Kan ik beter een cv-ketel huren of kopen?

Kan ik beter een cv-ketel huren of kopen? Bij een oudere cv-ketel is het vaak de moeite waard om te kijken naar een vervangende ketel. Een nieuwe ketel kan aangeschaft worden, maar het is ook mogelijk om een nieuwe ketel te huren, te leasen of zelfs om een eigen ketel aan te schaffen en vervolgens het onderhoud uit te besteden tegen een vast maandelijks contract. Aangezien het in alle voorgenoemde gevallen om een forse financiële investering of maandelijkse verplichting gaat, loont het zich om de verschillende opties door te nemen om te onderzoeken wat de goedkoopste en beste optie is.

Cv-ketel bij de aanschaf van een nieuw huis

Bij de aanschaf van een nieuw huis is het zeker de moeite waard om te letten op de cv-ketel; uit welk jaar komt de ketel, wat is het rendement en is het een gekochte of een gehuurde ketel. Indien het een gekochte cv-ketel is gaat de cv-ketel automatisch mee in de verkoop van het huis. Aangezien een gemiddelde nieuwe cv-ketel tussen de 1000 en 2000 euro zit, scheelt dit een forse investering.

Overnemen van een contract bij een huurketel

Als het een gehuurde ketel is, bestaat de mogelijkheid om het contract over te nemen. Dit hoeft echter niet. Als koper is er de keuze of je een gehuurde cv-ketel overneemt. Bij overname is het wel gebruikelijk dat de resterende contractduur wordt overgenomen tegen de geldende voorwaarden. Als het contract niet wordt overgenomen kan het zijn dat de verkoper een verwijderingsbijdrage moet betalen voor de cv-ketel. Ook kan het zijn dat de verhuurde ketel bij het niet overnemen van het huurcontract te koop wordt aangeboden aan de koper van het huis. De reden dat een aanbieder dit doet is om toch nog een winst te maken op de levensduur van de cv-ketel; als de ketel verwijderd moet worden brengt een gebruikte cv-ketel vrijwel niets meer op. Voor de koper van het huis is het wellicht wel interessant om de gebruikte ketel over te nemen, aangezien het soms mogelijk is om de ketel tegen niet teveel geld over te nemen.

Een cv-ketel kopen of huren?

Een andere situatie waarin een keuze gemaakt moet worden of kopen of huren verstandiger is, is als de eigen cv-ketel kapot gaat of het een dusdanig oude cv-ketel is dat het zich loont om een nieuwe ketel te kopen die met een hoger rendement de energiemaandlasten omlaag kan brengen. Om dit te kunnen bereken is het nodig om het rendement van de oude ketel te weten en het rendement van de nieuwe ketel. Door deze te vergelijken kan de theoretische besparing inzichtelijk gemaakt worden. Hou hierbij wel rekening met de opbouw van de energierekening; bij het berekenen van de besparing moet rekening gehouden worden met de vaste kosten in de energieprijs en de kosten per gebruikte kubieke meter gas. De kosten per gebruikte kubieke meter gas zijn leidend in deze berekening. Natuurlijk wordt gas niet alleen gebruikt voor verwarming, daarvoor kan als vuistregel gebruikt worden dat 70% van het gasverbruik voor de verwarming is, 25% voor het sanitair warm water en 5% voor koken.

Bereken de goedkoopste optie

Als de keuze gevallen is op een nieuwe cv-ketel komt de vraag naar voren of het verstandiger is om te kopen of om te huren. Om deze keuze te maken zijn een aantal factoren van belang:
  • De prijs van de cv-ketel
  • De maandelijkse kosten bij het huren van de cv-ketel
  • De economische levensduur van de cv-ketel
  • De onderhoudskosten van de cv-ketel

Gemiddelde kosten bij het kopen en gemiddelde kosten bij het huren van een cv-ketel

Zoals al eerder genoemd kost een gemiddelde cv-ketel tussen de 1000 en 2000 euro. Een gemiddelde contractprijs voor het huren van een cv-ketel is ongeveer 25 euro. Over de gehele contractduur van 12 jaar zou een dergelijke ketel dus 3600 euro aan huur kosten. Let wel; de huurkosten per maand kunnen ook iets lager zijn, bijvoorbeeld als installatiekosten apart voldaan worden. Ook is het mogelijk om te kiezen voor onderhoud in het contract; dan worden de huurkosten van de ketel iets duurder. Ook bij een gekochte cv-ketel is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. De prijzen hiervan variëren, maar het is mogelijk om voor rond de 10 euro per maand een goed onderhoudscontract af te sluiten. Hierin zit dan ook het uurloon van de monteur bij onderhoudswerkzaamheden en de kosten voor het materiaal. Het kopen van een cv-ketel is dan nog steeds duidelijk goedkoper dan het huren van een cv-ketel. Een onderzoek van de site www.hoe-koop-ik.nl uit 2016 wijst uit dat het huren van een cv-ketel in een rekenvoorbeeld van de meest verkochte cv-ketel op dat moment zo'n 19% duurder is dan het kopen van een cv-ketel. Hierin zijn zelfs eventuele effecten van inflatie en rente meegenomen.

Waarom een cv huren?

Waarom worden er dan nog steeds cv-ketels gehuurd? Het kopen van een cv-ketel heeft ook nadelen die het huren van een cv-ketel niet heeft. De kosten voor het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel zijn relatief hoog en deze bedragen zullen niet bij iedereen thuis op de plank liggen. Ook is het in sommige gevallen niet rendabel of interessant om een cv-ketel te kopen; voor ouderen bijvoorbeeld is het in sommige gevallen interessanter om een ketel te huren aangezien de tijd dat er nog genoten kan worden van de ketel niet direct te bepalen is. Ook zorgt het huren van een cv-ketel voor minder zorgen; er hoeft zelf minder gezocht en geregeld te worden, aangezien de verhuurder al veel werk uit handen neemt.
© 2016 - 2023 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
Private lease van een auto: De voor- en nadelenPrivate lease van een auto: De voor- en nadelenHet leasen van een auto wordt vaak in verband gebracht met werk. Een auto van de zaak is inmiddels een begrip dat bij de…
De 7 beste redenen om een huis te hurenDe 7 beste redenen om een huis te hurenEen huis kopen wordt gezien als een slimme investeren. Er bestaat echter geen zekerheid dat er overwaarde opgebouwd gaat…

Hoe verwerk je een natuurproduct als wol?Hoe verwerk je een natuurproduct als wol?Wol is een mooi, warm, zacht en natuurlijk product. Een product dat je op eindeloos veel manieren toe kunt passen, zoals…
Het huis koel houden in de zomerHet huis koel houden in de zomerDe zomers lijken steeds warmer te worden. Dit maakt het steeds moeilijker om het huis op een aangename temperatuur te ho…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Abegum, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/extra/cv-ketel-kopen-of-huren/
  • http://www.hoe-koop-ik.nl/cv-ketel/cv-ketel-huren/huren-of-kopen
  • http://cvketelkiezen.nl/kopen-huren-leasen-cv-ketel
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.