Vlekken verwijderen

Het overkomt bijna iedereen wel eens; een dikke inktvlek in je mooie nieuwe broek. Of een bloedneus en er vallen druppels op je witte shirtje. Gelukkig is tegen bijna alle vlekken wat te doen, en dat hoeft niet veel geld te kosten. Meestal zijn huis-tuin-en-keuken-middeltjes het enige dat je nodig hebt. Daarom hier een lijstje van veel voorkomende vlekken, hoe en waarmee je deze kunt verwijderen. Handig, houdt hem altijd en overal bij de hand!! Inkt, van inktpatronen
Is alleen uit kleren te krijgen met KOUD water. Hier overvloedig mee spoelen.

Gewone inkt

Hier zijn veel middeltjes tegen. Zo schijnt het dat insmeren met alcohol helpt, dan is de vlek zo weg. Ook anti-roos shampoo, koffiemelk en spiritus hebben een positief effect.

Bietensap

Als er bietensap in stof zit kun je dit het beste eerst proberen weg te wassen met een handwarm neutraal sopje. Helpt dit (in één van de weinige gevallen) niet, probeer het dan met water en ammonia. Als het dan écht nog niet gelukt is lukt het vast wel met waterstofperoxide 3%.

Stuifmeel

Vooral niet gaan wrijven. Pak een stukje plakband en haal het al deppend van je kleding af. Ook kun je het er voorzichtig afkloppen.

Roest

Insmeren met citroensap en vruchtvlees en in de zon hangen. Pas op met niet kleurvaste kleding, die verkleurd hier namelijk erg snel door!

Grasvlekken

Kun je het beste insmeren met groene zeep of afwasmiddel en gewoon in de wasmachine uitwassen.

Bloed

Zowel shampoo als gewoon koud water zouden de bloedvlekken moeten laten verdwijnen. Zelf heb ik wel hele goede ervaringen met melk. Gewoon er op gieten, beetje wrijven en de vlek is weg!

Wijn

Bij een vlek van rode wijn is het handig om er meteen bier of witte wijn overheen te gieten. Hier krijg je wel weer een andere vlek van, maar deze is goed uit te wassen. Heb je wijn in je tapijt gemorst, strooi er dan meteen na het morsen 1 á 2 eetlepels keukenzout op, dat zuigt de wijn op.

Kaarsvet

Als je kaarsvet in kleding gekregen hebt moet je proberen het ergste er met je nagels af te halen. Leg er dan een stuk absorberend papier op en strijk daar overheen met een hete strijkbout. Hierna zou de vlek verdwenen moeten zijn!

Ecoline

Direct boenen met water en zeep is hierbij heel belangrijk, anders krijg je de vlek erg moeilijk weg. Eventueel kun je het, als dit niet lukt, nog met melk of ossengalzeep proberen.

Olie

Olie verwijder je met spiritus en zout of met afwasmiddel. Olievlekken op de handen (van motorolie bijvoorbeeld) verwijder je makkelijk door je handen met water en pindakaas te wassen. Werkt veel beter dan zeep.

Verf

Zit er een verfvlek in je kleren dan moet je de kleren eerst een tijdje in melk laten weken (ongeveer een nacht) en daarna uitwassen. Ook thinner schijnt een goede oplossing te zijn.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het vlekken ABCEr is bijna niet aan te ontkomen, er ontstaan regelmatig vlekken in kleding, vloerbedekking of tafelkleden die moeilijk…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Moeilijke vlekken verwijderen/schoonmaaktipsNiemand vind het leuk om het huishouden te doen. En sommige klusjes worden dan liever ook over geslagen. En dan heb je s…
Gele zonnebrand vlekken uit kleding verwijderenGele zonnebrand vlekken uit kleding verwijderenInsmeren met een goede zonnebrandcrème of olie is belangrijk! Zo beschermen wij onze huid tegen schadelijke UV-straling.…

Het verwijderen van urinegeurHet verwijderen van urinegeurEen artikel overgenomen uit mijn site bengalen cattery Ifness voor katteneigenaren (en andere plassende dieren!) met con…
Alles over schimmelsSchimmels worden ook wel zwammen genoemd. Het onderzoek naar schimmels heet mycologie. Schimmels zijn geschikt voor de a…
Reactie

Fern, 18-09-2007
Goeie tips om vlekken te verwijderen. Ik heb deze pagina in mijn favorieten staan zodat ik ze snel kan vinden als ik advies nodig heb. Reactie infoteur, 19-09-2007
Heel erg bedankt voor je compliment, Fern! En vertel het verder aan andere mensen!

Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.