Woninginbraak, preventie ook in december

Woninginbraak, preventie ook in december Diefstal is van alle dag, maar tijdens de feestmaand zijn mensen meer dan gemiddeld van huis. Het is, qua diefstal, in de kerstperiode te vergelijken met de zomerperiode. Met als extra nadeel dat het vroeg donker is en er licht aangestoken wordt in huis... of niet. Dit laatste kan weer bijdrage aan meer kansen voor het inbrekersgilde. Er zijn wel wat zaken waar je aan kunt denken om het dievengilde zo ver als mogelijk bij je vandaan te houden. Inbraken zijn er altijd, het hele jaar door. Toch zijn er pieken als het gaat om woninginbraken. De kerstperiode is ook zo'n piek en dit heeft te maken met het gegeven dat we meer van huis zijn dan gemiddeld. Let daarom ook in de kerstperiode extra op dat je alle voorzorgsmaatregelen treft om je huis zo veilig als mogelijk achter te laten.

Hoe denkt de dief?

Ga in je gedachtegang, om je huis zo veilig als mogelijk te maken, uit van hoe de dief er tegenaan kijkt. Het is vaak een kwestie van logisch denken over hoe je iets voor elkaar probeert te krijgen. Dat wil bij de dief zeggen: je huis in komen. Je pakt vervolgens aan wat je je allemaal kunt bedenken.

Belangrijke aandachtspunten

Sloten

Het begint bij het gebruiken van de sloten die je hebt. Het vindt nog met enige regelmaat plaats dat sleutels wel in het sleutelgat worden gestoken, maar simpelweg niet omgedraaid worden. Druk bezig met van alles en vergeten de deur op slot te doen. Zorg er verder voor dat de sleutel niet ub de deur blijft zitten (ook als deze wel op slot gedraaid is). De sleutel altijd uit het slot halen, want de geoefende dief kan relatief eenvoudig met een door de deur geboord gaatje en een ijzerdraadje de sleutel omdraaien.

Het spreekt voor zich en toch maakt menigeen zich er nog schuldig aan, namelijk het hebben van slechte sloten. Zorg dat je sloten hebt met het PKVW, Politie Keurmerk Veilig Wonen. Het kost de inbreker beduidend meer tijd om met een dergelijk slot binnen te komen. Normaal moet je uitgaan van zo’n halve minuut per slot. Met een PKVW-slot is een inbreker als snel een drietal minuten bezig. De kans is aanwezig dat de inbreker het opgeeft. Als je dan toch goed sloten aanbrengt, breng dan meteen ook dievenklauwen aan in alle deuren.

Bron: Succo, PixabayBron: Succo, Pixabay
Als we het over sloten hebben, dan hebben we het over alle sloten. Ook het slot op de achterdeur, de balkondeur, de schuifpui en de ramen die open gezet kunnen worden. Kleinere raampjes zoals die van het toilet of sommige badkamers kan je van een barrière-stang voorzien. Dat voorkomt dat het raampje, dat er relatief eenvoudig uitgelicht kan worden, kan dienen als entree voor de dief. Ga er niet vanuit dat de dief er niet door kan, het zal je verbazen hoe klein het raam kan zijn waar een dief toch door naar binnen kan.

Let op drie L’s

Waar houdt de dief niet van:
  • Licht
  • Lawaai
  • Lastig

Dat wil zeggen dat je daarvoor juist moet zorgen. Het begint bij een goede lamp bij de deur. Een lamp die je niet heel eenvoudig uit kunt doen (bijvoorbeeld een losse bol die je eenvoudig los draait en waar de lamp simpelweg uitgehaald kan worden) en een lamp die tevens een goed bundel licht geeft. Bij voorkeur goed te zien vanaf de kant van de weg.

Lawaai maakt mensen opmerkzaam en daar houdt de dief niet van. Met goede sloten moet de dief meer geluid maken en als je bijvoorbeeld onderaan de deur een tweede slotje aanbrengt, maak je het nog lastiger.

Lastig is als de dief geen enkel ‘hulpmiddel’ heeft. Dus zorg dat er niets staat waar de dief op kan klimmen om bij een hoger gelegen raam of zelfs een eerste verdieping te komen. Goede voorbeelden zijn de kliko, tafeltjes waar je tijdens de zomermaanden gezellig de plantjes overpot, of verrijdbare karretjes, omdat ze overal zo handig bij zijn.

"Wat een dief neemt is niet zo erg als wat hij velen brengt: de levenslange vrees bestolen te worden." Julien de Valckenaere (Vlaams aforismenschrijver 1898-1958)

Andere deur

Vervelend voor de buren die er misschien ook niet zijn, maar als er een vermoeden is dat er iemand thuis is, zullen de meeste dieven je deur passeren en bij de buren een kijkje nemen. Ze zijn immers niet uit op jou maar op je spullen. Zeker in de kerstperiode is dit actueel en zorg dus voor voldoende geluid en (kerst)verlichting en/of zet desnoods de televisie aan. Als je gordijnen dicht zijn maar er schijnt wel licht doorheen, dan wek je eerder de indruk dat er gewoon mensen achter het gordijn televisie aan het kijken zijn of aan het kerstdiner zitten. Ben je enkele dagen weg, zet er dan wat timers tussen die laat in de middag aanspringen en vraag de buren de post weg te halen.

Bron: GregMontani, PixabayBron: GregMontani, Pixabay
Meer ogen zien meer
In steeds meer buurten zijn er WhatsApp-groepen die helpen als bewoners elkaar in de gaten houden c.q. kunnen waarschuwen en waar verdachte zaken direct gemeld kunnen worden. Inmiddels worden wijken ook voorzien van bordjes waar bekend wordt gemaakt dat er een WhatsApp-groep actief is. Dit schrikt menig dief af. De politie ondersteunt de WhatsApp-groepen en kan desgewenst informatie verschaffen.

Tot slot

Dieven zullen er altijd zijn, maar je kunt er wel zoveel als mogelijk aan doen om de dieven niet de gelegenheid te geven je huis binnen te dringen en je kostbaarheden mee te nemen. Soms zijn kleine aanpassingen al voldoende om dit te realiseren.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beveiligen van je huis tegen inbrekers: tips en trucsHet beveiligen van je huis tegen inbrekers: tips en trucsJaarlijks worden er in België zo'n 78.000 inbraken gemeld bij de politie. Dit komt neer op ongeveer 200 inbraken per dag…
Misdaad in kaartMisdaad in kaartDe politie komt regelmatig met initiatieven ter preventie van misdaad. Hiervoor is het 'misdaad in kaart' in het leven g…
Inbraak voorkomen tijdens uw vakantieU maakt de grootste kans op een inbraak op momenten dat u niet thuis bent. Op het moment dat u op vakantie bent, hebben…

Besparen op elektriciteit door verlichtingBesparen op elektriciteit door verlichtingElektriciteit is duur, verlichting is nodig en geld is niet in overvloed. Mensen kampen met veel uitgaven tegelijk waard…
Maatregelen om woningdiefstal te voorkomenMaatregelen om woningdiefstal te voorkomenDe term diefstal kan omschreven worden als: Het onrechtmatig in bezit nemen van het eigendom van iemand anders. Het meem…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-12-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.