekt en deze wilt gebruiken in een gerecht, dan kun je het best de grote bladeren plukken, zodat de kleine blaadjes de tijd krijgen om te ontwikkelen tot grote bladeren. Basilicum kan eveneens worden gebruikt voor het maken van kruidenthee met een aangename, peperachtige smaak.

Jasmijn

De bloemen van de jasmijn hebben een prettige, zachte geur die je kamer binnen de kortste keren doet verfrissen. Ook staat jasmijn bekend vanwege de aromatische jasmijnthee en de toevoeging van deze geur aan onder andere deodorant, parfum en bodymilk. Jasmijn heeft eveneens een geneeskrachtige werking en wordt onder meer ingezet bij depressie en ademhalingsproblemen.

Rozemarijn

Rozemarijn kun je net als basilicum, zowel als keukenkruid als voor het maken van kruidenthee gebruiken. Door de krachtige smaak is dit kruid uitermate geschikt voor het kruiden van vlees. De geur van dit kruid wordt door veel mensen als zeer aangenaam ervaren. De geur van rozemarijn vind je dan ook vaak terug in producten als bodylotions en verzorgende huidoliën. Een ander groot voordeel is dat rozemarijn veel medicinale eigenschappen heeft. Zo zou de spijsvertering verbeteren en maagklachten verminderen. Ook kan dit kruid worden ingezet bij een slechte bloedsomloop en een lage bloeddruk.

Koffieplant

Van de koffieplant zijn vele verschillende soorten. De Caffea Arabica is een van de bekendere soorten en kan vrij goed binnenshuis overleven. De Caffea Arabica is boomvormig en kan binnenshuis in een pot ongeveer een meter hoog worden. De witte bloesem van het boompje heeft een prettige, frisse geur. Wanneer je de vruchten van de boom uiteindelijk wilt gaan gebruiken, dan kun je de bloesem beter verwijderen. Het duurt wel enkele jaren voordat je de koffiebonen in de vruchten kunt drogen en branden voor een goed smakend, zelfgemaakt kopje koffie. De eerste jaren worden er al wel bonen gevormd door de plant, maar de smaak van de koffie van deze jonge bonen wordt doorgaans als extreem bitter en onaangenaam ervaren.

Munt

Munt heeft een zeer herkenbare geur en smaak. Van dit kruid kun je muntthee maken. Menthol wordt uit munt gewonnen en wordt gebruikt in diverse producten. Denk bijvoorbeeld aan tandpasta en snoep. Het kruid dient ook prima als kookkruid. In verschillende internationale keukens is munt een bestanddeel in soepen, sauzen en salades. Het hebben van munt in huis verbetert niet alleen de luchtkwaliteit, maar opent ook de luchtwegen en zorgt voor een ontspannen ademhaling. De typische muntgeur vind je ook terug in talloze beautyproducten en oliën. Daarnaast is het vrij eenvoudig om munt te kweken in huis.

Kruiden zijn een toevoeging, maar geen gehele vervanging

Wanneer de luchtkwaliteit in je woning slecht is, dan bevordert het binnenshuis houden van planten en kruiden deze. Echter is meer groen in je huis geen garantie dat de problemen met de kwaliteit worden verholpen. Andere zaken als een goede ventilatie en eventueel het bestrijden van schimmels zijn noodzakelijk wanneer er sprake is van een matig tot slechte kwaliteit. Wil je weten hoe het met de lucht in jouw woning gesteld is? Dan kun je dit (laten) meten met een luchtkwaliteitsmeter. Zaken als de mate van luchtvochtigheid, fijnstof en koolstofdioxide worden dan in kaart gebracht.
© 2018 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf je eigen kruidenthee makenZelf je eigen kruidenthee makenWe kennen allemaal de kruidenthee die in de winkel staat, maar ook het zelf maken van kruidenthee is mogelijk en helemaa…
Verbeter je gezondheid met luchtzuiverende planten in huisVerbeter je gezondheid met luchtzuiverende planten in huisVerhoog je gezondheid, haal planten in huis! In de lucht die we met zijn allen inademen zitten veel ongezonde stoffen. W…
Luchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheidLuchtzuiverende planten voor schone lucht en gezondheidUw woonkamer opfleuren met kamerplanten is altijd leuk. Nog leuker wordt het als de kamerplant niet alleen decoratief is…
Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Geef je paard kruiden en natuurlijke geneesmiddelen!Dat kruiden helend kunnen werken voor mensen, is al langer bekend. Steeds meer worden kruiden echter ook aan dieren gege…

Bananenschillen: Gebruik ze in huis, tuin én badkamer!Bananenschillen: Gebruik ze in huis, tuin én badkamer!Bananen zijn gezond en de, op twee na, meest populaire fruitsoort in Nederland. De schil van de banaan wordt echter door…
Kaarsendover: handig apparaat als alternatief voor uitblazenKaarsendover: handig apparaat als alternatief voor uitblazenHet branden van kaarsen kan diverse redenen hebben. Nu de tijd allang voorbij is dat kaarsen werden gebruikt voor verlic…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rozemarijn_(plant)
 • https://www.luchtreinigeradvies.com/info/lucht-zuiveren-in-huis/
 • https://www.inventum.com/nl/themas/de-voordelen-van-een-gezond-binnenklimaat
 • https://www.123kamerplanten.com/verzorging-tips/kamerplanten-encyclopedie/coffea-arabica/
 • http://www.overkruiden.nl/kruiden/plantengroepen/vaste-planten/munt/
 • https://www.airsain.nl/meten
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.